Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Đoković svladao Runea i po rekordni osmi put osigurao kraj godine na prvom mjestu ATP ljestvice

Danas je u Torinu započeo završni Masters najbolje osmorice tenisača u 2023. godini. Otvoren je susretima u “Zelenoj skupini” u kojoj su pobjede ostvarili Jannik Sinner i Novak Đoković.

Jannik Sinner je odigrao fantastičan meč protiv Stefanosa Tsitsipasa te je slavio sa 6:4 6:4 u okršaju u kojem Grku nije dozvolio niti jednu break loptu. Točnije, prepustio mu je tek 10 poena na primanju servisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijan je meč okončao sa 71% ubačenog prvog servisa te 89% osvojenih poena nakon ubačaja. Uz to je imao i devet as servisa, 21 winner i tek pet neprisiljenih pogrešaka. Tako je Sinner smanjio zaostatak u međusobnim mečevima na 3-5 te je pritom postao prvi Talijan u povijesti (otkad postoje ATP ljestvice) koji je slavio u barem pet uzastopnih mečeva protiv TOP 10 tenisača svijeta.

Navečer smo gledali okršaj između Novaka Đokovića i Holgera Runea. Samo devet dana nakon njihovog četvrtfinalog meča u Parizu u kojem je Srbin slavio s 2-1 u setovima, Đoković je ponovno slavio istim rezultatom nakon tri sata tenisa.

Nakon što su oba tenisača osvojila svoja prva dva servis gema, Danac je prvi došao do breaka prednosti. Kod 2:2 je najprije propustio dvije prilike za oduzimanje servisa, no treća je bila sreća jer je izvrsnim returnom na Novakov drugi servis preuzeo kontrolu poena koji je završio pogreškom prvog tenisača svijeta.

Nije to pokolebalo Đokovića koji odmah uzvraća ”udarac” i ekspresno odgovara breakom za 3:3. Nakon toga više nismo vidjeli oduzimanje servisa pa je pobjednik prvog seta odlučen u ”trinaestoj igri”.

Tiebreak je započeo s dva ”mini-breaka”, po jednim s obje strane. Nakon Runeovog vodstva od 2:1, Đoković je osvojio četiri poena u nizu i tako ostvario veliku prednost koju je i sačuvao za konačnih 7:4 i 1-0 u setovima.

Kao i u prvom setu, Rune je prvi došao do prednosti breaka i vodstva od 2:0, ali ponovno je stigao brzi Đokovićev odgovor pa je rezultat bio poravnat na 2:2. Čekalo se sve do Novakovog servisa za ostanak u setu na prvu sljedeću break loptu, ali nju je servis-winnerom spasio srpski tenisač te je u konačnici i izjednačio na 5:5.

O pobjedniku drugog seta je također odlučivao tiebreak. Rune je i u ovom prvi napravio “mini-break” za vodstvo od 2:0 nakon što je Đoković promašio jedan poluvolej na mreži, a do 3:0 dolazi poslije još jedne njegove neprisiljene pogreške. Na tom valu Novakovih pogrešaka, Rune je izgradio put do izjednačenja na 1-1 u setovima osvojivši tiebreak rezultatom 7:1.

U odlučujućem trećem setu je Đoković bio bolji sa 6:3 te je tom pobjedom, 19. uzastopnom, osigurao prvo mjesto ATP ljestvice na kraju 2023. godine bez obzira na ostatak turnira.

Komentari

Povezano