Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Dominacija Butlera za break Miamija

Košarkaši Miami Heata su u prvoj utakmici finala istočne konferencije NBA doigravanja slavili na gostovanju u TD Gardenu protiv Boston Celticsa rezultatom 123:116 te su tako ukrali prednost domaćeg parketa na samom startu serije.

U uvodnim minutama utakmice su domaći košarkaši uživali u napadačkim skokovima Roberta Williamsa III koji je nakon 3 i pol minute imao 6 poena i 3 skoka (sva 3 napadačka), dok su se gosti oslanjali na Bama Adebaya koji je bio agresivan od početka te je i on vrlo brzo bio na učinku od 6 poena. Ipak, prvi je do dvoznamenkastog broja poena stigao Jimmy Butler nakon koša za vodstvo Miamija od 24:23. Svih svojih 5 koševa iz igre u prvoj četvrtini je zabio s lijeve strane poludistance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon veoma izjednačenih prvih 12 minuta igre, Celticsi su imali prednost od 30:28 do koje su došli tricom Derricka Whitea u posljednjoj minuti. U drugoj dionici se razigrao fenomenalni Kyle Lowry koji svojim 13. poenom dovodi Miami u vodstvo od 44:42, no onda slijedi niz Bostona od 20:5 poslije kojeg dolaze do najveće prednosti na susretu od +13 (62:49).

Celticsi su bolju igru u završnici prvog poluvremena okrunili vodstvom od 66:57. Izvrsno je njihovim napadom dirigirao Marcus Smart koji je upisao čak 10 asistencija u prvom dijelu čime je postao prvi košarkaš Bostona s 10 asistencija u poluvremenu jedne utakmice NBA doigravanja nakon Rajona Ronda koji je to učinio u sedmoj utakmici konferencijskog finala protiv Miami Heata 2012. godine. Također je postao prvi košarkaš u posljednjih 25 sezona NBA doigravanja koji je upisao 10 ili više asistencija, a da je pritom uputio manje od 2 šuta na koš.

Glavne poenterske vedete domaćih su bili Jayson Tatum s 18 poena, Malcolm Brogdon i Robert Williams III s po 12 te Jaylen Brown s 11 poena. Kod Miamija su dvoznamenkasti bili Jimmy Butler s 15 poena i Kyle Lowry s 13.

Nakon prvog koša iz igre Marcusa Smarta, Celticsi su poveli sa 71:59 na početku treće četvrtine, međutim Miami uzvraća udarac serijom od 13:1 kojom vraćaju stvari na početak pa semafor pokazuje izjednačenih 72:72. Ubrzo zatim su gosti i poveli nakon brzog kontranapada i polaganja Maxa Strusa na asistenciju Adebaya za 76:75. Upravo su njih dvojica sa po 7 poena u trećoj dionici predvodili Miami do preokreta u tim trenutcima.

Košarkaši Miamija su briljirali u trećoj četvrtini u kojoj su zabili čak 46 poena na 65% šuta, dok su primili samo 25 te su poslije kutne trice Maxa Strusa u posljednjih 12 minuta ušli s vodstvom od 102:91. Strus je zabio 13 poena u toj dionici, dok je Jimmy Butler zabio samo jedan manje stoga su njih dvojica kombinirano postigli svega jedan poen manje od kompletne momčadi Bostona.

Celticsi su prvi uputili udarac u četvrtoj četvrtini te su serijom od 6:0 natjerali Spoelstru na timeout poslije samo minutu i pol igre. Miami je vodio kroz veći dio posljednje dionice sa 7-9 poena razlike, ali u završne dvije i pol minute, nakon nekoliko uzastopnih napada bez koša iz igre, se ulazi s njihovim vodstvom od 114:110.

Caleb Martin je iskoristio situaciju u kojoj je Butler bio udvojen te tricom iz desnog kuta dovodi Heat do +7, dok Jayson Tatum na drugoj strani u sljedeća dva napada čini dvije gluposti te s dvije uzastopne greške u koracima prosipa priliku za povratak Celticsa u meč.

Konačni čavao u lijes Bostona je tricom za 120:110 minutu prije kraja utakmice zabio fantastični Jimmy Butler i tu je bio kraj priče. Na koncu su košarkaši Heata trijumfirali sa 123:116 čime su po treći uzastopni put u ovom doigravanju ukrali prednost domaćeg parketa već u prvoj utakmici.

Novu spektakularnu partiju je pružio Jimmy Butler koji je susret okončao s 35 poena, 7 asistencija, 6 ukradenih lopti i 5 skokova. Time je postao tek četvrti košarkaš u povijesti s takvim brojkama u utakmici NBA doigravanja nakon Ricka Barryja, Michaela Jordana (x2) i Garyja Paytona.

Butler je pomoć imao u vidu čak petorice suigrača koji su ubacili po 15 ili više poena. Bam Adebayo je zabio 20, dok su Caleb Martin, Gabe Vincent, Kyle Lowry i Max Strus zabili po 15.

S druge strane je Jayson Tatum brojao do 30 poena uz 7 skokova, ali s jako lošom igrom u clutchu, dok je Jaylen Brown zabio poprilično beznačajna 22 poena.

Komentari

Povezano