Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hajduk doveo prvo ovosezonsko pojačanje

Nakon što se na kraju sezone zahvalio većem broju igrača i tako otvorio ljetni mercato, Hajduk je danas putem službene web stranice objavio da je novi igrač kluba 26-godišnji stoper Zvonimir Šarlija. Potpisao je ugovor na 4 godine te dolazi kao slobodan igrač nakon što mu je istekao ugovor u grčkom viceprvaku Panathinaikosu gdje je igrao posljednje 2 sezone i osvojio Kup Grčke što mu je do sada i jedini trofej u karijeri. U Hajduku će nositi dres s brojem 31, a prema Transfermarktu mu je vrijednost 1,2 milijuna eura što ga svrstava na 10. mjesto najvrjednijih stopera u Super Sport HNL.

Uzbuđen sam, jedva čekam upoznati ekipu i krenuti. Svi su uvijek maštali o velikim klubovima, a ja sam imao samo jedan san – igrati za Hajduk. Nema tu prevelikog objašnjenja. Ovaj tjedan su mi se poklopile stvari, oženio sam se i potpisao za Hajduk. Hajduk je dio mene od malena. Igrao sam u svim klubovima pod pritiskom i naviknuo sam na to. Najbitnije je da svi damo sve od sebe i da budemo pošteni, a ja to mogu obećati.” izjavio je na predstavljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarlija je rođen u Koprivnici te je svoje prve nogometne korake napravio u Slaven Belupu. Prve seniorske minute je upisao u sezoni 2015./16. kada je kao 18-godišnjak proslijeđen na posudbu u NK Koprivnicu koja je tada igrala u trećem rangu hrvatskog nogometa, a s klupe ga je vodio i legendarni igrač Slaven Belupa Marijo Dodik.

Sljedeće sezone ponovno je išao na posudbu, ali ovaj put u Solin gdje je odigrao 31 utakmicu u drugoj ligi i Kupu Hrvatske. Prvu priliku u Slaven Belupu u sezoni 2017./18. mu je pružio tadašnji trener Željko Kopić kada ga je uveo u igru pred kraj utakmice protiv Lokomotive odmah na početku te sezone. Međutim, Kopić je tada otišao baš u Hajduk, a Šarlija je svoje konstantno mjesto u prvom sastavu dobio pod vodstvom trenera Tomislava Ivkovića kada je odigrao u punoj minutaži zadnjih 7 utakmica prvenstva. U svlačionici Hajduka bi ga potencijalno mogao dočekati jedan suigrač iz te sezone, a to je Ivan Dolček koji je tada upisao svoje prve seniorske minute.

Sljedeće sezone se potpuno stabilizirao kao prvotimac te je upisao 33 nastupa u HNL i Kupu, a u više navrata je nosio i kapetansku traku svog kluba. Kvalitetne igre su privukle pažnju inozemnih klubova unatoč tome što nije nikada nastupa za mlađe kategorije reprezentacije te je na ljeto 2019. godine dobio poziv CSKA Moskve u kojem se pridružio Kristijanu Bistroviću (također pristiglim iz Slaven Belupa) te Nikoli Vlašiću.

Ruski klub je za njega izdvojio ukupno 150.000 eura za posudbu uz opciju otkupa za dodatnih 750.000 eura. Odigrao je tamo 13 utakmica, uključujući 1 nastup u Europskoj ligi protiv Espanyola, ali se nije nametnuo te je na polusezoni vraćen u Slaven pa ponovno poslan na posudbu u tursku Kasimpasu. Tamo je krenuo dobro, nastupio u 7 utakmica te zabio prvi prvoligaški gol u karijeri, ali se ubrzo ozlijedio. Niti Kasimpasa ga nije otkupila, ali je zato u ljeto 2020. ipak otišao u Tursku. Za 350.000 eura ga je otkupio Ankaragücü. Tamo je odigrao 33 utakmice i na kraju sezone ispao iz lige što ga je učinilo slobodnim igračem te kao takav potpisao ugovor na 2 godine s posrnulim grčkim velikanom Panathinaikosom.

I tu je zapravo pronašao pravi klub za sebe. U protekle 2 sezone nastupio je 49 puta te osvojio Kup Grčke, a ove sezone se borio za naslov prvaka do samog kraja. U netom završenoj sezoni bio je prema Sofascoreu 7. najbolje ocijenjeni stoper lige (7,07) odmah iza Domagoja Vide. U prosjeku je njegova momčad s njim na terenu ostajala čiste mreže svaku drugu utakmicu, a on je 19 puta bio starter u ligi. U prosjeku je imao 48 dodavanja po utakmici uz uspješnost od 90% te je uputio 3 duge lope po utakmici uz uspješnost od 58%. U čitavoj sezoni je predriblan 1 put, a osvajao je 66% duela u koje je ušao.

Njegov dolazak podsjeća na pokušaje Hajduka iz proteklih sezona kada su na Poljud dolazili Nikola Katić i Toni Borevković, ali uz veliku razliku da su oni dolazili na posudbe dok je Šarlija dobio ugovor na 4 godine što pokazuje visoku razinu povjerenja koju sportski direktor Mindaugas Nikoličius koji je na njegovom predstavljanju izjavio:

“Iznimno mi je zadovoljstvo da smo u Klub doveli igrača koji mu po svim svojim karakteristikama pripada. Dolazi iz momčadi koja je ove sezone dominantno bila kvalitetna u fazi obrane a što se vidi i iz statističkih pokazatelja od ukupno odigranih 36.kola primili su samo 16 golova. Svakako nam donosi stabilnost i mirnoću koja nam je potrebna. S obzirom na klubove i lige gdje je do sada igrao skupio je veliko iskustvo igranja pod pritiskom te izgradio svoj mentalitet i karakter koji je itekako potreban i izražen u sredini u kojoj je Hajduk. S obzirom na svoje podrijetlo koje dolazi pokraj Zadra, nikada nije krio kolika je njegova ljubav prema Hajduku te vjerujem da će svoje iskustvo i emociju znati kanalizirati u pravom smjeru koje je ovom Klubu potrebno.”

Hajduk je sada u situaciji gdje su mu stoperi Šarlija, rekovalescent Josip Elez, mladi Luka Vušković koji vjerojatno odlazi iz kluba, još uvijek zbog bolesti nedostupni Dominik Prpić te Portugalac Ferro koji još traži svoju formu. Klub su napustili Stefan Simić i Toni Borevković te sada ostaje za vidjeti hoće li Hajduk pokušati otkupiti Chidozia Awaziema i na taj način kompletirati svoju zadnju liniju na stoperskim pozicijama.

Komentari

Povezano