Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Dinamo blitzom u 7 minuta osigurao europsko proljeće

Dinamo je u 6. kolu Konferencijske lige na Maksimiru dočekao kosovarski Ballkani, tražeći minimalno bod koji bi ekipi Sergeja Jakirovića bio dovoljan za prolazak skupine, iako se uoči početka natjecanja Plave proglašavalo favoritom ne samo skupine, već i jednom od najjačih ekipa cijelog natjecanja.

No dobro je poznata činjenica kako je travnjak jedino objektivno mjerilo, a na njemu su Dinamove predstave bile, kao i tijekom cijele sezone, poprilično neuvjerljive. Usprkos tome i zahvaljujući rezultatima protivnika, Dinamo je čak i s tri poraza u pet utakmica imao prilike bodom osigurati europsko proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 70 minuta mučenja s kreacijom i protokom lopte u završnici, Dinamo je iz prekida ipak uspio otključati bravu protivnika i postići tri pogotka u samo 7 minuta, što je bilo dovoljno za osiguranje drugog mjesta u skupini i ostvarenje minimalnog cilja postavljenog pred ekipu i trenera Sergeja Jakirovića početkom sezone.

S obzirom da je Dinamo u posljednjoj utakmici sezone za 3 dana čekao Hajduk, spekuliralo se i o tome s kojim će sastavom na teren istrčati Sergej Jakirović, no kod mostarskog stručnjaka špekulacija nije bilo. Istrčao je s najjačim sastavom, a jedino možebitno iznenađenje, iako ga se takvim ne može više ni okarakterizirati, bilo je postavljanje čovjeka od zadatka Petra Sučića u vezni red uz Josipa Mišića.

Dinamo je dobro ušao u susret i zaredao s nekoliko opasnih napada, prvenstveno preko raspoloženog Kaneka koji je driblinzima radio pomutnju gostujućoj obrani, no prvu priliku stvorila je nesmotrenost protivnika. Jashanica je neoprezno izgubio loptu, no njegov suigrač Dellova stigao je ispraviti pogrešku i blokirati udarac Martina Baturine.

Nakon dobrih početnih desetak minuta, tempo igre se usporio, a u nekoliko navrata vidjeli smo dobre pokušaje izlaska i solidnu kombinatoriku gostiju, kojima je ipak nedostajao završni udarac i ozbiljnije ugrožavanje vratara Zagorca.

Do kraja poluvremena vidjeli smo uglavnom nepovezanu igru obiju ekipa i Dinamo kojem je očajnički nedostajalo maštovitosti i fluidnosti u napadu, a na spori ritam igre utjecale su i dvije ozljede igrača – Ballkanijevog Gripshija koji je morao izaći zbog problema s koljenom, kao i Dinamovog Šutala koji je zbog nespretnog doskoka na zglob također morao izaći iz igre.

Tek u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena nešto više od 6.000 gledatelja na Maksimiru imalo je priliku vidjeti prvi udarac u okvir gola. Nakon rijetkog protunapada Dinama i prolaska Petkovića po desnom krilu, uslijedila je lopta na drugu stranu za Vidovića, no loše primanje i slabašan udarac značili su da je druga velika prilika poluvremena otišla u nepovrat.

Na poluvremenu je iz igre izašao očito još uvijek nespremni Martin Baturina, umjesto kojeg je ušao Marko Bulat, no Dinamo je i dalje imao problema s tranzicijama protivnika koji je lako dolazio iza leđa Mišića i Sučića, iako im je i dalje nedostajao zadnji pas ili udarac u posljednjoj trećini. Zanimljivo, Ballkani je u prvim minutama nastavka imao puno veći posjed lopte, no nakon par minuta Dinamo je uspostavio kontrolu nad utakmicom, a rezultat toga bile su i dvije velike prilike.

Prvo je u 59. minuti Petković jednim okretom stvorio sebi prostor na rubu šesnaesterca no iz dobre pozicije pucao ravno u vratara Ballkanija, a u nastavku akcije isto je udarcem glavom napravio i Perković.

Bila je to najava nešto agilnijeg Dinama, no u idućim smo minutama vidjeli tek jedan loš pokušaj Kanekovog simuliranja za koje je “nagrađen” žutim kartonom i nove loše pokušaje centaršuteva koji nikako nisu uspjevali pronaći svoje mete u šesnaestercu, sve do 69. minute, kad Dinamo konačno dolazi u vodstvo.

Ubačaj iz kuta filigranski je precizno izveo Josip Mišić, a Dino Perić bio je najviši u skoku i postigao svoj treći ovosezonski pogodak te petnaesti u dresu Dinama, a na licu igrača i stručnog stožera tek se tada moglo očitati olakšanje.

Niti dvije minute nakon, novi ubačaj Josipa Mišića iz kuta rezultirao je loptom na lijevoj strani koju je ubacio Kaneko. Ponovno je nerješiva enigma bio Dino Perić čiji je udarac vratar Enea Kolici na jedvite jade izvadio iz kuta gola, no na odbijenoj je lopti najbrži bio Bruno Petković i postigao svoj deveti ovosezonski pogodak, a 4 minute nakon i deseti!

Potpuno razrješenje dvoboja stiglo je kad je obrana Ballkanija izašla visoko na centar i otvorila prostor Kaneku koji se sjurio prema vratima. Na njega je s leđa oštro startao Dellova i onemogućio ga u postizanju pogotka, za što je od suca kažnjen žutim kartonom, iako je španjolski sudac mogao posegnuti i za strožom kaznom.

Dinamo je tako u samo 8 minuta riješio pitanje pobjednika susreta, nakon podosta muke u prvih 70 minuta dvoboja, a Sergej Jakriović dobio je priliku iz igre izvaditi Takura Kaneka i omogućiti mu naklon zagrebačke publike.

Do kraja susreta vidjeli smo još jednu priliku Ballkanija koju je dobrom reakcijom osujetio Danijel Zagorac, a slično je na drugoj strani pokušao i Sadegh Moharrami iz teške pozicije.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano