Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Dvije zagrebačke dvorane dobile ime po legendarnim hrvatskim sportašima

Vrhunski košarkaš i trener koji je bio tvorac Cibonine momčadi koja je dominirala europskom košarkom ’80-tih godina 20. stoljeća, Mirko Novosel, dobio je veliku posthumnu čast.

Ledena dvorana Doma sportova, odlukom Upravnog vijeća Ustanove za upravljanje sportskim objektima Grada Zagreba, od danas će nositi njegovo ime, točnije, zvat će se: Sportska dvorana Mirko Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz nju, i dosadašnja dvorana kolokvijalnog naziva “Broj 2 Doma sportova”, nosit će ime Sportska dvorana Dragutina Šurbeka, prema jednom ne samo najboljem hrvatskom, već i jednom od najboljih stolnotenisača u povijesti igre.

Podsjetimo, Mirko Novosel preminuo je 20. srpnja 2023. godine u 85. godini života. Zapaženu igračku karijeru nadmašila je njegova trenerska, u kojoj je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio srebro na Olimpijskim igrama 1976., zlato u Moskvi 1980. te broncu u Los Angelesu 1984. godine. Uz to, sa Cibonom je tri puta osvajao prvenstvo Jugoslavije, sedam puta Kup Jugoslavije, 2 puta Europski kup kupova, a 1985. godine je osvojio Kup prvaka Europe. 2007. godine ušao je u Košarkašku kuću slavnih, a osim Cibone i jugoslavenske reprezentacije, trenirao je i Hrvatsku, Belgiju te Napoli.

Što se Dragutina Šurbeka pak tiče, ovaj rođeni Zagrepčanin zaljubio se u sport kao 15-godišnjak, a već je s 18 godina postao prvak Balkana, a s 19 i prvak Jugoslavije. Osvojio je ukupno 31 medalju na svjetskim i europskim prvenstvima u pojedinačnoj i konkurenciji parova, pri čemu se ističu dvije zlatne medalje sa Svjetskih prvenstava 1979. i 1983. godine te pet zlatnih medalja s Europskih prvenstava.

Po navršenih 29 godina života, prema pravilima tadašnjih jugoslavenskih sportskih saveza, otišao je igrati u Njemačku, a po osamostaljenju Hrvatske vratio se i nastavio profesionalno igrati i nakon 50. godine života. Uza sve medalje za Jugoslaviju, uspio je osvojiti i srebro za Hrvatsku na Mediteranskim igrama 1993. godine u paru sa Zoranom Primorcem, a o dugovječnosti njegove karijere govori i činjenica da je stigao zaigrati i s vlastitim sinom, Dragutinom Šurbekom mlađim.

Komentari

Povezano