Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Dinamo u pravoj nogometnoj fešti lakoćom pobijedio Goricu i zatvorio sezonu

U posljednjoj utakmici posljednjeg kola Supersport HNL, odnosno zadnjoj utakmici sezone 2022./23., sastali su se novi/stari prvaci, zagrebački Dinamo, te slavljenici/davljenici Gorica. Sitne promjene mogli smo vidjeti u oba početna sastava, pa je tako Igor Bišćan otprve dao priliku Petru Bočkaju na lijevom beku, Robertu Ljubičiću u veznom redu, te Franu Topiću na desnom krilu. Željko Sopić je pak postavio Krešimira Krizmanića na poziciju lijevog beka, a Filip Mrzljak vratio se u vezni red. Nakon dugo smo vremena mogli vidjeti i lijepo popunjeni Maksimir, kojeg je na zatvarnju sezone pohodilo 16.059 lica.

Utakmica je započela klasičnim špalirom koji su nogometaši Gorice priredili Modrima u čast osvajanja titule prvaka Hrvatske, kojemu je prethodila još jedna kratka ceremonija. Prikladnim poklonom primljenim od strane Mirka Barišića, od Dinamova se dresa nakon 142 utakmice i 7 trofeja oprostio francuski branič Kévin Théophile-Catherine. Slijedio i još jedan oproštaj, za hrvatski nogometni ipak značajniji, a buket cvijeća i dres s brojem 318 dobio je Ivan Bebek, sudac s najviše odsuđenih utakmica u povijesti najvišeg razreda našeg nogometa. Konačno, poklon je u ruke predan i Luki Ivanušecu, koji je od strane navijačkog korpusa odabran za najboljeg igrača Modrih u ovoj sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oproštaj Ivana Bebeka uz prikladni poklon

Bolje su gosti ušli u ovaj na papiru revijalni susret, a brzo je stigao i pogodak. Mrzljak je sjajno prošao po otvorenom prostoru lijeve strane, uputio zarezani centaršut na drugu stranu, a tamo je Ndockyt uz malo sreće loptu od tla poslao u bliže Livakovićeve rašlje za 0:1!

Do prvog udarca Dinamo dolazi tek u 15. minuti. Akcija koja je tekla po lijevoj strani, rezultirala je posjedom Baturine po ulasku u kazneni prostor gostiju. Pravovremeni ubačaj stiže do Ljubičića čiji volej neopasno leti iznad Radoševićevih vrata. Bila je to prva konkretnost terenske dominacije Modrih u dotadašnjem dijelu utakmice.

U 22. minuti je uslijedila prva velika prijetnja Dinama. Topić je na desnoj strani šesnaesterca Gorice na samoj aut-crti jedva dostigao jednu loptu, poslavši isprve povratnu loptu. Ona je pomalo iznenadila cijelu Goričinu obrambenu liniju, a na istu stže Petković čiji siloviti udarac brani Radošević!

Već u sljedećem napadu i niti 60 sekundi kasnije, Modri su izjednačili! Brzi protok lopte opet je krenuo po desnoj strani, a oduševio je Luka Ivanušec koji isprve pravovremeno proigrava Ljubičića koji izbjegava ofsajd i hladnokrvno diže loptu iznad velikogoričkog vratara za 1:1.

Nastavio je Dinamo prijetiti, a u 26. minuti opet na dobru obranu tjeraju Radoševića. Po ubačaju s lijeva glavom je dobro gađao mladi Topić, a Radošević se ispružio i izbio loptu koja je u neugodnom luku padala pod pod njegovu gredu. Vagao je dugo Ivanušec Goričine obrambene igrače u 30. minuti, dočekao i priliku za udarac, no isti je ipak otišao daleko od gola.

Puno je prostora i vremena za opasan centaršut imao Tomečak visoko na desnoj strani napada Gorice u 34. minuti. Od svih mogućih rješenja odabrao je tzv. balon koji Dinamova obrana lako kupi. Ne pišemo ovo pod listu opasnih prilika, već zato što je Dinamo hitro izveo polukontru. Akciju je ponovno pokrenuo Ivanušec, dodao do Petkovića koji petom sjajno odigrava isprve za Baturinu, a ovaj malonogometno proigrava Ivanušeca koji završava sjajnu akciju pogotkom za 2:1!

Ubrzo je opet zjapio lijevi Dinamov koridor, tamo se u sljedećoj akciji našao Mitrović koji šalje puno opasniji ubačaj. Lopta dolazi do Fućka na drugoj stativi koji glavom vraća za usamljenog Fruka, no ovaj u mat-poziciji lošim primanjem kvari priliku za izjednačujući pogodak.

