Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Đoković u epskom finalu pobijedio Alcaraza i osvojio Cincinnati

Masters turnir u Cincinnatiju je večeras stigao do svog završnog čina. U finalnoj borbi za titulu prvaka koju je branio naš Borna Ćorić, našla su se dvojica uvjerljivo najboljih tenisača današnjice – Carlos Alcaraz i Novak Đoković.

U novom spektaklu koji je trajao tri sata i 48 minuta i tako postao najdulji finalni meč u povijesti Masters turnira, Đoković je slavio sa 5-7 7-6 7-6. Time je izjednačio na 2-2 u međusobnim ogledima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su obojica meč otvorila s lagano osvojena dva servis gema, Alcaraz je kod 2-2 napravio pritisak na Đokovićev servis, no dalje od deucea nije mogao. Već u sljedećem gemu, Novak stiže do tri vezane break lopte te prvu iskorištava nakon fantastičnog forehand winnera po paraleli kojeg čak ni Španjolac nije uspio stići.

Nije to pokolebalo prvog tenisača svijeta jer kod zaostatka od 4-2 dolazi do prve break lopte na meču te ju odmah iskorištava nakon neprisiljene pogreške srpskog tenisača, a ubrzo i izjednačava na 4-4 nakon servis gema u kojem nije izgubio ni poen. Španjolac je “nanjušio krv” te kod 4-4 dolazi do deucea, ali Novak fantastično odigranim poenom na mreži ne dozvoljava novu break loptu i na koncu dolazi do prednosti od 5-4.

I onda kod 5-5, Alcaraz dolazi do dvije vezane break prigode koje Đoković uspješno spašava. Prvu je spasio nakon odlične servis-volej igre, a drugu as servisom. Izborio je Alcaraz nakon toga i treću break prigodu nakon nove Novakove neprisiljene pogreške, a nju ovog puta koristi za 6-5.

Alcaraz je uspješno odservirao za set kojeg je okrunio fantastičnom backhand paralelom kod prve set lopte za konačnih 7-5.

Nakon što su obojica osvojila svoj uvodni servis gem u drugom setu, Đoković je prvi kapitulirao. Srpski tenisač je napravio čak tri dvostruke pogreške u nizu nakon čega je sve završio neprisiljenom pogreškom za vodstvo Španjolca od 2-1.

Na predahu između promjene strana, Novak je zatražio pomoć liječnika. Uvjeti za igranje današnjeg meča su bili izrazito teški, a očigledno je Novak teško izlazio na kraj s njima.

Ipak, Đoković dolazi do prilike za oduzimanje Alcarazovog servisa već u sljedećem gemu, no Španjolac poslije sjajnog servisa prema vani izlazi na mrežu i lagano osvaja taj poen. U konačnici je Alcaraz osvojio taj gem za vodstvo od 3-1 zahvaljujući tome što je Đoković dvije uzastopne loptice izbacio izvan terena.

Kod vodstva Alcaraza od 4-3, srpski tenisač dolazi do dvije break prilike za povratak u meč te odmah prvu koristi za izjednačenje na 4-4. U konačnici je o pobjedniku drugog seta odlučivao tiebreak.

Đoković je prvi došao do ”mini-breaka” nakon Alcarazovog neuspješnog pokušaja loba, no Španjolac vraća stvari na početak nakon što je uspio backhand paralelom probiti protivnika za smanjenje zaostatka na 3-2. Sve do 7-7 su obojica osvajale poene na svoj servis, a onda Đoković ponovno dolazi do ”mini-breaka” kojeg potvrđuje nakon izrazito dugog poena koji je završio Alcarazovom neprisiljenom pogreškom backhandom.

Na prvu break priliku trećeg seta smo čekali sve do rezultata od 2-2 kada do nje dolazi Đoković nakon što je nadmudrio Alcaraza na mreži. Španjolac je to uspio spasiti, no već sljedeći poen poklanja dvostrukom pogreškom. Ipak, prvi tenisač svijeta ponovno pogađa dobar prvi servis i na njemu gradi poen te spašava još jednu break loptu. Nakon što je to izvukao, poveo je s 3-2.

Ono do čega nije uspio doći u tom gemu, došao je u sljedećem koji je trajao osam minuta. Alcaraz je spasio četiri break lopte, no na petoj je njegov pokušaj backhandom ostao ”upecan” u mreži pa je Đoković poveo s 4-3.

Kod vodstva od 5-3, Đoković dolazi do prve meč lopte i to na Alcarazov servis, međutim Španjolac ju uspješno spašava. Nije se dugo čekalo na drugu meč loptu koju ovog puta Španjolac spašava nakon fenomenalnog puta kojeg je završio krasnim passingom. Na kraju je Alcaraz dobio taj gem pa je Đoković ipak morao odservirati za meč i titulu.

Tu nastupaju komplikacije. Đoković kod 15:30 čini dvostruku pogrešku te tako Alcaraz stiže do dvije break prilike za ostanak u meču. Uspio ih je Đoković spasiti i doći do treće meč lopte, no na njoj čini petu dvostruku pogrešku. Odigrao je Novak dovoljno snažnih i preciznih udaraca u sljedećem gemu za osvojiti poen protiv bilo koga tko se ne preziva Alcaraz na Touru, no ovaj sve vraća te na kraju još jednom dolazi do prilike za oduzimanje servisa srpskom tenisaču nakon što je on izbacio lopticu u aut. Spasio je i to Đoković te je došao do pete meč lopte fenomenalnim passingom po dijagonali, no ne predaje se Alcaraz koji novim winnerom po paraleli ostaje na životu.

Nakon toga Alcaraz odmah napada Đokovićev drugi servis i još jednim winnerom dolazi do još jedne prilike za break. Ovog puta se Španjolac izvukao iz gotovo nemoguće situacije, a gem dug 12 minuta je završio Đokovićevom neprisiljenom pogreškom za 5-5.

Alcaraz je prvi osigurao minimalno tiebreak, a put do vodstva od 6-5 je ponovno bio satkan od spašavanja čak četiri break lopte. Nakon toga je Đoković bez problema osvojio svoj servis gem te je o pobjedniku turnira odlučivao tiebreak trećeg seta.

Alcaraz ga je otvorio dvostrukom pogreškom (maksimalno milimetar), a onda je uslijedila spektakularna izmjena od 29 udaraca koja je završila Alcarazovom pogreškom pa je Novak poveo s 2-0, a ubrzo i s 3-0. Uspio je Španjolac osvojiti dva poena na svom servisu i tako smanjiti na 3-2, a prije promjene strana uspijeva i nadoknaditi “mini-break” zaostatka nakon odličnog izlaska na mrežu za 3-3.

Đoković do novog “mini-breaka” dolazi kod rezultata od 4-4, a do nove, njegove pete meč lopte stiže servis winnerom za 6-4. Kod servisa za meč, Alcaraz je Đokovićev drugi servis izbacio u duboki aut za konačnih 5-7 7-6 7-6 i Novakovu 95. titulu u karijeri.

Dodajmo još kako je u ženskoj konkurenciji turnir osvojila Coco Gauff koja je u finalu bila bolja od Karoline Muchove sa 6:3 6:4. Amerikanka je tim naslovom, sa 19 godina i 160 dana, postala najmlađa osvajačica turnira u povijesti te je skočila sa sedmog na šesto mjesto ATP ljestvice, dok je Čehinja po prvi put u karijeri ušla među 10 najboljih tenisačica svijeta te će od ponedjeljka biti upravo na tom 10. mjestu.

Komentari

Povezano