Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Europske igre: Taekwondaši osvojili čak tri medalje, strijelci osvojili srebro

Četvrtog dana natjecanja na Europskim igrama u Krakowu, hrvatski sportaši su osvojili četiri medalje. Tri medalje, od svakog sjaja po jednu, osvojili su reprezentativci u taekwondou, dok su jednu osvojili predstavnici u streljaštvu.

Ivana Duvančić je u kategoriji do 53 kilograma osvojila zlatnu medalju. Ivana je bila postavljena za prvu nositeljicu, a do finala je stigla na sljedeći način:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ivana Duvančić – Gabriela Bianca Coman (Rumunjska) 2-0 (7:1, 17:4)
  • Ivana Duvančić – Biana Lager (Izrael) 2-0 (12:0, 16:15)
  • Ivana Duvančić – Ela Aydin (Njemačka) 2-1 (3:2, 2:7, 8:3)

U finalu joj je protivnica bila Španjolka Alma Maria Perez Parrado, a u igri živaca, bolja je bila hrvatska predstavnica koja je prvu rundu dobila s 1:0, a drugu s 3:0 za najveći uspjeh dosadašnje karijere i prvo zlato.

U kategoriji do 63 kilograma je nastupio Lovre Brečić koji je bio postavljen za drugog nositelja. On je do finala stigao sljedećim putem:

  • Lovre Brečić – Ioannis Pilavkis 2-0 (16:2, 9:4)
  • Lovre Brečić – Novak Stanić (Srbija) 1-0 predaja Stanića (16:4, 5:3)
  • Lovre Brečić – Souleyman Alaphilippe (Francuska) 2-0 (11:3, 8:2)

U finalu je snage odmjerio s Talijanom Dennisom Barettom koji je večeras bio mnogo bolji takmac. 18-godišnji Baretta je prvu rundu dobio s 11:7, a drugu s 15:6. Za Brečića je ovo treća medalja s velikih natjecanja nakon što je na Europskom prvenstvu 2018. godine bio zlatni, a godinu kasnije srebrni.

Kristina Tomić se okitila broncom u kategoriji do 57 kilograma, a put do nje je započela pobjedom s 2-0 u rundama protiv Nizozemke Bodine Schoenmakers. Obje runde su bile poprilično izjednačene, a Kristina ih je dobila s 4:3 i 7:5.

I četvrtfinalna borba protiv domaće predstavnice Patrycje Adamkiewicz je bila jednako uzbudljiva, a Tomić je slavila s 2-0 u rundama nakon što je prvu dobila s 11:8, a drugu s 11:10.

Nažalost, u polufinalu je kod zaostatka od 16:0 u prvoj rundi protiv legendarne Britanke Jade Jones, odlučila predati dvoboj te je tako otišla u borbu za broncu.

Tomić je do zasluženog brončanog odličja i četvrte medalje s velikih natjecanja, stigla pobjedom od 2-0 u rundama protiv Grkinje Faidre Kalteki. Prvu rundu je dobila s 10:6, dok je u drugoj bila nešto uvjerljivija te je slavila s 12:6.

Leon Glasnović je nastupio u kategoriji do 68 kilograma te je u prvom kolu preokrenuo borbu protiv Turčina Ferhata Cana Kavurata. Kavurat je prvu rundu dobio s 2:0, dok je Glasnović preostale dvije dobio s 14:7 i 9:7. Moramo istaknuti kako je Glasnović u posljednjih 50 sekundi treće runde nadoknadio zaostatak od 7:3.

Glasnović je i u četvrtfinalu protiv Bugara Mitka Dzhordzheva također nadoknadio zaostatak od 1-0 u rundama, no u polufinalu ga je zaustavio dvostruki svjetski prvak Britanac Bradly John Sinden. Nije se Leon predao te je pružio jako dobar otpor, no Sinden je slavio s 2-1 u rundama.

I u borbi za broncu se Glasnović borio tri runde, no nažalost, do medalje nije uspio doći jer je s 2-1 bolji bio Grk Konstantinos Chamalidis (4:8, 13:11, 1:12).

I dok su taekwondaši u večernjem programu osvojili tri medalje, prvu medalju današnjeg dana su za Hrvatsku osvojili strijelci Petar Gorša, Miran Maričić te Josip Sikavica. Njih trojica su osvojila srebrnu medalju u ekipnom natjecanju discipline 10m zračna puška.

Oni su nakon 7. mjesta u kvalifikacijama, finale izborili drugim mjestom u glavnoj rundi. Ipak, tamo su upisali uvjerljiv poraz od 16-2 protiv Mađara pa su izjednačili najveći uspjeh hrvatskog streljaštva s Europskih igara kojeg je dosad samostalno držao Petar Gorša sa srebrom u trostavu iz Bakua 2015. godine.

Nakon četiri dana natjecanja, Hrvatska s tri zlatne medalje, dvije srebrne i jednom brončanom, zauzima 13. mjesto ljestvice.

Komentari

Povezano