Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Dinamo vodio 2:0 pa u sudačkoj nadoknadi primio dva gola te ispao od AEK-a

AEK je izbacio Dinamo iz Lige prvaka na najdramatičniji mogući način. Imao je Dinamo u 92. minuti vodstvo od 0:2 i sve u svojim rukama, ali su sve prosuli u zadnjih nekoliko minuta sudačke nadoknade i primili dva gola koja su ih eliminirala. Pogodak odluke u 100. minuti utakmice postigao je Domagoj Vida i poslao AEK u playoff Lige prvaka, a Dinamo u playoff Europske lige.

Igor Bišćan je na teren poslao identičan sastav kao prije nekoliko dana u prvoj utakmici na Maksimiru dok je trener domaćina Matías Almeyda izvršio dvije izmjene u početnom sastavu. Na desnom beku je tako startao Lazaros Rota umjesto Djibrila Sidibea, a na desnom krilu je startao Nordin Amrabat umjesto Niclasa Eliassona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao je AEK odmah na početku jako dobru situaciju da povede i odvede utakmicu debelo u svom smjeru, ali je nisu iskoristili. Dinamo uzvraća odmah u 3. minuti utakmice. Nakon dobre kombinacije po lijevoj strani, u kaznenom prostoru su udarce uputili Robert Ljubičić i Dario Špikić, ali su oba blokirana od strane obrane AEK-a.

U prvih desetak minuta utakmice gledali smo ravnopravnu bitku i veliku borbu na sredini terena, ali ipak je AEK bio momčad koja je izgledala nešto opasnije. Ipak, Dinamo u 13. minuti dolazi do jedne solidne situacije kada je Marko Bulat pucao snažno sa udaljenosti od 20 metara, ali samo preko gola.

U 16. minuti ponovno prijeti AEK. Dobar je centaršut s poludistance na prvu vratnicu uputio lijevi bek Ehsan Haji Safi, a prvi do nje stiže Levi García puca pored gola. Niti minutu kasnije ponovno AEK ima vrlo ozbilljnu priliku kada su sjajno izigrali obranu Dinama po desnoj strani. Rota je uputio odličnu loptu po podu u srce kaznenog prostora koju je primio Steven Zuber i snažno pucao, a Dominik Livaković sjajno brani i spašava Dinamo.

AEK dominira ovim razdobljem utakmice oko 20. minute, a svaka lopta iza leđa obrane Dinama izaziva veliku paniku. Dinamo pokušava uspostaviti svoju igru, ali Grci dominiraju posjedom. Flaster na Josipu Mišiću ponovno funkcionira i Dinamo ima velike probleme u iznošenju lopte.

Ipak i u toj igri Dinamo dolazi do dobre prilike. Pogriješio je Domagoj Vida, loptu mu je uzeo Luka Ivanušec, došao do ruba kaznenog prostora na lijevoj strani i poslao povratnu loptu Bruni Petkoviću koji puca isprve, ali njegov udarac brani vratar domaćina.

U 28. minuti još jedan dalekometni pokušaj Dinama. Visoko je stao Dinamo, a vratar domaćina Cican Stanković šalje jedno pogrešno dodavanje. Loptu na lijevoj strani uzima Bogdan Mykhayl­ichenko, dodaje Ivanušecu koji puca s 20 metara daleko od gola domaćina. Ivanušec je minutu poslije skrivio prekršaj u vrlo opasnoj zoni, ali je García sa nekih 20-25 metara po sredini pucao daleko preko gola.

Primirila se utakmica nakon toga, a Grci su uporno igrali visoko i s flasterom na Mišiću. Potpuno je nejasno bilo zašto nitko iz vezne linije Dinama ne priđe u otvaranju bliže da pomogne iznijeti loptu ili zašto se Josip Šutalo odjednom boji osvojiti prostor s loptom u nogama kada to radi vrhunski. I onda napokon, u 43. minuti, Šutalo čini baš to. Povlači loptu nakon otvaranja do protivničke polovice, upućuje sjajno dodavanje u međuprostor za Bulara koji puca pored gola s vrha kaznenog prostora.

Pronašao je Dinamo načine da zaprijeti krajem prvog poluvremena i lopta ih je nagradila u sudačkoj nadoknadi kada Josip Šutalo zabija za 0:1 i eksploziju oduševljenja na klupi Plavih. Sadegh Moharrami je poslao jednu dugu loptu ili centaršut sa desne strane na Petkovića koji na vrhu peterca nadskače svog čuvara i spušta loptu Mykhayl­ichenku u idealnu priliku za gol. Njegov udarac nekako brani Stanković, a na odbijenu loptu natrčava Šutalo i spasa za AEK više nije bilo.

Dinamo nije odigrao sjajno poluvrijeme, Livaković i brze reakcije obrane su ga spasile da ne primi neki gol koji bi psihološki bilo jako teško prevladati, ali ipak je krajem prvog dijela preuzeo određene konce igre i anulirao prednost AEK-a iz Zagreba. Jasno je bilo da su određene prilagodbe potrebne, ali Dinamo u tom trenutku ima rezultat koji mu garantira najmanje produžetke i treba biti strpljiv te čekati svoju šansu koja će sigurno doći.

