Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Gorica preokrenula Dinamo i prvi put slavila nad Modrima!

U trećoj su se utakmici 12. kola SuperSport HNL sučelili Gorica i Dinamo, a bila je to i prva prilika gledateljima da vide pogodak, jer Rudeš i Slaven Belupo dan ranije, odnosno Varaždin i Lokomotiva u ranijem terminu, odigrali su 0:0. Mogla je ova utakmica podnijeti i etiketu derbija kola, jer sučelili su trenutno četvrto- i trećeplasirana momčad lige, koje je udaljavalo tek tri boda razlike na ljestvici.

Gorica je u potragu za prekidom negativnog niza protiv Dinama (0 pobjeda u 21 utakmici) krenula s dva iznenađenja u prvoj postavi. Vratarska pozicija i obrambena linija ustaljene su od dolaska Marija Maloče pa odstupanja nije bilo ni ovaj put. Filip Mrzljak i Jurica Pršir zauzeli su pozicije u veznom redu, Merveil Ndockyt ponovno je zauzeo poziciju desetke, a uz standardnog Josipa Mitrovića na lijevom krilu, u prvoj su postavi po prvi puta ove sezone osvanuli Sven Blummel i Tim Matavž, zaigravši na desnom krilu, odnosno u vrhu napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke smo izmjene vidjeli i kod Modrih, a s obzirom na brojne rohade koje je Sergej Jakirović radio prije reprezentativne pauze najsigurnije je nabrojati cijelu jedanaestorku. Na vrata se tako vratio Ivan Nevistić, od ozljede se oporavio Stefan Ristovski koji je zaigrao na desnom beku, stoperski su par činili Maxime Bernauer i Dino Perić, dok je udaljavanjem Bohdana Mihajličenka iz prve postave na lijevom beku logično osvanuo Robert Ljubičić. Vezni trokut činili su Josip Mišić, Arijan Ademi i Marko Bulat, a Martin Baturina ponovno je zaigrao nešto više desno. Konačno, Gabriel Vidović personalizirao je poziciju lijevog krila, dok je u vrhu napada u odsustvu i dalje ozlijeđenog Brune Petkovića zaigrao Josip Drmić.

Dinamo je bolje ušao u susret, te odmah zaprijetio preko Bulata koji je snažno opalio s ruba kaznenog prostora, no izvoljevalo je to samo lakšu intervenciju Ivana Banića na domaćim vratima.

Nakon nekoliko neopasnih prijetnji Modri su sljedeću ozbiljnu situaciju složili u 8. minuti. Ademi je ukrao loptu na 40-ak metara od Goričina gola te krenuo u okomiti trk prema Baniću. Po ulasku u kazneni prostor tražio je prostor za udarac, opalio po lopti no pogodio samo domaći obrambeni blok, da bi na odbijanac natrčao Ljubičić čiji udarac brani gorički golman.

Teško je Gorica izlazila iz krila vlastitog vratara u početku utakmice, Dinamo je visokim presingom često krao lopte u relativnoj blizini Banića te pokušavao na taj načini stići do pogotka. Ipak, prilika koje bi svrstali u kategoriju velikih nije bilo u prvih 20-ak minuta.

Tada se negdje počela buditi i Gorica, koja je prvi udarac upisala kada su Goričani presjekli jedno dodavanja Dinama iz zadnje linije. Lopta je stigla do Blummela koji je s 20 metara opalio prema vratima, no lopta je jedva stigla do Modrog vratara Nevistića.

Ubrzo nakon toga uslijedila je i prva izražena akcija domaćina, brzom je tranzicijom lopta stigla do Ndockyta koji se izvukao na lijevo krilo negdje oko centra. Ristovski je ostao visoko naprijed pa je Bernauer izašao u duel s Kongoancem, no nije mu bio dorasao partner. Pretrčao je Ndockyt Francuza, a zatim ga i prevario lažnjakom te dobro ubacio u kazneni prostor za Matavža. Slovenac je spustio loptu za Mitrovića koji iz dobre situacije ipak pogađa samo gostujući blok.

Nova gužva u goričkom šesnaestercu u 32. minuti! Ljubičić je iščeprkao jednu loptu na samoj gol crti, uspio vratiti do Drmića koji je bio sam u petercu, no bila je to teška pozicija za udarac pa je prošlo bez ozbiljne prijetnje po Banića.

Na poluvremenu smo vidjeli zaista raritetnu situaciju, kada su obje momčadi zamijenile po dva igrača. Dinko Jeličić očito je bio nezadovoljan desnom stranom svoje momčadi, pa su tako Raspopović i Blummel ostali u svlačionici, dok su njihova mjesta zauzeli Alexander Munksgaard i Marko Soldo. Soldo je zauzeo Ndockytovu poziciju, a Kongoanac je preselio na desno krilo.

I kod Modrih su se promjene ticale bočnih pozicija, pa su tako zamijenjeni Bernauer i Vidović. Ulazak Sadegha Moharramija značio je pomicanje Ristovskog na stopera, dok je Dario Špikić nakon dugo vremena zaigrao na lijevom krilu.

Donijele su promjene ponešto živosti objema momčadima, a uz Špikićev dalekometni pokušaj iz prvog kontakta s loptom, vrijedi istaknuti tek situaciju iz 58. minute.

U prvoj sljedećoj akciji vidjeli smo fantastičan trk Martina Baturine koji je izdržao pokušaj prekršaja na centru, dovukao loptu sve do šesnaesterca, a tamo pokušao ciljati dalju vratnicu, no lopta je prošla malo pokraj vrata.

Rasplamsala se igra, te već u 60. minuti slijedi nova prilika. Opet je u fokusu bio Baturina koji je nečuvan s kojih 25 metara oštro opalio. Išlo je to po sredini gola, no snaga udarca primorala je Banića na boksanje lopte.

Modri nalet rezultirao je i prvim pogotkom ovog kola! Proradila je šibenska veza, jedan u nizu sjajnih Bulatovih prodora večeras rezultirao je povratnom za usamljenog Ademija, ovaj neobično pogodio loptu malo je potkopavši, no ona je u savršenom luku završila u suprotnom kutu za 0:1.

Izgubila je Gorica po primljenom pogotku malo žestine, pa smo u 67. minuti vidjeli novu priliku gostiju. Opet se Baturina našao u dobroj prilici za pogodak, no pravodobno je domaći kapetan Mrzljak ušao u blok Dinamovoj desetki.

Ništa nije davalo dojam da se Gorica može vratiti u susret, ali jedan slabi trenutak Dinamove obrane bio je dovoljan da se domaćin vrati u igru. Potpuno je zaboravljen ostao Munksgaard desno, imao je obilje vremena i prostora pripremiti i naciljati centaršut, on je stigao do glave Ante Mateja Jurića koji pomalo nespretno spušta istu. Ispalo je to savršenom asistencijom za volej Nikole Vujnovića koji silovitim udarcem pogađa za 1:1. Zanimljivo, i Jurić i Vujnović u igru su ušli tek minutu ranije!

Dobila je sada Gorica vjetar u leđa, no situacije pred golovima mirovale su do 78. minute, kada je po tko zna koji put večeras Baturina opalio, no Banić je na sve izazove Dinamova dragulja bio spreman.

Pritisnuo je u finišu utakmice Dinamo, a ofenzivne su tendencije pokazali i ulaskom Sandra Kulenovića umjesto Ademija, uz raniju zamjenu Drmića Mahirom Emrelijem. Sjajan je prodor u 81. minuti imao Mišić koji se ušetao u kazneni prostor, stigao nadomak peterca, no u zadnji mu je čas u blok udarca stigao netko od domaćih igrača.

Šok za Modre uslijedio je u sudačkoj nadoknadi! Jednu je dugu loptu Banića fantastično primirio Jurić, nekoliko pokušaja proigravanja spriječene su od Modre obrane, a zatim je do lopte došao Soldo, fantastično proigrao Jurića koji je još bolje izbjegao ofsajd, a osječki napadač lukavo gađao bliski kut te svojoj momčadi donio ogromno slavlje i prvu povijesnu pobjedu nad Dinamom!

Mogao je ipak Dinamo i do još dramatičnijeg boda! Očajnički pokušaji Dinama sveli su na duge lopte, a nakon što su nekoliko takvih bez panike riješili, Banić je u 95. minuti krivo procijenio let jedne lopte te kratko boksao istu. Ona stiže do Ristovskog na rubu kaznenog prostora koji kroz šumu igrača pokušava pogoditi nebranjenu mrežu, no puca pored gola.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano