Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Francuska nakon produžetaka svladala Dansku za naslov europskog prvaka

Francuska je nakon produžetaka izborila pobjedu nad Danskom 33:31 (14:14, 27:27/29:29) i osvojila svoj treći europski naslov u povijesti, te ukupno šestu medalju na kontinentalnom prvenstvu.

Igrao se pravi rukometni klasik koji je imao sve elemente dobrog i napetog finala u kojem se pobjednik nije znao do posljednje minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je jasno kako će se Danci u ovoj utakmici oslanjati  na svoju brzinu, dok će Francuzi koristiti fizičku snagu i biti čvrsti u obrani.

Danska je početkom susreta imala minimalo vodstvo, te su u devetoj minuti imali prvu šansu za +2 s igračem više, no Hansen je loptu poslao pored vrata. Imala je Danska šansu zabiti i s dva igrača više kod izjednačenog rezultata, no Hansen neočekivano predaje loptu Dylanu Nahiju koji realizira kontru za 5:4 Francuske.

Francuska je prva došla do +2 golom Huga Descata sa sedam metara, no nije to mogla dugo zadržati jer je danski vratar Emil Nielsen obranio dva velika zicera s crte i Danci serijom 4:0 dolaze do prednosti 8:6 na polovici igre u prvom poluvremenu. Momentum Danske se nastavio i Magnus Saugstrup na asistenciju Simona Pytlicka zabija za +3.

Vratari su zatim skrenuli pažnju na sebe jer prvo je Nielsen obranio sedmerac Hugi Descatu, a zatim je Samir Bellahcene obranio dva udarca Hansena koji je iz igre tada imao učinak 0/3.

Francuska se na krilima tih obrana vratila do 9:9 i počeli su igrati svoju karakterističnu čvrstu obranu. Ipak, Francuska nije mogla do vodstva jer se ponovo pojavio Nielsen i ubilježio svoju devetu obranu, ali to je samo za kratko odgodilo francusko vodstvo koje se dogodilo u 25 minuti nakon gola Nedima Remilia.

Dvije reprezentacije su se vrlo brzo izmjenjivale u vodstvima pri kraju poluvremena i gledali smo vrlo nepredvidljivu utakmicu. Poluvrijeme je završeno s neriješenim rezultatom, što je i najrealniji odraz stanja na terenu.

U nastavku Danska s dva gola Mikkela Hansena sa sedam metara i jednim Mathiasa Gidsela odlazi na 17:14 izjednačivši svoju rekordnu prednost na ovoj utakmici.

Francuska je u idućem razdoblju pokušala dostići Dansku i nekoliko puta uspjela je doći do -1, ali nije uspijevala izboriti izjednačenje, te se u potencijalnih zadnjih 15 minuta prvenstva ušlo kod 20:18 za Dansku.

Veliki obol danskom branjenju prednosti donio je Mikkel Hansen koji je sve svoje pogotke zabio sa   sedam metara, iako je iz igre imao nula golova.

Francuska agresivna obrana urodila je plodom i nakon obrane Samira Bellahcenea, Ludovic Fabregas zabija za 23:23 osam minuta prije kraja.

Pri rezultatu 24:24 Simon Pytlick promašuje važan šut, a u idućem napadu Kentin Mahe zabija za 25:24 i prvo vodstvo Francuza u drugom dijelu u 55 minuti.

Ipak, Hansen zabija svoj prvi gol iz igre za 25:25, a zatim Landin brani čisti zicer, da bi Hansen ponovo zabio za 26:25. Danska je uspjevala zadržati svoje vodstvo i dvije minute do kraja imala je 27:26, a Francuzi su imali loptu i čovjeka više. Odgovornost je preuzeo Nedim Remili, no nije uspio iskoristiti šut. Minutu do kraja Danska je imala meč loptu za +2, ali nisu to iskoristili, a Ludovic Fabregas u protunapadu zabija za 27:27. Pri isteku vremena Danska je imala loptu, te je Hansen iz deveterca iskosa uputio zadnji šut preko gola i otišlo se u produžetke.

Obje momčadi igrale su vrlo agresivno u prvom produžetku jer su znale da svaka lopta može biti presudna, no Danci su u igri gol za gol uvijek imali minimalnu prednost. U zadnjih deset sekundi prvog produžetka Ludovic Fabregas zabio je za 29:29.

Početkom drugog produžetka Samir Bellahcene brani šut Hansenu i Francuska je imala posjed za +2 kojeg pod prijetnjom pasivnog napada realizira Dika Mem. Danska potom još jednom gubi loptu, ali Landin ne da Francuskoj da ode na +3.

U idućem napadu Gidsel je izborio sedmerac kojeg je ralizirao Hansen za -1 minutu prije kraja. Tada se u odlučujućem napadu ponovo ukazao superjunak Elohim Prandi koji je zabio za 33:31 i donosi Francuskoj zlatnu medalju.

Ovo je prvo francusko zlato nakon EP-a u Danskoj 2014. i sada će domaćini olimpijskog turnira ići na natjecanje na domaćem terenu kao europski prvaci.

Igrač utakmice bio je Emil Nielsen sa 15 obrana, a najefikasniji igrači bili su Hansen, Gidsel i Fabregas sa osam golova.

Komentari

Povezano