Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Donna Vekić u najboljem meču US Opena poražena od olimpijske pobjednice

Posljednji meč dana na terenima US Opena je bio rezerviran za reprizu finala Olimpijskih igara između Qinwen Zheng i Donna Vekić. Kineskinja je, kao i u Parizu, došla do pobjede, a rezultat je bio 7:6, 4:6, 6:2.

Meč je počeo tek oko 23:30 po lokalnom, odnosno 5:30 po hrvatskom vremenu, a na početku susreta su obje tenisačice igrale na vrlo visokom nivou kod vlastitog servisa. Izuzev gema kod 3:2 za Zheng, kada je Vekić morala spašavati dvije break prilike, svih sedam ostalih gemova je uvjerljivo išlo na stranu tenisačice na servisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod 4:4 je Donna došla do deucea, ali Zheng sa servis winnerom i Donninom neprisiljenom pogreškom dolazi do prednosti od 5:4. Pobjednica prvog seta je na kraju odlučena u tiebreaku, a tamo je sa 7-2 bolja bila sedma nosteljica.

U prvom setu se igrao tenis na vrhunskom nivou, a to dokazuje i podatak o kombiniranih 29 winnera u odnosu na 18 neprisiljenih pogrešaka kao i to da su obje tenisačice imale preko 60% ubačenog prvog servisa uz vrlo visoku uspješnost osvojenih poena nakon ubačaja (Zheng 88%, a Vekić 77%).

Hrvatska tenisačica je prvu break loptu iznudila pri vodstvu od 1:0 u drugom setu, no nakon odličnog returna promašuje laganu lopticu, točnije zabija ju u mrežu. Nije ju to obeshrabrilo već odmah dolazi do druge prilike koju koristi nakon neprisiljene pogreške Kineskinje za 2:0.

Zheng je odmah u idućem gemu napravila pritisak iznudivši dvije vezane break lopte, no Donna obje spašava, a posebno je impresivan bio lob za izjednačenje. Nažalost, uz par neprisiljenih pogrešaka Hrvatice, olimpijska pobjednica ipak ekspresno nadoknađuje break.

Zheng je kod zaostatka od 3:2 spasila dvije break lopte zahvaljujući odličnim prvim servisima pa Donni nije ponudila realnu šansu za break. Nastavila je srebrna hrvatska olimpijka s osvajanjem svojih servis gemova bez većih problema, a onda kod vodstva od 5:4 iskorištava treću break i set loptu forehand paralelom za izjednačenje na 1-1 u setovima.

Zheng je već u prvom gemu trećeg seta došla do breaka kojeg je ubrzo nakon i potvrdila. Kod zaostatka od 3:1, Vekić se našla pod novim pritiskom od break lopte, ali onda s tri fenomenalna prva servisa osvaja gem i ostaje u meču.

Imala je Donna sjajnu prigodu za potencijalni break u idućem gemu kada je kod 30-30 odlično izgradila poen, no na kraju njezin pokušaj skraćivanja loptice odsjeda na vrhu mreže te se vraća u njezino polje. Bila je to prekretnica meča jer Donna do kraja susreta nije uspjela osvojiti niti jedan gem te je poražena sa 7:6, 4:6, 6:2 poslije skoro tri sata tenisa.

Vekić tako nije uspjela postati druga Hrvatica s barem dva Grand Slam četvrtfinala u istoj kalendarskoj godini što je dosad uspjelo samo Ivi Majoli 1996. i 1997. godine. Nakon US Opena, Vekić će napredovati na 21. mjesto WTA ljestvice, dok Zheng u četvrtfinalu očekuje meč protiv druge nositeljice Aryne Sabalenke.

Komentari

Povezano