Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Francuzi osvojili zlato u ragbiju 7 ispred favoriziranog Fidžija

Tokom jučerašnjeg dana na Stade de Franceu završen je turnir u ragbiju sedam za muškarce.

Zlato je pripalo reprezentaciji Francuske koja je u finalu savladala Fidži sa 28:7, dok je u borbi za brončano odličje Južna Afrika savladala Australiju sa 26:19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba polufinala protekla su bez veće rezultatske neizvjesnosti. Francuska je savladala Južnu Afriku sa 19:5, iako su Južnoafrikanci početkom drugog dijela poveli sa 5:0 polaganjem Tristana Leydsa, Francuska je ipak ekspresno preokrenula rezultat i bez problema ušla u finale.

Fidži je u drugom polufinalu savladao Australiju 31:7 potvrdivši tako svoju fizičku i taktičku nadmoć koju smo vidjeli i u prva dva dana turnira. Australija je kratko povela 7:0 zahvaljujući polaganju Bena Dowlinga, te pretvaranju Dietricha Petera Roachea, no Fidži je već u idućem napadu ubacio u brzinu više, te nije bilo povratka. 

Utakmica za brončanu medalju ujedno je bila i najnapetiji dvoboj završnog dana. Australci su poveli zahvaljujući Nathanu Lawsonu koji je sjajno pobjegao u kontranapad nakon što mu je odlično  asistirao Henry Peterson, a kao šlag na tortu Roache je pogodio pretvaranje. Ipak, Južna Afrika je uspjela pewokrenuti rezultat na 10:7, a onda je krenuo niz neočekivanih događaja. Prvo je kapetan australske reprezentacije Nick Malouf zaradio crveni karton, a onda je australska obrana napravila neshvatljivu grešku koju je iskoristio Zain Davids povisivši prednost afričke momčadi. Iznenađenjima tu nije bio kraj jer se Australija u roku od dvije minute vratila na 19:19, a onda je Roache promašio pretvaranje koje je Australiji moglo donijeti olimpijsku medalju. Nakon isteka regularnog vremena imali smo remi, a onda se ukazao Shaun Wiliams i Južnoj Africi donio „zlatno polaganje“ vrijedno olimpijske medalje.

Stade de France je proključao kada je došao trenutak da domaći ragbijaši zaigraju finale sa Fidžijem. Reprezentacija iz Oceanije vrlo je brzo postavila početnih 7:0, ali Trikolori su nošeni domaćom publikom vrlo brzo poravnali na 7:7. U 8. minuti  utakmice dogodio se možda i ključan trenutak kada je Antoine Dupont sjajno prošao po lijevoj strani i uposlio Aarona Grandidiera koji je poentirao, a potom je Paulin Riva pogodio pretvaranje za 14:7 i nakon toga više nije bilo rezultatske neizvjesnosti. Francuska je lako dizala svoju prednost do konačnih 28:7, a igrač utakmice bio je Depont s dva polaganja i jednom asistencijom.

Francuska je tako došla do prvog zlatnog odličja na ovim Olimpijskim igrama, uz još dva srebra i jednu broncu. 

Komentari

Povezano