Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Francuzi do povijesne bronce u ekipnom stolnom tenisu, Kinezima četvrto zlato na ovim igrama

Petak je na Olimpijskim igrama u Parizu donio posljednje mečeve stolnog tenisa za muškarce. Na rasporedu su bili mečevi za treće mjesto i finale u kojima su favoriti došli do pobjeda. Francuzi su svladali Japan s 3-2 dok je Kina s 3-0 bila bolja od Švedske.

Program je otvoren parovima u kojima su sudjelovali Alexis Lebrun i Simon Gauzy te Hiroto Shinozuka i Shunsuke Togami. Francuzi su dosad na turniru izgubili jedino od Kineza u parovima, a nakon ovog dvoboja tako je i ostalo. Lebrun i Gauzy brzo su poveli s 2-0 da bi Japanci samo uspjeli smanjiti na 2-1 prije nego su u četvrtom setu Francuzi sa 11:6 došli do pobjedničkog trećeg seta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stol su zatim izašla dva najbolja igrača iz svake ekipe, Felix Lebrun te Tomokazu Harimoto. Prvi set je završen velikim preokretom Japanca koji je nadoknadio četiri set lopte te je sa 13:11 poveo s 1-0 u setovima. Iduća tri seta osvajali su stolnotenisači naizmjence što je značilo da su došli do rezultata 2-2 i odlučujućeg petog seta.

U odlučujućem setu vidjeli smo preokret sličan onome iz prvog seta. Harimoto je stigao do 10:7, no od tog trenutka nije osvojio niti jedan poen. Tako je sa 12:10 Lebrun donio drugi bod svojoj ekipi.

Do pobjedničkog boda trebao je doći Alexis Lebrun u meču sa Shusnukeom Togamijem, no Japanac nije imao takve planove. Osvojio je prva dva izjednačena seta čime si je stvorio lijepu prednost za nastavak meča. Lebrun je zatim smanjio na 1-2, no u četvrtom setu koji je standardno bio izjednačen, kao pobjednik je izašao Togami koji je održao Japance na životu.

S obzirom na to da je idući meč donio dvoboj Harimota i Gauzyja, Japanci su s pravom očekivali poravnanje u seriji. Do toga su i uspjeli doći. Harimoto je slavio s 3-1 te se otišlo u meč odluke.

U meču odluke sudjelovali su 17-godišnji Lebrun i Hiroto Shinozuka. Peti stolnotenisač svijeta meč je otvorio s dva relativno lagana seta (11:7, 11:7) da bi u trećem propustio jednu meč loptu kojom je dopustio Shinozuki da smanji na 2-1. Imao je Japanac priliku izjednačiti na 2-2 i potpuno zakomplicirati meč, no Lebrun spašava jedinu Japančevu set loptu te osvaja set s 13:11. Tako je došao do svoje druge medalje na ovim Olimpijskim igrama. Ovo je ujedno i prva medalja za Francusku u ekipnom stolnom tenisu, natjecanju koje je je na olimpijskom programu od Pekinga 2008.

Nakon ogleda za treće mjesto, uslijedilo je finale između Kine i Švedske koje je također otvoreno susretom parova. Najuspješniji stolnotenisač svijeta, Ma Long, popularno Diktator je s Wangom Chuqinom igrao protiv Kristiana Karlssona i Antona Källberga.

Prvi set su iznenađujuće osvojili Šveđani nadoknadivši zaostatak od 2:7 te su tako pokazali da se neće lako predati. Iako su Kinezi osvojili iduća dva seta s 11:4 i 11:3, Šveđani su uspjeli meč s 11:6 odvesti u odlučujući set. Kinezi su ipak u petom setu bili prejaki te su sa 11:7 osvojili prvi bod u finalu.

Nakon parova uslijedio je meč Zhendonga Fana i Trulsa Möregårdha, švedske senzacije na Olimpijskim igrama. Repriza finala iz pojedinačne konkurencije krenula je na sličan način. Ponovno je prvi set osvojio Šveđanin, ovaj put s 12:10, iskoristivši svoju treću set loptu.

U iduća tri seta većinom je vodio Möregårdh, no samo je u jednom uspio doći do seta. Kinez je prvo poveo s 2-1 u setovima da bi onda propustio meč loptu u četvrtom. Tako je 22-godišnjem Šveđaninu dopustio povratak u meč. Möregårdh je iskoristio svoju drugu set loptu za odlazak u odlučujuću igru.

Fan je ipak u petom setu bio prejak za Möregårdha. Svladao ga je s 11:5 te je tako donio prvu “meč loptu” Kinezima.

Nju je konvertirao prvi stolnotenisač svijeta, Wang Chuqin. On je svladao Kristiana Karlssona s 3-2 u setovima. Švedaninu je to bio i prvi poraz u pojedinačnoj konkurenciji na ovim Olimpijskim igrama.

Kina je tako došla do pete uzastopne ekipne titule u muškoj konkurenciji dok je Šveđanima prva medalja u ovoj konkurenciji. Kina će sutra pokušati doći i do pete titule u ženskoj konkurenciji kojom bi dodatno učvrstili dominaciju koju su gradili godinama.

Komentari

Povezano