Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hajduk minimalno slavio u Koprivnici

Trinaesto kolo SuperSport HNL-a otvorili su u Koprivnici Slaven Belupo i Hajduk. Većinu Hrvatske u posljednjim je danima obilježilo obilje kiše i vremenske neprilike, pa je tako i ova utakmica započela na Ivanu Kušeku Apašu natopljenim kišom, što je otežavalo uvjete igre.

Farmaceuti su u utakmicu ušli u pozitivnom nizu od tri uzastopne utakmice bez poraza, u kojoj su upisali i dvije za njih značajne pobjede protiv Osijeka i Varaždina. Roy Ferenčina na travnjak je poslao najjače snage uz tek jednu promjenu od susreta s Rudešom. Ivan Sušak stajao je među vratnicama, obrambenu četvorku činili su s desna na lijevo Antonio Bosec, Marco Boras, Tomislav Božić i Daniel Štefulj. Vezni duet Michael Agbekpornu i Ivan Lepinjica nadopunio je povratnik Adrian Liber koji je ponovno bio pozicioniran kao desno krilo, dok za golove bili zaduženi Benedik Mioč kao ofenzivni vezni, Arbër Hoxha na lijevom krilu i Tomislav Štrkalj u vrhu napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je pak imao potresan tjedan, a on je započeo trenerskom smjenom, u kojoj je Ivan Leko napustio klupu Bilih, a njegovo je mjesto zauzeo Mislav Karoglan. Karoglan je u drugom debiju na klupi splitskog kluba od prve minute poslao Ivana Lučića na vratima, na desnoj strani obrane bio je Niko Sigur, dok se oporavljeni Filip Uremović vratio na teren u stoperskom paru sa Zvonimirom Šarlijom. Jedno iznenađenje dočekalo je puk u vidu Ismaëla Dialla koji je osvanuo na lijevom beku, što je značilo da Dario Melnjak utakmicu započinje na lijevom krilu! Mihael Žaper, Filip Krovinović i Rokas Pukštas bili su trio veznjaka, dok su poziciju drugog krila i udarne igle zatvorili Emir Sahiti i Marko Livaja.

Sjajan početak utakmice! Već u 2. minuti prijeti Hajduk, Melnjak je izborio prekršaj na samom rubu kaznenog prostora, a prekršajem ga je zaustavio Božić zbog čega je dobio i žuti karton. Oštro je iz slobodnog udarca pucao Krovinović no odbio je to Sušak, a iz prateće gužve Sahiti je pogodio tek domaći blok.

Uslijedila je odmah kontra domaćina, a u sebi svojstven slalom krenuo je Hoxha, proigrao Mioča lijevo, da bi se Hoxha opet našao u akciji lijevo od Hajdukova kaznenog prostora. Driblingom je otvorio prostor Štefulju čiji ubačaj preskače sve igrače no oštro pada pred Lučića koji refleksnom reakcijom čuva svoja vrata.

Velika prilika za Hajduk u 5. minuti nakon kornera. Krovinovićev korner Melnjak prenosi u srce peterca gdje je potpun sam Uremović, umjesto da loptu pogura pored ukopanog Sušaka, izbio istu u situaciji gdje je teže bilo promašiti, a i gdje bi ona možda i bez te intervencije ušla u mrežu!

Izmijenjuju se prijetnje na objema stranama, u 11. minuti Štrkalj je ušao u duel s Pukštasom i ukrao mu loptu na 40-ak metara od Hajdukova gola. Lopta je došla do Libera koji je povukao po otvorenom prostoru, te se namjestio na udarac ljevicom. Lijepo je mladi veznjak ciljao rašlje no lijepo se protegnuo i Lučić te atraktivno obranio.

