Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Danska uz sudačku pomoć do polufinale, igračica Crne Gore isključena jer je “pretjerano” slavila gol

15. dana rukometnog SP-a za žene odigrana su druga dva četvrtfinala te smo saznali tko su, uz Norvešku i Francusku, putnice u polufinale. To su Švedska koja je pregazila Njemačku s 27:20 (16:6) i Danska koja je tijesno porazila Crnu Goru s 26:24 (13:10).

Prva utakmica dana igrala se između Njemačke i Švedske koja po prvi puta na natjecanju nije bila domaćin jer se utakmica igrala u Danskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđanke su pokazale kako napuštanje domaćeg terena ne utječe na njih i praktički su osigurale svoj prolazak već u prvoj fazi utakmice jer su nakon 14 minuta igre pregazile Njemačku i vodile 7:0.

Njemačka je svoj prvi pogodak postigla preko Emilly Bolk kada je vrijeme na semaforu glasilo 14 minuta i 10 sekundi, što dovoljno govori koliko su se mučile u realizaciji.  Posao im je znatno otežala Johanna Bundsen koja je za to vrijeme prikazala MVP predstavu sakupivši devet obrana.

Pri rezultatu 13:6 Šveđanke opet pojačavaju tempo i rade seriju 3:0 za +10 na poluvremenu.

Drugo poluvrijeme igralo se bez neizvjesnosti, te je Švedska samo željela mirno privesti utakmicu kraju bez ikakvih ozlijeda.  Njemačka je to pokušala iskoristiti, pa je u 54. minuti prišla na 22:18, no Šveđanke potom ponovo počinju igrati punom snagom i bježe na 26:18 i tu je priči bio kraj. Utakmica je završena rezultatom 27:20, te Šveđanke idu u polufinale SP-a po prvi put od 2017. kada su završile četvrtoplasirane.

Od 20:30 zadnji putnik za polufinale se tražio između Danske i Crne Gore.

Danska bolje otvara susret i u četvrtoj minuti ima 4:2, no tada Crna Gora radi seriju 3:0 i dolazi do svog prvog vodstva na utakmici, 5:4. Igrala se izjednačena utakmica do rezultata 9:9 kada Dankinje na krilima vratarke Sandre Toft rade seriju i odlaze na +3. U zadnjoj minuti prvog poluvremena Crna Gora doživljava prvu od mnogih tragedija večeras jer su Lavice imale napad za -1 kojeg Despotović ne uspjeva realizirati, a potom Danska juriša u kontranapad, a Kathrine Brothmann Heindahl s crte sa zvukom sirene zabija gol za danskih +3 na odmoru.

Na početku drugog dijela Danska nakon diskutabilnih sudačkih odluka zabija dva gola iz sedmeraca i odlazi na 15:10, a izbornica Crne Gore Bojana Popović zbog prosvjedovanja dobiva žuti karton.

Idući period igre bez sumnje je pripao Danskoj, dok su Crnogorke za to vrijeme za deset minuta zabile samo dva pogotka iz igre, a nakon nekog vremena nije više išlo ni sa sedam metara jer je Sandra Toft obranila sedmerac Matei Pletikosić. Dankinje su na vrhuncu svoje dominacije imale +7, ali Crna Gora se potom budi i pokazuje karakter.

Gošće su idućih 12 minuta igre dobile sa 6:1 i dolaze na samo 2 pogotka minusa. U tom razdoblju temperamentna Bojana Popović bila je izuzetno nezadovoljna suđenjem Alžiraca koji su joj potom dali dvije minute kazne, a prema pravilima to znači da momčad sa isključenim trenerom mora igrati sa jednim igračem manje, ali ni to nije poremetilo Crnu Goru koja je prebrodila i to. Ipak, golovima Hansen i Hojlund, Danska se ponovo odlijepila i četiri i pol minute prije kraja imala je 25:21, no Lavice pokazuju zašto ih njihova javnost tako zove, te golovima Jelene Despotović i Dijane Mugoše dolaze na -2. U tom trenutku Alžirci zbog prigovora isključuju Itanu Grbić, na što je crnogorska klupa potpuno podivljala.

Bizarno je kako su igračice Crne Gore isključene osam, od čega jednom zbog pretjeranog radovanja prilikom postizanja pogotka (!?), dok su igračice Danske bile isključene tek jednom, pa je crnogorska javnost s pravom ogorčena na to što je njihovim djevojkama oduzeta prilika za prolazak u polufinale.

Dankinje sa igračicom više golom Kristine Jorgensen odlaze  na 26:23 i postalo je jasno da su one zadnje polufinalistice. Danska je na kraju pobijedila 26:24, te će domaćinke i brončane sa zadnjeg SP-a imati priliku podići svjetski naslov u svom Jyske Bank Boxenu.

U polufinalima će se u petak sastati Danska i Norveška, te Švedska i Francuska. Još uvijek nije sigurno tko će prvi izaći na teren, no kako se polufinala igraju na danskom tlu, u 17:30 bi na teren trebali Švedska i Francuska, a udarni termin od 21:00 vjerojatno će biti rezerviran za skandinavski derbi između Danske i Norveške.   

Komentari

Povezano