Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Fenomenalne Barakude potopile Srbiju i izborile polufinale SP-a

Vaterpolisti reprezentacije Hrvatske su upravo izborili plasman u polufinale Svjetskog prvenstva! “Barakude” su u vaterpolskom klasiku svladali Srbiju rezultatom 15:13.

Hrvatska i Srbija su se posljednji put susreli na Svjetskom prvenstvu 2022. godine u okviru četvrtfinala kada su izabranici Ivice Tucka slavili rezultatom 14:12, a “Barakude” su slavile i u pretposljednjem duelu na smotri najboljih reprezentacija svijeta. Bilo je to 2017. godine, a Hrvatska je u polufinalnom ogledu trijumfirala s 12:11 pogotkom Mare Jokovića. Danas se taj pobjednički niz nastavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je povela već u prvom napadu na susretu. Josip Vrlić je iznudio isključenje, a tu prednost igrača više iskorištava Marko Žuvela snažnim udarcem s desne strane. Iako je Marko Bijač upisao dvije obrane u prvom napadu Srbije, Dušan Mandić s istekom napada fantastično pogađa za izjednačenje na 1:1.

Vrlić je i u drugom napadu naše reprezentacije bio nezaustavljiv pa je ovog puta iznudio peterac kojeg je u gol pretvorio Jerko Marinić Kragić. Bijač je novom sjajnom intervencijom omogućio brzu kontru koju je u pogodak za 3:1 pretvorio Konstantin Kharkov.

U sljedećem napadu Srbije je Nemanja Vico pobjegao Matiasu Biljaki na dva metra od gola te je smanjio na 3:2, dok je Sava Ranđelović u situaciji s igračem više izjednačio na 3:3. Kharkov je Hrvatsku vratio u vodstvo fantastičnim pogotkom s istekom napada, ali konačnih 4:4 nakon osam minuta igre postavlja Strahinja Rašović samo dvije sekunde prije kraja dionice.

Srbija je do prvog vodstva stigla početkom druge minute druge četvrtine kada je Đorđe Vučinić s desne vratnice realizirao prednost igrača više, ali Hrvatska ekspresno odgovara odličnom kombinacijom s igračem više koju je u pogodak pretvorio Luka Lončar. Nakon toga je Nikola Jakšić s dva uzastopna pogotka odveo Srbiju na dva pogotka prednosti.

Nakon toga hrvatski vaterpolisti iskorištavaju dvije uzastopne situacije s igračem više i golovima Lorena Fatovića te Rina Burića izjednačavaju na 7:7. Nije to dugo trajalo jer je Nemanja Ubović iskoristio poklon sudaca koji ne sviraju očiti prekršaj na dva metra, ali Franko Lazić iz nevjerojatno teškog kuta zabija za novo poravnanje.

52 sekundi prije kraja prvog dijela su vaterpolisti Srbije dobili peterac, a njega u pogodak pretvara Mandić. Na odmor se na kraju otišlo s neriješenih 9:9 jer je Burić poentirao samo dvije sekunde prije kraja u još jednoj situaciji s igračem više koja je odlično funkcionirala u prvom dijelu susreta.

Nakon golijade u prve dvije dionice, tijekom uvodne četiri minute treće četvrtine nismo vidjeli niti jedan pogodak, a to prekida Žuvela pogotkom s igračem više nakon što je minutu predaha prije toga pozvao hrvatski izbornik Ivica Tucak. Srpski vaterpolisti su imali priliku izjednačiti na 10:10, ali Marko Bijač spektakularnom obranom peterca zaustavlja Dušana Mandića.

“Barakude” nisu iskoristile priliku za odlazak na +2 što Nemanja Vico u idućem napadu kažnjava poslije klasičnog prebacivanja s lijeve na desnu vratnicu. Nastavili su hrvatski vaterpolisti sjajnu realizaciju situacija s igračem više pogotkom Fatovića, dok je na drugoj strani Bijač upisao fantastičnu obranu s igračem manje pa se na predah pred posljednjih osam minuta otišlo s vodstvom Hrvatske od 11:10.

Strahinja Rašović je zabio prvi pogodak četvrte četvrtine za deveto izjednačenje dana, ali na drugoj strani uzvraća Marko Žuvela fenomenalnim udarcem za treći pogodak na dvoboju. Mogla je Hrvatska ponovno doći do vodstva od dva gola razlike, ali Burićev udarac ostaje u bloku. Na drugoj strani je ponovno Strahinja Rašović s lijeve strane zabio u situaciji s igračem više i rezultat je 12:12.

Žuveli se s tri pogotka na kontu pridružio Loren Fatović iskoristivši devetu po redu situaciju s igračem više (9/12 u tom trenutku), no Srbija ponovno ima priliku izjednačiti iz peterca. Ipak, spektakularni Bijač još jednom spušta roletu i po drugi put brani udarac s pet metara. Ovog puta je obranio udarac Rašovića.

Hrvatska je dobila novo isključenje, Tucak je pozvao minutu odmora, a onda Jerko Marinić Kragić proigrava Rina Burića koji majstorski pogađa za 14:12. 99 sekundi prije kraja utakmice je Hrvatska dobila peterac i igrača više do kraja utakmice zbog brutalnosti Dušana Mandića, a njega u pogodak za 15:12 pretvara Loren Fatović i tu je pobjednik duela odlučen.

Srbija je smanjila na 15:13 golom Nikole Lukića, no više od toga nisu mogli i Hrvatska je izborila 11. polufinale svjetskih prvenstava i 10. u posljednjih 11 turnira najboljih svjetskih reprezentacija.

Komentari

Povezano