Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Engleska nakon produžetaka pobijedila Slovačku za četvrtfinale Eura

Danas je na AufSchalke Areni u Gelsenkirchenu odigrana treća utakmica osmine finala Europskog prvenstva u kojoj su se suočili Engleska i Slovačka. U pravoj drami Slovačka je umalo izbacila Englesku, ali izabranici Garetha Southgatea su ipak prošli dalje.

Slovaci su poveli u 25. minuti golom Ivana Schranza, te držali vodstvo cijelu utakmicu, ali onda je Engleska blitzkriegom te preko Judea Bellinghama u regularnom dijelu i Harryja Kanea u produžetku  uspjela osigurati četvrtfinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi su, iznenađujuće, zaprijetili Slovaci kada je Lukáš Haraslín dobro povukao loptu prema naprijed i ostavio ju na stranu za Dávida Hancka koju je pucao malo pored desne vratnice. Engleska je pokušavala nametnuti svoju igru, no Slovačka je odmah dala doznanja kako će biti tvrd orah, te se uopće nije uplašila reprezentacije Tri lava.

Najbolji primjer toga dogodio se u 12. minuti kada je Haraslín izašao sam pred Jordana Pickforda, no Kiernan Trippier je u zadnji čas očistio loptu. Iako su Englezi imali posjed lopte, to je uglavnom bilo neefektivno, dok su Slovaci bili vrlo hitri i okomiti u kontranapadima, te su ih Englezi morali zaustavljati grubim prekršajima.

U 23. minuti Phil Foden pao je u kaznenom prostoru, te su Englezi žustro prosvjedovali, ali turski sudac Halil Umut Meler je rekao da se igra nastavi. Dvije minute kasnije dogodilo se veliko iznenađenje kada je David Strelec fino uposlio Schranza koji je hladnokrvno poslao loptu u donji lijevi kut Pickfordove mreže i Slovačka je povela 1:0! Nakon primljenog gola Engleska uopće nije pojačala svoje napade, te je tek kroz poluprilike uspjevala zaprijetiti kompaktnoj Slovačkoj i do kraja poluvremena nismo više vidjeli nijednu izrazitu šansu.

Englezi su vrlo nervozno ušli u nastavak  uputivši nekoliko riskantnih pasova prema nazad koje je Pickford jedva primirio. Izabranici Southgatea su u 50. minuti nekako uspjeli doći do gola kada je Trippier poslao loptu koju je Foden lako gurnuo u mrežu, no nakon VAR provjere dosuđeno je zaleđe strijelca.

Odmah potom Harry Kane je pucao s ruba šesnaesterca, no taj udarac završio je samo u bloku i otišao u korner. U 55. minuti dogodio se veliki nesporazum među igračima Engleske što je pokušao iskoristiti Strelec, te je s centra gađao gol vidjevši da je Pickford previše izašao sa svoje linije, no taj pokušaj je otišao pokraj gola.

Novi problemi za Engleze dogodili su se u 66. minuti kada je Trippier morao izaći zbog ozljede, a morao ga je zamjeniti Cole Palmer, te je Engleska krenula igrati sa dva lijeva krila. Prva stopostotna šansa za Englesku došla je tek u 78. minuti kada je Foden ubacio loptu nakon prekida, a Kane je glavom pucao pored vrata.

Tri minute nakon toga još bolja prilika za Gordi Albion kada je Declan Rice opalio izvana i pogodio vratnicu, a na odbijanac je natrčao Kane, ali je u padu loptu poslao preko gola. Englezi su pri kraju utakmice i dalje bili jako mlaki i njihovi napadi su bili jalovi i tromi, te nisu uspjeli stvoriti nijednu izglednu priliku, no nogomet je još jednom pokazao svoju nepredvidljivost. Ostalo je još minutu i pol do kraja kada je Kyle Walker bacio aut u šesnaesterac, glavom je loptu zakačio Marc Guéhi, a onda je Bellingham zabio akrobatski gol škaricama za 1:1 i otišli smo u produžetke.

Odmah na početku produžetaka dogodio se novi šok za Slovake jer je nakon glavometa u njihovom šesnaestercu Kane zabio gol za preokret i veliko oduševljenje Engleza, te je bilo jasno da je Gordi Albion pred vratima pobjede.

Gledali smo prazan hod u cijelom prvom produžetku, a onda je u 105. minuti Peter Pekarík dočekao centaršut u petercu, ali je pucao u padu i poslao loptu preko gola. U zadnjih 15 minuta Slovaci su pokušali izboriti jedanaesterce, no stvarali su samo poluprilike i Engleska je izborila pobjedu.

Engleska je ovom pobjedom ušla u četvrtfinale gdje će pred sobom imati reprezentaciju Švicarske koja je u dosadašnjem tijeku turnira pokazala više od njih na terenu. Slovačka bajka pak završava njihovim najboljim rezultatom u povijesti Europskih natjecanja – kao i 2016. kada su također stigli do osmine finala natjecanja.

Komentari

Povezano