Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Francuski velikan gubi profesionalni status

Nakon što se već nekoliko tjedana i mjeseci proteže teško stanje u kojem se nalazi francuski gigant Bordeaux, sada je i postala službena odluka kako će klub izgubiti profesionalni status. Klub je naime u velikim financijskim problemima te je administrativnom odlukom nadležnih tijela izbačen u Championnat National, treći razred francuskog klupskog nogometa.

Iako je postojala opcija da klub pronađe investitora ovog ljeta, do toga ipak nije došlo te su zbog velikih dugova, usprkos osvojenom 12. mjestu na ljestvici izbačeni u treći rang nogometa. Kako bi dodatno smanjili troškove, klub će izgubiti profesionalni status što znači da će se ugovori sa svim igračima raskinuti, a moguće je i kako će zatvoriti trening centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih su tjedana bili aktualni pregovori s Fenway Sports Groupom, vlasnikom engleskog Liverpoola, koji je slovio kao potencijalni novi vlasnik kluba. No, ti su pregovori propali te se na horizontu nije pojavio novi investitor unutar roka koji bi zadovoljio Direction Nationale du Controle de Gestion, tijelo nadležno za financije francuskih nogometnih klubova.

Kriza ovog francuskog velikana i prvaka države iz 2009. krenula je za vrijeme Covid pandemije 2021., kada su američki vlasnici King Street javnost obavijestili kako više ne mogu financijski uzdržavati klub. Vlasništvo je uskoro preuzeo Gérard López, luksembuško-španjolski bizismen, no u prvoj sezoni njegove “vladavine” je klub završio zadnji u Ligue 1 i ispao u Ligue 2.

Slobodni pad Les Girondinsa se nastavio u sljedećoj sezoni jer su već 2022. administrativno izbačeni u treću ligu zbog financijskih teškoća, no iz kluba su uputili žalbu na tu odluku koja im je uvažena te su ostali u Ligue 2 naredne dvije godine. Nakon što su kroz cijelu povijest samo sezonu 1991/92 i proteklih nekoliko proveli van Ligue 1, sada će posrnuli velikan po prvi puta u povijesti pasti u treću ligu…

Komentari

Povezano