Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Englezi danas neće gledati El Clásico. Razlog je staro pravilo koje mnogi žele ukinuti

Danas od 16:15 će se održati prvi El Clásico ove sezone. Barcelona će kao trećeplasirana momčad La Lige ugostiti Real Madrid koji potencijalnom pobjedom može prestići Gironu i zauzeti prvo mjesto na tablici.

Dok će Hrvati ovaj derbi biti u stanju gledati preko Arena Sport 6 programa, Englezi neće imati taj luksuz. Naime, u cijeloj Velikoj Britaniji ne postoji legalan TV prijenos ovog susreta zbog pravila koje datira iz 60-tih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o „blackout“ zakonu koji zabranjuje da se na televiziji subotom prenose nogometne utakmice u rasponu od 14:45 do 17:15 po engleskom vremenu. Ovo pravilo postoji kako bi se potaklo ljubitelje nogometa da odu podržati svoje lokalne klubove na stadione, umjesto da kod kuće na televiziji gledaju Premier ligu ili neku drugu od liga Petica. Današnji susret Barcelone i Real Madrida spada u ovaj termin pa tako niti jedna osoba u Velikoj Britaniji ne može na legalan način popratiti najveći derbi Španjolske.

Ovo pravilo, uz visoku cijenu SkySportsa i BT Sportsa, je glavni razlog zašto u Velikoj Britaniji buja tržište ilegalnih prijenosa utakmica koje je postalo ozbiljna tema među TV operaterima i državom. Mnogi ljubitelji nogometa iz Velike Britanije smatraju da se ovo pravilo treba ukinuti jer sada plaćaju visoke iznose svojim TV operaterima, a ne mogu gledati utakmice koje ih zanimaju. Unatoč nezadovoljstvu, trenutno nema naznaka da bi se „blackout“ pravilo moglo ukinuti.

Komentari

Povezano