Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Gruzija pred 54000 ljudi priredila još jedno iznenađenje, remi Portugala i Nizozemske

Hrvatska U21 reprezentacija večeras od 20:45 sati, uz izravan prijenos na HTV, igra protiv Španjolske U21 reprezentacije svoju utakmicu 2. kola natjecanja po skupinama na Europskom prvenstvu za nogometaše do 21 godine koje se održava u Rumunjskoj i Gruziji. Podsjetimo, izabranici Dragana Skočića su poraženi na otvaranju prvenstva protiv vršnjaka iz Ukrajine rezultatom 2:0, te protiv Španjolaca, koji su prvi favoriti za osvajanje turnira, moraju tražiti bodove koji će ih ostaviti u igri za plasman u četvrtfinale.

Uoči našeg nastupa, od 18 sati odigrane su još 3 utakmice u današnjem programu. U skupini A sastali su se Gruzija i Belgija te Portugal i Nizozemska dok su u našoj skupini B svoju utakmicu odigrali Ukrajina i Rumunjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GRUZIJA – BELGIJA 2:2

Jedan od domaćina natjecanja, reprezentacija Gruzije je u 1. kolu iznenađujuće pobijedila Portugal 2:0 te su danas protiv Belgije imali priliku kvalificirati se u četvrtfinale i prije utakmica posljednjeg kola po skupinama. Napomenimo da je Gruziji ovo prvi nastup na U21 EURU u povijesti, a posljednji debitant koji je uspio proći skupinu na turniru je bila Ukrajina na U21 EURU održanom 2006. godine u Portugalu. Ukrajinci su tada stigli sve do finala gdje su poraženi od Nizozemske, a najbolji strijelac i igrač Ukrajinaca na tom turniru je bio Artem Milevskyi, dobro poznato ime ljubiteljima Super Sport HNL. Uoči utakmice protiv Belgije, objavljeno je kako je stadion Dinamo Arena (kapacitet 54.000 gledatelja) potpuno rasprodan tako da je postavljen rekord za najveću posjećenost jedne utakmice na U21 prvenstvu u povijesti! Dosadašnji rekord je potpuno razbijen, a držale su ga reprezentacije Španjolske i Italije čije je finale u Barceloni 1996. godine uživo gledalo 35.500 gledatelja.

Međutim, domaćinima stvari baš i nisu krenule po planu. Od početka utakmice je Belgija bila dominantnija reprezentacija, a svoju bolju igru su okrunili vodstvom u 15. minuti utakmice. Belgijci su na desnoj strani brzo kombinirali, a na nekih 25 metara od gola potpuno neometano je centrirao kapetan Aster Vranckx. Imali su Guzijci brojčanu prednost u svom kaznenom prostoru, ali se sjajno ubacio lijevi bek Belgije Maxim De Cuyper i pogodio glavom za vodstvo 1:0. Kratko je nakon toga Gruzija krenula u ofenzivu, ali vrlo brzo se utakmica vratila u svoj ritam dominacije Belgije koja do povećanja vodstva dolazi u 38. minuti. Prvo je Michel Ange Balikwisha, lijevo krilo senzacionalnog prvaka Belgije Royal Antwerp FC, ispremiješao cijelu obranu Gruzije te otprilike s točke kaznenog udarca pogodio vratnicu. Na odbijenu loptu natrčava strijelac prvog gola De Cuyper te iz trka upućuje centaršut na prvu vratnicu gdje glavom odlično reagira Largie Ramazani te pogađa za 2:0. S tim rezultatom smo otišli i na poluvrijeme.

Gruzijci su odmah na početku drugog dijela izvršili 3 izmjene te pokušali zaigrati nešto hrabrije u utakmici u kojoj više nisu imali puno za izgubiti. I krenulo im je dobro te su kreirali nekoliko opasnih situacija, a dobar ulazak u drugo poluvrijeme su okrunili golom u 51. minuti. Gol su stvorila 2 igrača koja su netom ušla u igru. Nakon duge akcije Giorgi Gocholeishvili je odložio loptu na vrhu kaznenog prostora za svog imenjaka Giorgia Tsitaishvilia koji upućuje snažan i neobranjiv prizeman udarac uz samu vratnicu te vraća Gruziju u igru. Na krilima tog gola Gruzija je nastavila dobro igrati, a Belgija je izgledala kao da su mislili da je utakmica nakon prvog poluvremena bila već gotova. Trud i pritisak Gruzijaca se isplatio u 87. minuti kada još jedan Giorgi, ovaj puta Giorgi Guliashvili zabija za izjednačenje. Puno su dugih lopti pred kraj uputili ispred kaznenog prostora Belgije, a jednu takvu je lijepo na lijevoj strani primio Irakli Azarovi koji upućuje centaršut preko vratara, a na drugo vratnici je najviši Guliashvili koji zabija i šalje 54.000 Gruzijaca u apsolutni delirij. Uoči zadnjeg kola, Gruzija ima 4 boda i jako dobru priliku da se plasira u četvrtfinale.

PORTUGAL – NIZOZEMSKA 1:1

U drugom susretu skupine A sastali su se Portugal i Nizozemska. Obje reprezentacije su tražile svoju prvu pobjedu i prvi gol na turniru budući da su Portugalci u 1. kolu šokantno izgubili od domaćina Gruzije s 0:2 dok su Nizozemci odigrali remi bez golova protiv Belgije. Nizozemska je u svojoj povijesti 2 puta osvojila U21 Euro (2006. i 2007.) te samo Njemačka, Italija i Španjolska imaju više naslova od njih dok su Portugalci 3 puta zaustavljeni u finalu (1994., 2015. i na zadnjem EURU 2021.) te tako još čekaju svoj prvi naslov U21 europskog prvaka.

Puno bolje su Portugalci otvorili utakmicu te zapravo držali tu razinu igre cijelo prvo poluvrijeme. Nizozemska je svoju najbolju priliku propustila u 19. minuti kada je Brian Brobbey dobro pucao s vrha kaznenog prostora, a vratar Celton Biai izvrsno obranio. U nastavku napada Nizozemci propuštaju realzirati još 2 dobre situacije, a kažnjeni su niti minutu kasnije kada Portugal dolazi u vodstvo. Nakon dužeg posjeda Portugalaca u svojoj trećini, dugu loptu je kod same korner linije uspio primiti i smiriti Pedro Neto koji je s nekoliko lažnjaka izludio braniče Nizozemske i na kraju ljevicom uputio poluvisoku loptu u peterac gdje odlično iz prve reagira veznjak Valencie André Almeida i zabija prvi gol na utakmici te prvi gol Portugala na turniru. Taj rezultat je stajao na semaforu sve do 78. minute kada se Brobbey iskupio za svoj promašaj iz prvog poluvremena te zabio za izjednačenje. Nizozemska je izvela udarac iz kuta s lijeve strane, u skoku je najviši bio veznak Basela Wouter Burger koji loptu spušta Brobbeyu koji pak na 5 metara potpuno sam posprema loptu u mrežu za konačan rezultat utakmice. Uoči posljednjeg kola sve su opcije za prolazak i dalje otvorene iako najmanje šanse ima Porugal s mršavim 1 bodom iz 2 utakmice.

RUMUNJSKA – UKRAJINA 0:1

U prvoj utakmici 2. kola naše skupine B sastali su se domaćin Rumunjska i Ukrajina, a nakon dramatične završnice pobjedu su odnijeli Ukrajinci te tako osigurali nastup u četvrtfinalu sa 6 bodova nakon uvodna 2 kola. Daleko su bolja reprezentacija bili Ukrajinci danas koji su imali 74% loptu u svojim ngama, uputili su 20 udaraca na gol, imali više udaraca iz kuta, duplo više velikih prilika, pogođenu vratnicu te preko 700 dodavanja uz nevjerojatnu uspješnost od 93% točnosti. Međutim, Rumunji su bili iznimno tvrd orah te Ukrajinci nikako nisu uspjevali okruniti svoju premoć golom za vodstvo.

I kako to obično biva, kada se činilo da je remi neizbježan, Ukrajinci su u 89. minuti došli u vodstvo. Nakon duge akcije, loptu je na lijevoj strani primio Maksym Bragaru koji sjajno driblingom ulazi u kazneni prostor Rumunja te upućuje oštru loptu u peterac gdje loše reagira stoper Rumunjske Victor Dican te šalje loptu u vlastitu mrežu. Grozan kraj utakmice za Rumunje koji su ovime praktično izgubili sve šanse za prolazak skupine. Do kraja je još ukrajinski napadač Vladyslav Vanat zaradio izravni crveni karton zbog udaranja protivnika i tako bacio manju mrlju na uspjeh Ukrajinaca.

Komentari

Povezano