U zanimljivoj se situaciji do kraja poluvremena još našao Petković koji je usamljen izbio pred Radoševića iskosa, no u vlastitoj se maniri odlučio za pokušaj proigravanja suigrača koji je skrenut, te situacija ipak nije završila niti udarcem.

Većinskim je terenskim posjedom Gorica ušla u drugo poluvrijeme, otprilike 5 minuta plela mrežu oko Livakovićeva gola, no onda su opet sjevnuli Modri! Ljubičić se u 52. minuti opet našao u fokusu izgradnje napada u sredini, odigrao desno za Moharramija koji ubacuje loptu u kazneni prostor. Pokušao je Bralić “skokom na lastavicu” izbaciti loptu ispred Ivanušeca, no samo je nakratko omeo Dinamovu sedmicu, koja zabija za 3:1. Ipak, VAR provjera utvrdila je kako je Dinamov Iranac bio u blagom ofsajdu, zbog čega je pogodak poništen.

Dočekao je Dinamo u 58. minuti savršenu priliku povećati vodstvo, kada je Kapulica nespretno srušio Petkovića na rubu kaznenog prostora! Ipak, s bijele točke Petković je odabrao mlaki udarac, a u meksičkom je stand-offu pobijedio onaj koji bi se izgledom lakše uklopio u spaghetti western Sergija Leonea. Božidar Radošević sačekao je Petkovićev udarac i lako pokupio loptu, održavši svoju momčad u igri i na minimalnom rezultatskom deficitu.

Lijepu je priliku za debitantski pogodak u 64. minuti imao Fran Topić, no istaknuo se ponovno Radošević na gostujućim vratima obranom koja je zasjenila Topićev udarac. Uslijedila je nova dobra akcija Modrih u 66. minuti, koju je prekinuo Bralić izbacivanjem lopte s noge Dinamova napadača u ključnom trenutku.

Mogla je Gorica u 79. minuti do izjednačenja! Akcija iz ubačaja sa strane dovela je loptu do džokera s klupe Vojtka, koji se lažnjakom oslobodio Ljubičićeve pratnje, a onda slabijom desnom nogom fenomenalno opalio prema Livakovićevim rašljama. Ipak, hrvatska jedinica se sjajno ispružila i sačuvala svoja vrata novog pogotka.

U trenutku kada su u slavlju titule cijeli stadion obasjala svjetla mobilnih uređaja, Dinamo je priredio novu kontru, Drmić je iz svoje polovice fenomenalno proigrao nadirućeg Špikića, a ovaj u 1-na-1 situaciji mirno plasirao loptu ispod Radoševića za 3:1.

Odmah po pogotku uslijedila je nesvakidašnja situacija, Dominik Livaković pljeskom je ispraćen sa stadiona, a mjesto Dinamova kapetana zauzeo je, po prvi puta ove sezone, Danijel Zagorac, koji je uz modra vrata preuzeo i kapetansku traku. Je li to bio i oproštaj Dinamova vratara od Maksimira, vidjeti ćemo u narednim tjednima. Igor Bišćan ispoštovao je i na početku teksta spomenutog Théophile-Catherinea, koji je također dobio minutažu na travnjaku za oproštaj od maksimirske publike. Ovim je nastupom Zagorac upisao nastup u 12. uzastopnoj HNL sezoni.

Sijeva opet modra kontra u 89. minuti, Menalo je sjajno proigrao Drmića koji s desne strane ulazi u kazneni prostor Gorice, Radošević je napustio gol crtu, a Drmić mlakim lobom pokušao stići do pogotka, prebacio je Radoševića, no očistila je to obrana Bijelih. Iz pratećeg kornera Dinamo ipak stiže do četvrtog zgoditka! Ivanušec se našao usamljen na povratnoj lopti i umalo postigao hat-trick. Udarac je pak zapeo u modrim nogama, a Perić se bolje snašao ispred Drmića i iz blizine lakoćom pospremio loptu u mrežu.

Sjajnom feštom od nogometa u kojoj su obje momčadi došle igrati nogomet, oprostili smo se na najbolji mogući način od prvoligaške sezone 2022./23. Igor Bišćan pokazao je veliko iskustvo pruživši svim svojim vedetama priliku da se u slučaju najavljivanih transfera oproste od svojih navijača. Dinamo je zasluženo osvojio naslov, a na koncu ga sa svojim navijačima i proslavio!

Komentari

Povezano