Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Everton slavio protiv Liverpoola i gradske rivale vjerojatno izbacio iz borbe za naslov

Večeras je u zaostalom 29. kolu engleske Premier lige, na Goodison Parku odigran 244. Merseyside derby, gradski derbi između Evertona i Liverpoola. Eveton je ovoga puta slavio rezultatom 2:0, zabilježivši tako prvu pobjedu protiv gradskog rivala na Goodison Parku još od 2010. godine i slavlja od 3:0.

Ovaj derbi poznat je i kao dvoboj s najviše crvenih kartona u povijesti Premier lige – čak 23. Sudeći prema današnjim ulozima, također se mogla očekivati žustra utakmica. Liverpoolu su u ovoj utakmici trebala tri boda kako bi nastavio držati korak za Arsenalom u borbi za titulu, dok je Evertonu trebalo učvršćivanje 16. mjesta i potvrda bijega iz zone ispadanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u 4. minuti je Luis Diaz napravio svoj karakterističan dribling na desnoj strani te je poslao loptu u sredinu, a nju je samo malo okrznuo Darwin Nunez, ali je Vitali Mykolenko izbio loptu iz opasne zone i napad Liverpoola je zaustavljen. Dvije minute kasnije je Dwight McNeil poslao loptu za Dominica Calverta-Lewina kojeg potom ruši Alisson Becker i Andy Madley pokazuje na bijelu točku za Everton, no nakon VAR provjere ta odluka je poništena.

Potom ponovno napadaju “Crveni”. Trent Alexander-Arnold u 10. minuti sjajno pronalazi Mohameda Salaha, no njegov šut zaustavlja branič domaćih Ben Godfrey. Sedam minuta kasnije dogodila se velika prilika za Everton kada je nakon prekida s desne strane Calvert-Lewin uputio udarac glavom iz peterca, no Alisson Becker je to fenomenalno obranio.

Nakon nekoliko minuta zatišja i žustre borbe, Everton je poveo s 1:0! Još jedan prekid s desne strane izveo je McNeil, te nakon niza odbijanaca do lopte dolazi Jareed Branthwaite i upućuje udarac na kojeg nespretno reagira Alisson i od 27. minute Toffeesi vode 1:0.

Liverpool je u nastavku pokušao doći do izjednačenja, a najbliže tome bili su u 35. minuti kada je Darwin Nunez izašao sam pred Jordana Pickforda koji koljenom brani pokušaj Urugvajca. U 44. minuti nakon glavometa na relaciji Salah-Nunez, lopta je došla do Luisa Diaza čiji pokušaj opet brani Pickford, a već u idućoj minuti Salah upućuje jak udarac koji odlazi preko gola.

Sudačka nadoknada prvog dijela protekla je u velikom pritisku Liverpoola koji je imao još nekoliko dobrih prilika, no plavi su uspjeli izdržati i na predah se otišlo s 1:0.

Drugo poluvrijeme krenulo je pokušajem Liverpoola. Andy Robertson izveo je korner, a Virgil Van Dijk zaprijetio je glavom, no to je zaustavio Pickford. Momčad Jurgena Kloppa je svim silama pokušavala doći do pogotka, no Everton se vrlo dobro i disciplinirano branio, te čekao svoju priliku iz kontranapada.

U 57. minuti je Dwight McNeil uputio dalekometan pokušaj kojeg je Alisson odbio u korner. McNeil je izveo taj prekid i na drugoj vratnici sjajno je pronašao Dominica Calverta-Lewina koji glavom matira vratara gostiju i Evertonu donosi 2:0!

Bilo je očigledno kako je Liverpool grogiran i Everton je odmah krenuo po treći pogodak te je potpuno kontrolirao utakmicu kao da je on višestruko skuplja momčad na terenu, a ne Liverpool. 

U 69. minuti dogodila se do tada najveća šansa za Liverpool kada je Diaz sa lijeve strane šesnaesterca pogodio vratnicu, te je to bila još jedna demotivirajuća situacija za Redse. Deset minuta kasnije Salah je natrčao na oštru loptu upućenu u šesnaesterac Evertona, no ponovo je prebacio gol i prokockao još jedan tračak nade da ekipa sa Anfielda može režirati nestvaran preokret.

U sam smiraj utakmice Harvey Elliot je pokušao iznenaditi Pickforda, no engleski reprezentativni vratar je to isčupao ispod grede i skrenuo u udarac iz kuta. Niti u sudačkoj nadoknadi Liverpool nije uspio zabiti kada je Pickford obranio volej udarac Mohameda Salaha i time definitivno osigurao status igrača utakmice. 

Utakmica je završena apsolutno zasluženim slavljem Evertona od 2:0. Ovim rezultatom je Liverpool veoma udaljen od borbe za naslov prvaka, dok je Everton praktički osigurao ostanak u ligi.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano