Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Europski prvak iz 2008. ima novi klub

Samo šest od 23 igrača koji su s reprezentacijom Španjolske osvojili Europsko prvenstvo 2008. i započeli svjetsku dominaciju još je aktivno. To su Sergio Ramos, Andrés Iniesta, Pepe Reina, Raúl Albiol, Santi Cazorla i fokalna točka ove vijesti – Dani Güiza.

Premda je najstariji od navedene šestorke, 43-godišnjak i dalje igra nogomet, a jučer je prešao u šesti razred španjolskog nogometa potpisavši za UD Roteñu. Nastavlja time svoje putešestvije po nižim razredima Španjolske koji je započeo 2017. kada je potpisao za Atlético Sanluqueño. Nakon dvije epizode u Algaidi između kojih je zaigrao za CD Rotu, sada se Güiza vraća u isti grad – ali kod klupskog rivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna je Güizina priča, napadač je iz opskurnosti pao pod lupu svjetske javnosti u samo godinu dana. Nakon što je skrenuo pažnju na sebe zabivši solidan broj golova u tada drugoligašu Ciudad Murciji a potom i prvoligaškom davljeniku Getafeu, u ljeto 2007. prešao je u Mallorcu u kojoj je odradio čudesnu sezonu i postao najbolji strijelac La Lige. Zabio je tada 27 golova, više od “teškaša” Luísa Fabiana, Sergija Agüera, Raúla, Davida Ville, Ruuda van Nistelrooya, Diega Forlána, Samuela Eto’a… a još je impozantnije što je to učinio bez da je zabio ijedan penal.

Sjajna sezona zaradila mu je i iznenadan poziv u španjolsku reprezentaciju gdje je debitirao tek s 27 godina, a izbornik Luis Aragonés pozvao ga je i na Euro. Tamo su mu davali minimalne šanse da uopće zaigra, jer napad španjolske predvodio je legedarni duo Fernando Torres – David Villa. Ipak, s klupe je ušao u trećoj utakmici grupne faze i u 88. minuti zabio pobjednički gol protiv Grčke.

Zaigrao je i u četvrtfinalnom susretu protiv Italije koji je završio 0:0. U raspucavanju s bijele točke promašio je četvrti jedanaesterac, no odmah nakon njega promašio je i Antonio Di Natale pa su Španjolci prošli dalje. U polufinalu protiv Rusije opet je ušao s klupe i pogotkom za 2:0 usmjerio susret u mirne vode. Konačno, zaigrao je i u finalnoj 1:0 pobjedi protiv Njemačke kojom je stigao do europskog zlata.

Nije tu bio kraj njegove epizode u Furiji, jer bio je pozvan i na Kup Konfederacija 2009., gdje je u utakmici za treće mjesto opet ušao s klupe u situaciji gdje su Španjolci gubili od Južne Afrike. Dvama pogocima inicirao je preokret za 3:2 pobjedu u produžecima i osvajanje bronce.

Na klupskoj je pak razini te 2008. prešao u turski Fenerbahçe u kojem je zabio i više nego korektnih 35 golova u 98 utakmica. Ipak, istinska golgeterska forma završila je te 2008., uz tek dvije epizode vrijedne spomena u nastavku karijere – sezonu 2014. kada je za paragvajski Cerro Porteño zabio 17 golova, te sezonu 2015./16. kada je za Cádiz zabio 13 golova. Ostaje za vidjeti može li pod stare dane u predivnoj Andaluziji Güiza opet “pronaći nos za gol”.

Komentari

Povezano