Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Gana pred ispadanjem, Egipat bez Salaha kroz ušicu igle

Nastavile su se sinoć zanimljivosti i drame koje nam pružaju dva najjača natjecanja dvaju najvećih kontinenata, a naročito je zanimljivo bilo u grupi B Afričkog kupa nacija gdje je jedna od jačih momčadi Crnog kontinenta pred ispadanjem.

Zelenortsko Otočje već je nakon drugog kola osiguralo prolazak u sljedeću fazu natjecanja, pa im je protiv Egipta ostalo odraditi formalnost. Isto pak nije vrijedilo za Faraone koji su s dva boda na kontu morali ganjati pobjedu bez svoje prve violine Mohameda Salaha koji se ozlijedio u utakmici protiv Gane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frustracije po najuspješnijoj momčadi kontinenta nastavile su se kada u prvom poluvremenu usprkos boljim prilikama nisu uspjeli zabiti gol, ali su to zato napravili Kreolci u samoj završnici prvog dijela susreta. Sjajno se u srcu kaznenog prostora snašao mladi Benficin napadač Gilson Tavares znan kao Benchimol i poentirao za 1:0.

Galvanizirao je taj pogodak Egipćane koji su početkom drugog poluvremena izjednačili. Sjajna akcija nakon kornera u kojoj je Ahmed Hegazy proigravanjem izbacio čak petoricu Kapverđana dovela je loptu do Trezegueta koji uz pomoć loše reakcije protivničkog vratara zabija za 1:1. Iskupila se zelenortska “jedinica” Vozinha za ovaj kiks s još nekoliko sjajnih obrana u nastavku susreta, no u trećoj minuti sudačke nadoknade nije mogao ništa.

Tada je strijelac Trezeguet fantastičnom dijagonalom pronašao Mostafu Mohameda, a ovaj izvrsnim lobom pronašao put do mreže za ludilo svojih navijača i vodstvo Egipćana. Suze sreće brzo su se pak pretvorile u one tuge, jer šest minuta kasnije Bryan Teixeira iskoristio je jedan otpadak u egipatskom kaznenom prostoru i svojim prvim pogotkom za nacionalnu vrstu vratio utakmicu u egal.

Prava se ludnica istovremeno odvijala i na drugom stadionu bjelokošćanskog Abidjana, gdje se odvijao drugi dvoboj luzofone nacije i afričkog giganta, onaj između Mozambika i Gane. Bila je to dobrim dijelom utakmice jednosmjerna utakmica, a Crne zvijezde su na teren izašle odlučne da isperu gorki okus loših nastupa u uvodna dva susreta. Već u 13. minuti jedan nespretan start mozambičke obrane poklonio je penal Gancima, a Jordan Ayew je u 100. nastupu za svoju zemlju isti hladno pretvorio u vodstvo.

Nije se puno toga promijenilo vodećim pogotkom, a Ganci su svoje vodstvo udvostručili na isti način u 70. minuti. Najpoznatiji aktivni Mozambikanac Reinildo Mandava rukom je blokirao jedan udarac, a Jordan Ayew novim pogotkom s bijele točke rezultat odveo u mirnih 2:0 i komotni prolazak svoje reprezentacije.

Najavili smo vam drame i nismo lagali, no za njih smo morali čekati do same završnice utakmice! U zadnjoj je minuti regularnog vremena André Ayew igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a i treći penal dvoboja u pogodak je ovaj put pretvorio Geny Catamo za 1:2. Samo tri minute kasnije Reinildo se iskupio za skrivljeni penal kada je nakon kornera glavom zabio za 2:2 i veliko slavlje Mamba!

Pogodak im pak na kraju nije previše značio, jer s istim brojem bodova kao i protivnik, Mozambikanci su završili svoj nastup zbog slabije gol razlike od Ganaca. Značilo je to da ni Egipćani ne moraju previše žaliti za kasnim pogotkom Kapverđana, jer remijem Gane i Mozambika osigurali su drugo mjesto i prolazak u knock-out fazu turnira. Zanimljivo kako su sve tri utakmice odigrali istim rezultatom – 2:2!

Gana i dalje teoretski može proći kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi, no moraju se nadati porazu Alžira i/ili Zambije, kao i da Kamerun ne pobijedi. Puno je ovaj bod značio i domaćinu Obali Bjelokosti kojoj su porasle šanse za prolazak na isti način, a koliko su navijači Gane bili nezadovoljni užasnim nastupom na ovogodišnjem AFCON-u pokazuje činjenica i kako su pokušali blokirati autobus s igračima prilikom izlaska te tražili igrače da izađu na poredavanje i čitanje bukvice.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano