Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Francuska u ludoj utakmici nakon produžetaka izborila finale EURO-a

U prvom dvoboju polufinala Europskog prvenstva, Francuska je nakon pravog rukometnog trilera svladala Švedsku. Pobjedom od 34:30 nakon produžetaka su onemogućili branitelje naslove u pohodu na obranu titule.

Igrala se tvrda utakmica na početku, kao što se i očekuje u polufinalu. Otpočetka je bilo jasno kako će Švedska pokušati igrati na brze kontre dok se Francuska čvrsta obrana ne postavi. Iako su Šveđani u prvih devet i pol minuta češće imali minimalnu prednost, Francuska prva dolazi do odvajanja kod rezultata 6:4 i to u razdoblju s dva igrača manje. Francuska tu nije stala te na krilima odličnih obrana Samira Bellahcenea radi brzu seriju i u roku od tri minute odlazi na +6, dok je Švedska u tom razdoblju bila bez gola više od osam minuta. Bellahcene je nastavio braniti poput Omeyera u najboljim danima, a njegovi suigrači bili su neumoljivi u napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, Švedska nije klonula duhom i uz fantastičnu igru Felixa Claara serijom 3:0 približava se na 13:9, no Francuzi su novim golovima prekinuli švedski momentum. Trikolori su najvećim dijelom uspjevali održavat prednost između +4 i +6, a najveća prepreka Šveđanima i dalje je bio razbranjeni Bellahcene koji je za 30 minuta skupio sedam obrana, dok je Palicka imao pet, ali su Francuzi prema njegovom golu uputili tri šuta više i na poluvremenu su imali vrlo ugodnu situaciju.

Ipak, uporni Šveđani rade nevjerojatnu seriju 7:1 u prvih sedam i pol minuta nastavka i dolaze na 18:18! U ovom nevjerojatnom povratku sudjelovalo je čak šest različitih strijelaca. Takva opasnost razbudila je Francuze koji golovima Nedima Remilia i Ludovica Fabregasa vraćaju prednost na +2, a zatim Jim Gottfridsson nesretno pogađa vratnicu, da bi u idućem napadu Nedim Remili zabija za +3.

Iako su se Francuzi odvojili, švedski voljni moment još nije klonuo, a veliki obol tome dao je i Andreas Palicka koji je pri 21:19 prvo obranio sedmerac Hugu Descatu, a onda i još jedan odbijanac istog igrača odmah nakon sedmerca. 

Na krilima tog stimulansa Šveđani ponovo dolaze do izjednačenja nakon što je Hampus Wanne zabio iz kontre za 21:21. Nešto kasnije Palica brani još jedan sedmerac, ovog puta Kentinu Maheu i daje prvu šansu Švedskoj da dođe u vodstvo nakon dugo vremena. Njegovi suigrači ne iskorištavaju tu priliku odmah, ali u 52. minuti pogotkom Claara Švedska dolazi u vodstvo. Palicka je i dalje bio apsolutno nezaustavljiv i nakon još jedne njegove obrane Wanne u 54. minuti zabija za 25:23 

Prijelomni trenutak utakmice dogodio se blizu tri minute do kraja kada Palica brani još jedan sedmerac, a u idućem napadu Max Darj ponovo vodi Švedsku na +2. Trideset sekundi prije kraja Yanis Lenne zabija za ponovnih -1, a onda je uslijedio presing po cijelom terenu. Tada su uslijedili prizori za srčani udar!

Nakon timeouta Jim Gottfridsson radi korake, a Francuzi nakon isteka vremena imaju deveterac. Odgovornost preuzima Elohim Prandi i šaseom zabija za 27:27.

Produžeci su krenuli, te je bilo jasno da Francuska ima veliku psihološku prednost na svojoj strani, što se ispostavilo presudnim jer Švedska nervozno troši nekoliko lopti, a Trikolori bježe na +3. Nekoliko sekundi prije kraja prvog produžetka Ludovic Fabregas je stao na nogu Andreasa Palicke koji je ostao ležati, a onda šepajući stao na gol u drugom produžetku.

U 68. minuti Elohim Prandi zabija za +4 Francuske i praktički stavlja točku na i cijelog trilera. Utakmica je završena s 34:30 i Francuska je izborila finale u kojem čeka pobjednika susreta Njemačka – Danska.

Komentari

Povezano