Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Evo kako se Hrvatska može kvalificirati na Euro

Nakon dva uzastopna poraza u utakmicama protiv Turske (0:1) i Walesa (1:2), Hrvatska više ne ovisi sama o sebi u nastavku kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Momčad Zlatka Dalića trenutno se nalazi na trećem mjestu skupine D te je u poziciji da joj prijete dodatne kvalifikacije.

Doduše, Hrvatska i dalje ima šanse završiti kvalifikacije na prvom mjestu u svojoj skupini. Za takav scenarij moralo bi se poklopiti nekoliko rezultata, a osnovni uvjet je da Hrvatska pobijedi u posljednje dvije utakmice protiv Latvije i Armenije. Uz to, potrebno je da Armenija pobijedi ili odigra neriješeno s Walesom te da Turska izgubi od Walesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko god trenutna situacija izgledala loše, prema projekcijama Tomislava Globana, Hrvatska i dalje ima visokih 86% šanse da se plasira na Euro koji će se održati u Njemačkoj iduće ljeto. U ovom trenutku ovaj model Vatrenima daje 60% šanse za izravan plasman, direktno iz kvalifikacijske skupine, i 40% šanse za dodatne kvalifikacije.

Podsjetimo, Hrvatska je osvojila svoju skupinu Lige nacija čime je osigurala svoje mjesto u doigravanju, ako dođe do njega. U slučaju da Hrvatska ne bude prva ili druga u skupini, njen put bi u ovom trenutku započeo utakmicom protiv Estonije. U drugom polufinalu bi Poljska igrala protiv jedne od reprezentacija između Ukrajine, Islanda ili Finske, a domaćinstvo finala bi bilo odlučeno ždrijebom.

Postoji i opcija u kojoj bi Nizozemska zauzela treće mjesto u skupini B. Iako tu poziciju drže trenutno, prema ovom modelu šanse za takav scenarij nisu velike. Bude li ipak tako, drugi polufinalni par u tom slučaju činile bi Poljska i Nizozemska te bi pobjednik tog ogleda igrao protiv pobjednika između Hrvatske i Estonije.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano