Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Finska ispisala povijest i izborila polufinale Davis Cupa

Ogledom između Kanade i Finske započela je završnica Davis Cupa koja se ove godine održava u Malagi. Iako je Kanada povela s 1-0, Finska je preokrenula i slavila s 2-1 te tako izborila polufinale.

S obzirom da su prvi reketi obaju reprezentacija, Felix Auger-Aliassime i Emil Ruusuvuori ozljeđeni, u akciju su najprije krenuli nominalno treći najbolje plasirani tenisači Kanade i Finske. To su u ovom trenutku bili 318. tenisač svijeta Milos Raonic te 782. Patrick Kaukovalta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raonic se ovog ljeta vratio na teniske terene nakon dvije godine pauze te je upisao par respektabilnih pobjeda nad Miomirom Kecmanovićem u Hertogenboschu i Denisom Novakom na Wimbledonu, prije nego što je na Mastersu u Torontu došao do trećeg kola izbacivši i TOP 15 igrača svijeta – Francesa Tiafoea. S druge strane, Kaukovalta se ove godine vratio na Tour nakon što je njegov posljednji zabilježeni profesionalni meč u pojedinačnoj konkurenciji prije toga bio 2018. godine. Razlog tome je što se Finac odlučio na odlazak na sveučilište Alabama. Njegov najveći uspjeh ove sezone bilo je osvajanje ITF turnira u Budimpešti.

Raonic je bio besprijekoran na svom servisu tijekom cijelog meča te je protivniku dozvolio svega tri poena na returnu. Odservirao je 18 aseva, ubacio 72% prvih servisa i osvojio 97% poena (33/34) nakon ubačaja za konačnih 6:3 7:5 i 1-0 za Kanadu u njegovom prvom Davis Cup nastupu nakon pet godina izbivanja.

U drugom meču dana, slijedio je dvoboj između Gabriela Dialla te Otta Virtanena. Njih dvojica su se nominalno trebali sastati u dvoboju drugih najbolje plasiranih tenisača, no nakon spomenutih ozljeda su morali uskočiti u tenisice prvih reketa.

U ovom meču je Virtanen odlično servirao te je slavio sa 6:4 7:5. Finac je osvojio 85% poena nakon ubačenog servisa, a 14 poena je osvojio as servisom. Diallu je dopustio tek jednu break priliku koju je ujedno i spasio u prvom setu.

Tim raspletom je o prvom polufinalistu Davis Cup odlučivao meč parova. Kanada je na teren poslala Alexisa Galarneaua te Vaseka Pospisila, dok je Finska uz Harrija Heliovaaru poslala Virtanena.

U iznimno zanimljivom dvoboju, Finci su slavili sa 7:5 6:3 i tako izborili prvi povijesni plasman u polufinale natjecanja. Također su postali prva skandinavska zemlja koja se plasirala u polufinale Davis Cupa nakon Švedske 2007. godine. Tamo će igrati protiv pobjednika dvoboja između Češke i Australije.

Komentari

Povezano