Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Dinamo u Salzburgu traži prekid negativnog niza dugog 26 godina

Sada već davnog 25. studenog 1998. godine, zagrebački Dinamo, tada još pod imenom Croatia, stigao je u Amsterdam u sklopu 5. kola skupine A Lige prvaka.

Nakon što je u prve tri utakmice premijernog nastupa u najjačem europskom ligaškom društvu upisao dva poraza, 2:0 od Olympiacosa i 3:0 od Porta te remi protiv Ajaxa na domaćem terenu, uslijedio je i prvi trijumf protiv Porta rezultatom 3:1, pa se na gostovanje kod Ajaxa išlo osokoljeno s nadom u potencijalni prolazak skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipa današnjeg predsjednika, a tadašnjeg trenera Velimira Zajeca, u sastavu bez pravog napadača Ladić, Šimić, Cvitanović, Jurić, Tokić, Krznar, Bišćan, Jeličić, Šarić, Rukavina i Marić odolijevala je napadima Nizozemaca koje su predvodila braća de Boer, Portugalac Dani, Danny Blind te veliki Edwin Van der Sar na golu.

U igru je u 54. minuti ušao mlađi brat Šimić, Josip, a samo 13 minuta nakon uslijedio je najslavniji trenutak njegove karijere. Potegao je Igor Bišćan karakterističnim dugim korakom preko cijele polovice terena, njegov nalet istrčao je zaustaviti Van der Sar, a na odbijenoj lopti našao se Josip Šimić i preciznim lob udarcem poslao loptu u mrežu za konačnih 1:0.

Dinamo je u posljednjem kolu u famoznoj “ledenoj utakmici” protiv Olympiacosa odigrao 1:1 te s drugog mjesta skupine, zahvaljujući tadašnjim rigoroznijim propozicijama, ipak nije izborio prolazak u daljnju fazu natjecanja.

Fascinantno, ali bila je to prva i jedina gostujuća pobjeda Dinama u grupnoj fazi Lige prvaka. U sezoni 1998./1999. i svim ostalim sezonama akomulirano, Dinamo je na gostovanjima u grupnoj fazi Lige prvaka upisao samo 3 remija te 21 poraz uz gol razliku 12:69.

Što se tiče gostovanja općenito, Dinamo se posljednji puta bez poraza u grupnoj fazi uspio vratiti prije 5 godina iz Kharkiva, točnije 22. listopada 2019. godine, kad je sa Šahtarom iz Donjecka odigrao 2:2 zahvaljujući pogocima Olma te Oršića iz kaznenog udarca.

Hoće li u Salzburgu Dinamo uspjeti prekinuti ovu neugodnu gotovo 26-godišnju tradiciju, saznat ćemo večeras oko 23h.

Komentari

Povezano