Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Dinamo ostvario veliku pobjedu protiv Betisa

Turbulentni tjedan uoči europskog susreta Betisa i Dinama doživio je svoju kulminaciju ogledom šesnaestine finala Konferencijske lige na stadionu Benito Villamarin koji nije bio ispunjen do posljednjeg mjesta kao što je to običaj na utakmicama La Lige.

Nakon 90 minuta uglavnom nezanimljive utakmice, Dinamo se u Hrvatsku i uoči uzvrata za 7 dana vraća s ogromnim kapitalom i vodstvom od 1:0 zahvaljujući precizno izvedenom kaznenom udarcu Brune Petkovića protiv inertnog Betisa koji je ozbiljnije zaprijetio tek u nekoliko navrata, no Ivan Nevistić bio je koncentriran i spašavao svoju mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sergej Jakirović u početnom je sastavu iznenadio postavljanjem Ivana Nevistića na gol umjesto standardnog Danijela Zagorca, po prvi puta nakon 9. prosinca i pobjede nad Rudešom u prvenstvu, a iznenađenje je bio i Maxime Bernauer koji je zaigrao po prvi puta još od utakmice Hrvatskog nogometnog kupa protiv Oriolika 1. studenog. Uz njih, svoj je karijerni europski debi upisao i Arber Hoxha.

Betis je bolnica na kraju grada, no Manuel Pellegrini imao je dovoljno arsenala za sučeliti se s Dinamom s ekipom koja u ovom trenu drži 6. mjesto La Lige, a kod kuće je u dvanaest ovosezonskih nastupa upisala 6 pobjeda, 5 remija i tek 1 poraz, uz gol razliku 16:9.

Dinamo je u susret krenuo angažirano, no u 5. je minuti svoje dlanove morao zagrijati Ivan Nevistić nakon što je Dinamova obrana nedovoljno čvrsto ušla u duele s fizički moćnim Nabilom Fekirom.

Uslijedilo je dvadesetak minuta dvoboja koji su se odvijali prvenstveno na sredini terena, a najveći problem zagrebačke ekipe bilo je što nikako nisu uspjevali loptu zadržati dulje u svojem posjedu, a većinu duela odnosili su igrači Betisa, pokazujući veću fizičku moć i brzinu. Ipak, i oni su prečesto griješili u predaji lopte, i u nekoliko se navrata lošim odlukama u sredini terena nudili Dinamu za protuudare.

Posebno je raspoložena bila središnja trojka Baturina – Bulat – Mišić koja je dobrom pokretljivosti pokrivala velik dio središnjeg prostora u fazi obrane, a istovremeno se stigla priključivati u fazi napada. Za razliku od svih europskih i HNL susreta ove godine, Josipu Mišiću igrači Betisa pustili su pregršt prostora, a on je to iskorištavao za ono što radi najbolje – distribuciju lopte iz obrane u napad i promjenu strana.

U mirnom prvom dijelu drugi udarac u okvir gola vidjeli smo tek u 35. minuti, no nikakvih problema s njime nije imao Ivan Nevistić. Do samog kraja poluvremena Dinamo je u nekoliko navrata dolazio blizu Betisovog šesnaesterca, no pretjerano odugovlačenje i neupućivanje udarca značilo je da su svi napadi bili potpuno bezazleni po gol domaćeg vratara.

Očito su obojica trenera bila zadovoljna onime što su vidjeli od svojih igrača ili su mislili kako nema potrebe za prevelikim promjenama, pa su s istim postavama krenuli i u nastavak utakmice.

Rezultiralo je to nastavkom “kamilice” koju je Pellegrini pokušao promrdati trostrukom promjenom u 59. minuti, a brzo zatim reagirao je i Jakirović dvostrukom izmjenom i uvođenjem Vidovića i Špikića umjesto nevidljivih Kaneka i Hoxhe.

U 67. minuti Dinamo je uputio najopasniji udarac na utakmici, kad je s dvadesetak metara dobro potegnuo večeras odlični Marko Bulat, no prizeman udarac završio je tek nekoliko centimetara pored vratnice.

Nekoliko minuta kasnije Dinamo je uputio i prvi udarac u okvir gola na utakmici, a iz poluokreta s ruba kaznenog prostora bio je opasan Baturina. U tom trenutku Dinamovi su igrači počeli signalizirati kako je u tom duelu bilo igranja rukom Riada, a nakon intervencije VAR sobe, ukrajinski je sudac Mykola Balakin ispravno pokazao na bijelu točku.

Loptu je na bijelu točku namjestio jedan od najspominjanijih hrvatskih nogometaša posljednjih dana, Bruno Petković, a iako je golman Rui Silva pročitao njegove namjere, udarac je bio isuviše precizan i jak da bi ga stigao. Plavi su tako stigli do velikog vodstva protiv intertnog Betisa u samoj završnici susreta.

Dodatno je promijenio sliku obrane Sergej Jakirović vađenjem Bernauera i ubacivanjem Ogiware, što je značilo prebacivanje Perkovića na mjesto lijevog stopera, a Betis je u samoj završnici ipak krenuo pritiskati Dinamo koji se posljednjih 10 minuta igre branio u dvostrukom bloku.

U 83. minuti čovjek koji je skrivio kazneni udarac, Riad, sjajno je pucao glavom s desetak metara, a još bolje se ispružio Nevistić i još jednom izvrsnom obranom sačuvao vlastitu mrežu.

Napadački pristup Betisa značio je kako Dinamo ima puno prostora za protuudare, no u situaciji iz 84. minute nije se priključilo dovoljno igrača da bi opasnije ugrozili Ruijev gol.

Potpuno nepotreban prekršaj Špikića u opasnoj situaciji na rubu kaznenog prostora dao je Willianu Joseu priliku da ugrozi vrata Ivan Nevistića, a on je to i učinio sjajnim slobodnim udarcem koji je odsjeo na vratnici i odbio se u polje, a Dinamo ostao u rezultatskoj prednosti.

Uslijedilo je 5 minuta sudačke nadoknade u kojoj je Dinamo odolio Betisovom pritisku i stigao do velike pobjede, prve ostvarene u Španjolskoj u povijesti kluba.

Komentari

Povezano