Prva prilika u drugom poluvremenu pripala je AEK-u. Sjajno se ubacio Rota u 52. minuti na desnoj strani iza obrane Dinama i primio jedno odlično progiravanje između obrambenih igrača Dinama. Probio se potom Rota gotovo do korner linije, uputio snažnu povratnu loptu prema Garciji, ali Šutalo uz manje probleme nekako uspjeva presjeći tu loptu i izbaciti je u udarac iz kuta.

Ponovno opasno prijeti AEK u 55. minuti utakmice po prokušanom receptu. Nakon duge dijagonale na lijevo krilo, povratnu loptu u kazneni prostor je poslao Safi. Prvi udarac Orbelína Pineda blokira Stefan RIstovski, a nakon toga loptu prihvaća Jens Jønsson koji se lijepo izbacuje na desnu nogu pri vrhu kaznenog prostora te njegov udarac odlično brani Livaković.

Niti dvije minute kasnije ponovno Livaković spašava Dinamo! Nakon jedne oduzete lopte, brzo su Grci odigrali akciju po sredini i lopta dolazi do Zubera na 30 metara od gola Livakovića. On sjajno po podu podvaljuje iza leđa obrane Dinama loptu natrčalom Amrabatu, a njegov udarac s desne strane opet odlično brani istrčali Livaković. Teško je Dinamo živio u prvih 10 minuta nastavka.

I onda se ponovno pojavio Dinamo i poveo 0:2 u 65. minuti! Moharrami je na desnoj strani na ulazu kazneni prostor kvalitetno primio jednu dugu loptu i odložio je kratko za Ljubičića. On pak daje povratnu loptu Petkoviću i utrčava u kazneni prostor. Petković je na 25 metara od gola dobio vrijeme na lopti i onda savršeno poslao dubinsku loptu ponovno za Ljubičića koji izlazi sam na vratara i zabija za 0:2.

Par minuta kasnije AEK prijeti nakon slobodnog udarca s lijeve strane. Ubačaj je pao u peterac Dinama i uhvatio opasnu putanju prema golu, ali Livaković ponovno pokazuje zašto je reprezentativna jedinica i velika snaga Dinama. Odmah u sljedećem napadu prijeti Dinamo kada je Petković poslao fantastičnu loptu s centra na usamljenog Špikića koji se sjurio desnom stranom, ušao u kazneni prostor te pucao snažno, ali i ravno u vratara Stankovića.

Petković se potpuno razgirao u drugom poluvremenu, pogotovo od kada se AEK nešto više otvorio. Nakon sjajnog driblinga, obrana AEK-a ga u 72. minuti ruši na ulazu u kazneni prostor, a slobodni udarac iz odlične pozicije ne koristi Bulat koji puca preko gola.

U 78. minuti je srce kolektivno stalo svim navijačima Dinama na sekundu kada je AEK nakon ubačaja iz prekida uspio zabiti gol, ali je on odmah poništen zbog zaleđa. U skoku je nastradao Livaković pa mu je bila potrebna liječnička pomoć. S njim je na kraju bilo sve u redu, a potrošeno je nekoliko za AEK dragocjenih minuta. Iskusno od Livakovića.

Ponovno je srce stalo u 81. minuti kada je Šutalo napravio neoprezan prekršaj s visoko podignutom nogom. Zaslužio je žuti karton za taj start, ali sudac utakmice Espen Eskas neobjašnjivo umjesto njemu, daje karton Mykhayl­ichenku kojem je to bio drugi, isključujući žuti. Zbunjeni su svi bili, ali srećom se javio VAR i upozorio suca da je dao karton krivom igraču pa je crveni za Ukrajinca poništen. Luda situacija.

I ponovno smo u 90. minuti pomislili da se AEK vratio u igru kada je Petros Mantalos nakon velike gužve zabio gol nakon što ga je njegov suigrač pogodio, a lopta se odbila u mrežu. Ali nalazio se u zaleđu i pogodak opravdano nije priznat.

Ali spasa nije bilo u 92. minuti. Udarac iz kuta je s desne strane izveo Eliasson, najviši u skoku je Petković, ali on praktično savršeno spušta loptu Sergiu Arauju na neometan udarac nogom iz središta kaznenog prostora. Livaković je bio nemoćan i AEK se vratio u igru.

I onda kada smo pomislili da su produžeci neizbježni, AEK je stvorio još par opasnih sitacija. Sve je kulminiralo u 97. minuti kada je nakon jednog skoka lopta u ruku pogodila Ljubičića. Nakon VAR provjere sudac pokazuje na bijelu točku i daje najveću moguću šansu AEK-u da izbori playoff Lige prvaka. Da bi drama došla do apsolutnog vrhunca Livaković brani kazneni udarac koji je izveo Levi García, ali na odbijenu loptu natrčava nitko drugi nego Domagoj Vida koji zabija glavom za ludnicu u Ateni i završetak grčke tragedije za Dinamo.

Dinamo je tako ispao na nevjerojatan način, a Domagoj Vida napravio puni krug od kada je prije 11 godina zabio za Dinamo u 98. minuti za prolazak protiv Ludogoreca. Grozan način za ispasti iz Lige prvaka, a Dinamo se mora odmah okrenuti sljedećem tjednu kada ih čeka prva utakmica playoffa za ulazak u Europsku ligu protiv Sparte Prag. Biti će teško ovo preboliti i zaboraviti, ali ništa drugo im ne preostaje.

Komentari

Povezano