Uslijedilo je nakon zanimljivog početka nešto više od deset minuta zatišje. Hajduk je preuzeo posjed lopte i silnim izmjenama pozicija pokušavao doći do prilike za pogodak, dok se domaćin okrenuo reaktivnoj igri. Prvu sljedeću zanimljivu situaciju tako bilježimo u 25. minuti, kada Livaja jednu drugu loptu spušta na nogu Pukštasa koji s 20 metara isprve lijepo puca, no ide to po sredini gola i ruke Sušaka.

Imao je ponovno i Slaven kratki period kada su kružili oko Hajdukova šesnaesterca i pokušavali zaprijetiti Lučiću, da bi u 33. minuti gosti u jednoj polukontri kreirali priliku. Lopta je stigla desno do Sigura koji niskom loptom pronalazi Livaju u srcu kaznenog prostora. Pucao je Hajdukov kapetan isprve iz teške pozicije, no poslao je loptu pored gola.

Gosti u 41. dobijaju najbolju priliku za pogodak! Brzo je tekla akcija Bilih, Sahiti prsima spušta loptu Livaji koji se našao u jako dobroj šansi za udarac, no pogodio je ispruženu ruku domaćeg stopera Borasa. Očigledan prekršaj promaknuo je sucu Mateu Ercegu, no ne i VAR sobi! Nakon kraćeg pregleda dosuđen je kazneni udarac koji Livaja pretvara u pogodak za prekid posta i 0:1.

U dobrom se ritmu nastavilo i drugo poluvrijeme, prvi je pokušao zaprijetiti Hajduk, no prvu je vratarsku intervenciju ipak upisao Lučić. Hoxha je prošao svog čuvara Sigura, nisko dodao na prvu stativu za Štrkalja koji isprve puca no oštar udarac iz blizine ide u ruke Lučića koji refleksno brani.

Imao je nakon toga Hajduk kratko inicijativu, no potom su izabrali nešto oprezniji stil igre i prepustili loptu domaćinu. Slaven je pak s loptom u nogama i jedanaest protivničkih igrača iza nje nešto teže stvarao prilike, a jednu takvu mogli smo vidjeti u 67. minuti, kada je u dobar prodor kroz sredinu terena krenuo Liber. Nakon što je prošao dvojicu igrača Hajduka odigrao je za Štrkalja koji loptu odmah prosljeđuje desno za Libera, a njegov ubačaj uz par odbijanaca stiže do Mioča koji loše pogađa loptu glavom i šalje ju preko gola iz dobre pozicije.

U 75. smo minuti imali kraći prekid zbog bakljade gostujućih navijača, a nakon što se raščistio zrak igrači Slavena izveli su korner. Stoperska koprodukcija bila je plodonosna, Boras je petom lijepo dodao do Božića koji iz velike blizine puca iz voleja, no šalje loptu preko vrata.

Kaotične scene gledamo u sudačkoj nadoknadi, Farmaceuti na mišiće pokušavaju ugurati loptu u mrežu i izboriti bod, no Hajduk se unatoč nekoliko paničnih reakcija pojedinaca uspješno opire, a Slavenovi se pokušaji u tom periodu utakmice mogu svesti pod zajednički nazivnik – stihijski.

Iako je domaćin već ranije puštao otvoreni prostor za kontranapade, Hajduk ga je po prvi put iskoristio tek u 6. minuti nadoknade. Tada je Aleksandar Trajkovski uspio proći pored Agbekpornua, doći iskosa pred Sušaka, no koprivnički vratar sjajnom reakcijom brani dobar Makedončev udarac i čuva svoja vrata.

Hajduk je tako stigao do pobjede i prekinuo negativni niz dvaju uzastopnih poraza, a trobodom su i preskočili Rijeku na prvom mjestu ligaške tablice. Ipak, dobar dio pitanja o igri Bilih i dalje ostaje neodgovoren, pogotovo nakon neuvjerljivog drugog poluvremena. Slaven pak sigurno ostaje na 8. mjestu ljestvice do sljedećeg vikenda jer imaju pet bodova više od devetoplasirane Istre 1961.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano