Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Gruzija i Portugal idu dalje nakon raspleta neizvjesne grupe A

Grupa A U-21 Europskog prvenstva u 18:45 započela je svoje zadnje utakmice. Snage su odmjerili Gruzija i Nizozemska te Portugal i Belgija. Svaka ekipa mogla je proći ili ispasti, stoga su ulozi bili iznimno veliki.

Nizozemska je puno bolje otvorila susret. U prvih šest minuta čak su dva puta gađali okvir gola. Bili su puno opasniji i s lakoćom ulazili u zadnju trećinu i stvarali prilike. Agresivan presing omogućio im je osvajanje duela nedaleko od gola Gruzijaca koji su izgledali potpuno pogubljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav intenzitet nije bilo lako održavati, no svejedno su zabilježili čak 11 udaraca u 40 minuta, dok je Gruzija bila na dva. U 42. minuti uslijedio je nevjerojatan solo prodor Zurika Davitashvilija. U munjevitom trku prošao je između pet protivničkih igrača i plasirao loptu u kut za prednost. Kod gola igrači Nizozemske bili su u potpunosti letargični i beskrvni te su prelako dopustili strijelcu da pronađe prostor za svoj pogodak koji neodoljivo podsjeća na onaj koji je Oleksij Kaščuk zabio Hrvatskoj u prvom kolu prvenstva.

Samo nekoliko minuta kasnije poništen je pogodak glavom Jurgena Ekkelenkampa zbog zaleđa, iz akcije kakvu su nebrojeno puta odigrali danas na utakmici – lopta preko zadnje linije Gruzije koja je uvijek stajala duboko u šesnaestercu i ostavljala prostor za kreaciju.

Ipak, sve te prilike došle su na naplatu pa je iz voleja u šestoj minuti nadoknade pogodio Kenneth Taylor za izjednačenje.

Uzbuđenja nije falilo ni van nogometnih okvira – jedan nepozvani gost pokazao se iznimno neugodnim za čuvanje u svom kratkom posjetu travnjaku.

U drugom dijelu nastavili su se isti trendovi – Nizozemci su napadali i pucali na gol, a Gruzijci se branili. Kako je vrijeme prolazilo, tako se sve više prostora otvaralo za kontriranje umornih Nizozemaca, ali domaćini turnira nisu kapitalizirali nad tom situacijom.

Oranje je trebalo ići po pobjedu jer je to jedini način da ostanu u kombinaciji za prolazak. Na kraju 26 udaraca nije bilo dovoljno. Domaćini su izdržali sve nalete i kao prvi u grupi prošli dalje, bez ijednog poraza u skupini s Nizozemskom, Belgijom i Portugalom, a ni u jednom susretu nisu bili favoriti.

U drugom dvoboju susreli su se Portugal i Belgija. Belgijci su bolje otvorili i Loïs Openda već je dvije minute nakon početka pogodio stativu s 10-ak metara. Portugal je preuzeo posjed i u par situacija opasno zaprijetio. Utakmica je bila otvorena i obje su ekipe stvarale prilike, no Belgija je bila kudikamo konkretnija.

Bez pogodaka otišlo se na odmor, a nakon 11 minuta igre u nastavku, prekrasno je pogodio 18-godišnji João Neves iz Benfice. Talentirani je veznjak pred kraj sezone postao standardni prvotimac svog kluba i prije nešto više od mjesec dana postigao službeni prvijenac.

Osam minuta poslije Belgija odgovara iz tranzicije. Ubacio je Openda, a glavom zabio Yorbe Vertessen samo tri minute nakon ulaska s klupe.

Do potpunog preokreta ih je skoro doveo Openda, no pogodak je u 82. minuti bio poništen zbog zaleđa. Izgledalo je kao da su puno bliži drugom golu i da su u potpunosti sterilizirali Portugalce.

U 89. minuti propale su belgijske nade za prolazak u knockout fazu. Nesmotren faul napravio je Zeno Debast u svom šesnaestercu. Nije vladala nikakva opasnost za njegovu momčad, no on je ispruživši ruku laktom udario protivnika u glavu. Namjere nije bilo, no kontakt je itekako postojao.

Iz najstrože kazne bio je precizan Tiago Dantas i u 89. minuti svojoj reprezentaciji donio prolazak u daljnju fazu.

U neizvjesnoj grupi gledali smo zanimljiv rasplet. Zadovoljni mogu biti Gruzija i Portugal koji su remijem, odnosno pobjedom izborili svoj nastup u fazi ispadanja.

Komentari

Povezano