Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Francuska i Belgija pobjedama na gostovanjima izborili plasman na EURO

Večeras smo u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine gledali šest utakmica, a dvije su se naročito istaknule. U Amsterdamu je Francuska svladala Nizozemsku s 2:1, dok je Belgija u Beču s 3:2 svladala Austriju.

Nogometaši Francuske su poveli već u sedmoj minuti. Nakon odlične kombinatorike po desnoj strani, Jonathan Clauss je ubacio u srce kaznenog prostora gdje je Kyllian Mbappe uletio ispred Lutsharela Geeetruide i pospremio loptu u mrežu za 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to Mbappeov 41. pogodak u dresu reprezentacije po čemu se izjednačio s Michelom Platinijem na četvrtom mjestu ljestvice najboljih strijelaca u povijesti francuske nogometne reprezentacije.

U ostatku prvog dijela, opasniji su bili domaći nogometaši pa tako pišemo odlične prilike Joeya Veermana i Xavija Simmonsa koje su ostale nedovršene te ti udarci nisu rezultirali pogotcima. Krajem prvog poluvremena je snažnim udarcem s distance zaprijetio Quilindschy Hartman, ali njegov pokušaj brani Mike Maignan.

Tako se na poluvrijeme otišlo s rezultatom od 1:0 za goste, ali vodstvo je udvostručeno već u 53. minuti prekrasnim pogotkom Mbappea s ruba šesnaesterca. Tim je golom prestigao Platinija te se osamostalio na četvrtom mjestu gore spomenute ljestvice.

Dvije minute kasnije je Donyell Malen postigao pogodak za 1:2, no on je opravdano poništen zbog zaleđa u kojem se našao asistent Nathan Ake stoga je Francuska preživjela ”metak”. Nizozemska je do počasnog pogotka došla u 83. minuti preko već spomenutog Hartmana koji je probio po lijevoj strani i sam završio napad matiravši vratara Milana udarcem u bliži kut.

Francuska je ovom pobjedom i matematički osigurala plasman na Europsko prvenstvo 2024. godine, dok Nizozemskoj u ponedjeljak predstoji bitan ogled protiv Grčke u borbi za drugo mjesto. Grci su drugi u skupini B s 12 bodova iz šest utakmica, dok su Nizozemci treći s 9 bodova iz pet.

Na Ernst Happelu u Beču, Austrija je ugostila Belgiju u dvoboju za prvo mjesto skupine F. Gosti su poveli već u 12. minuti. Timothy Castagne je ubacio za Dodi Lukebakia koji poentira za svoj prvi gol u reprezentativnom dresu. U nastavku prvog dijela je nešto opasnija bila reprezentacija Austrije, no bez većeg uspjeha pred vratima Matza Selsa.

Susret je prelomljen tijekom prvih 15 minuta drugog poluvremena kada u rasponu od samo tri minute Belgija postiže dva gola. Najprije je Lukebakio u 55. minuti povećao na 2:0 pogotkom s ruba šesnaesterca, dok je u 58. Romelu Lukaku zabio za komfornih 3:0 nakon kontranapada kojeg je pokrenuo asistent Jeremy Doku koji je pretrčao 60-ak metara prije nego što je uputio ključno dodavanje.

Austrijanci su uspjeli smanjiti na 3:2 golovima Konrada Laimera i Marcela Sabitzera, no dalje od toga nisu mogli.

Belgija je ovom pobjedom i matematički osigurala plasman na Europsko prvenstvo 2024. godine, dok će Austrija to moći učiniti pobjedom na gostovanju kod Azerbajdžana u ponedjeljak.

Komentari

Povezano