Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Dalić: “Ne podcjenjujem HNL, ali utakmice s Istrom, Varaždinom i Slavenom nisu mjerilo za reprezentaciju”

Hrvatska nogometna reprezentacija okupila se u Zagrebu uoči dviju utakmica Lige nacija.

Momčad izbornika Zlatka Dalića u subotu, 12. listopada igrat će protiv Škotske na Maksimiru, dok je u utorak, 15. listopada čeka gostovanje u Poljskoj. Hrvatska je natjecanje u Ligi nacija otvorila porazom u Portugalu (2:1), nakon čega je u Osijeku savladala Poljsku (1:0).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Dalić komentirao je aktualne izazove hrvatske nogometne reprezentacije, prokomentiravši za početak situaciju s ozljedama:

Čeka nas Škotska u subotu. Imamo dva treninga više nego prije. Protivnik koji je zadnji u našoj skupini, nema bodove, ali ne smijemo se opustiti. Igrali su dvije dobre utakmice. A i naša povijest s njima nije sjajna, samo jedna pobjeda na Euru. S popisa otpada Pongračić, koji je ozlijeđen i ostaje u klubu.

Kovačić neće doći na okupljanje danas, ima privatne stvari, nadam se da će sve biti u redu. Perišić je imao nezgodnu ozljedu prije dva dana, ali srećom nije tako teško, očekujem ga danas ili sutra. Jučer se Šutalo ozlijedio, još ne znamo točno što se dogodilo. Osjetio je mišić, danas će doći, napravit ćemo pregled i znati što je točno.

U dogovoru s Olićem vidjet ćemo hoćemo li uzeti kojeg stopera u A reprezentaciju. Tijekom dana ćemo vidjeti s ostalima kakva je situacija. Nadam se da neće biti drugih problema.

Vidjet ćemo što će biti s Pjacom, nadam se da će se moći priključiti. Imamo dobru situaciju što se tiče klubova, većina je pružila dobre nastupe. Nadam se da ćemo nastaviti ono što je bilo u većem dijelu prošlog ciklusa.

Veseli forma igrača, sad su u boljem stanju nego u rujnu. Perišić je krenuo u ono što smo željeli, našao je klub. Nažalost, ozlijedio se, ali konkurira za Škotsku. U PSV-u igra desno krilo, što nama otvara još jednu opciju.

Istovremeno, Dalić je naglasio kako i dalje smatra da domaće ligaške utakmice protiv ekipa poput Istre, Slaven Belupa i Varaždina nisu pravo mjerilo za formu reprezentativaca.

Gledamo igrače koji nam trebaju i koji mogu. Podražaj je Europa, utakmice Istrom, Varaždinom i Slaven Belupom nisu mjerilo. Pratimo, igrači koji se nametnu dobit će priliku. Ne podcjenjujem SHNL, ali realnost je tu.

Na pitanje o stanju u ekipi, Dalić je naglasio da će Mislav Oršić, nakon povratka u formu, dobiti priliku da se ponovno nametne kao ključan igrač za reprezentaciju, ali bez prevelikih očekivanja u početku.

Na pitanje novinara o poziciji desnog beka za koju nemamo rješenje još od Šime Vrsaljka, i o tome razmišlja li eventualno o Rijekinom Ivanu Smolčiću kao rješenju, izbornik nije dao izravan odgovor:

Rekao bih da je splet okolnosti. Nakon Jarnija nismo imali lijevog beka. Uvijek se pojavi rupa kada netko ode i godinama čuva poziciju u reprezentaciji. Ne bih rekao da je to loš rad u klubovima, oni rade najbolje što mogu. Problem je što mladi igrači nakon dvije-tri utakmice odu prerano van.

Imamo Juranovića i Stanišića, ali oni su se ozlijedili. Igrači odlaze premladi, pa se ne nametnu. Uvijek imamo problem na nekoj poziciji. Nadam se da je to splet okolnosti. Uvijek se pojave neki igrači. Moramo čekati, ali navikli smo na velike rezultate. Moramo biti strpljivi.

Pogledamo li SHNL, desni bekovi u prva četiri kluba su stranci. To je peh. Pravilo je bilo da se teško ulazi i izlazi iz reprezentacije, ali to se sada promijenilo.

Komentirao je i učestali nogometni raspored, napomenuvši da je opterećenje na igrače sve veće zbog brojnih utakmica, što je rezultat današnjeg nogometnog biznisa. Također, osvrnuo se na dugogodišnji problem nedostatka desnih bekova nakon odlaska Šime Vrsaljka, napominjući da je to više splet okolnosti nego problem s razvojem igrača. Unatoč ozljedama igrača kao što su Juranović i Stanišić, vjeruje da će se rješenja s vremenom pojaviti.

Popis hrvatske reprezentacije za utakmice sa Škotskom i Poljskom u Ligi nacija:

Golmani: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Dominik Kotarski (PAOK)

Braniči: Joško Gvardiol (Manchester City), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Borna Sosa (Torino), Josip Šutalo (Ajax), Marin Pongračić (Fiorentina), Martin Erlić (Bologna)

Vezni: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Mario Pašalić (Atalanta), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (Real Sociedad), Kristijan Jakić (Augsburg), Martin Baturina (Dinamo), Petar Sučić (Dinamo), Nikola Moro (Bologna)

Napadači: Ivan Perišić (PSV), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Mislav Oršić (Trabzonspor), Marko Pjaca (Dinamo), Ante Budimir (Osasuna), Igor Matanović (Eintracht Frankfurt), Marco Pašalić (Rijeka)

Komentari

Povezano