Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Ekvatorijalna Gvineja razbila domaćina i izborila prolazak skupine

Događaji na najvećem azijskom i afričkom kontinentalnom natjecanju odvijaju se gotovo paralelno, pa su tako nekoliko sati nakon lude završnice u Kataru, i momčadi na Afričkom kupu nacija otvorile treće kolo grupne faze.

Program se odvijao u Abidjanu, gdje smo prvo gledali dvije utakmice skupine A. Krenimo od domaćina natjecanja Obale Bjelokosti, koja se sučelila s uvijek neugodnom Ekvatorijalnom Gvinejom. Nije to bio isprazan frazem ni u ovoj utakmici, jer premda su Slonovi bili dominantnija i konkretnija momčad u prvom poluvremenu, jedan slalom Carlos Akapoa i asistencija za pogodak Emilija Nsue prednost su u 42. minuti prebacili na stranu Nacionalne munje. Nastavio se tako labuđi pjev rođenog Španjolca i nekadašnjeg U19 prvaka Europe iz 2007., kojem je ovo bio četvrti pogodak natjecanja i bijeg na prvo mjesto ljestvice strijelaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj minuti nadoknade prvog poluvremena stigli su Bjelokošćani do izjednačenja kada je Ibrahim Sangaré iz blizine gurnuo loptu u mrežu, no veznjak Nottingham Foresta bio je u zaleđu, te je nakon VAR provjere pogodak poništen. Jurnuli su zato u drugom poluvremenu domaćini po izjednačenje i preokret, no otvorilo je to mnogo prostora za kontre Ekvatorijalnih Gvinejaca koje su oni obilato koristili. Stigli su Bjelokošćani opet do pogotka u 67. minuti kada je zabio Zvezdin Jean-Philippe Krasso, no opet je VAR uskratio pogodak zbog zaleđa.

U 73. je minuti zato Pablo Ganet sjajno pogodio iz slobodnog udarca za 2:0, a samo dvije minute kasnije Nsue je zapečatio sudbinu Obale Bjelokosti novim pogotkom. Bila je to klasična brza kontra u kojoj je José Machín proigrao svog suigrača kojem je preostao lakši dio posla. Pečat na uvjerljivu pobjedu stigao je u 88. minuti, nakon novog protunapada, u kojem je odbijanac u mrežu pospremio Jannick Buyla za visokih 4:0.

Drugi “teškaš” skupine Nigerija pomalo je olako ušla u utakmicu protiv jedne od najslabijih reprezentacija natjecanja Gvineje-Bisau koja je i prije samog susreta matematički izgubila mogućnost nastavka natjecanja. Vidjeli smo tako poprilično izjednačeno prvo poluvrijeme u kojem su Super orlovi stigli do vodstva u 36. minuti. Ubačaj Mosesa Simona s lijeve strane u vlastitu mrežu katastrofalnom reakcijom šalje Opa Sanganté. Bio je to drugi autogol Afričkih divljih pasa na ovom natjecanju.

Drugo poluvrijeme nije donijelo previše promjena na terenu, a vidjeli smo još dva pogotka Nigerijaca, no zgoditak Victora Osimhena iz 59. minute poništen je zbog igranja rukom, a onaj Ole Aine iz 84. minute zbog zaleđa – oba nakon VAR intervencija.

Ekvatorijalna Gvineja tako je sjajno odradila grupni dio natjecanja i završila kao prvoplasirana momčad skupine A, dok je direktni prolazak s istim brojem bodova (sedam) izborila i drugoplasirana Nigerija. Obala Bjelokosti bi s osvojena tri boda trebala biti među četiri od šest najboljih trećeplasiranih momčadi te nastaviti natjecanje, no ostaje za vidjeti koliko im je opao moral nakon ovako teškog poraza u srcu vlastite države.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano