Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hajduk nakon preokreta i pogotka u sudačkoj nadoknadi došao do sva tri boda na Maksimiru

Nakon odigranog Superkupa, došlo je vrijeme da započne i SuperSport HNL. Prvo kolo su otvorili upravo Dinamo i Hajduk koji su se susreli na Maksimiru prošli tjedan.

Tada je Dinamo slavio 1:0 pogotkom Martina Baturine koji je jučer proglašen najboljim mladim igračem u ligi. Hajduk u prethodnoj utakmici nije mogao računati na Marka Livaju zbog suspenzije, dok u ovoj utakmici kreće od prve minute, a jučer je proglašen najboljim igračem SuperSport HNL-a za prošlu sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je puno bolje otvorio susret, a svoju prvu priliku su dočekali već u 4. minuti kada je s otprilike 16 metara tukao Baturina pod prečku, međutim, Ivan Lučić je bio spreman na vratima Hajduka. Uvodnih 10 minuta je definitivno pripalo domaćem sastavu koji je dominirao terenom, a svoju sljedeću šansu su imali u 11. minuti nakon kornera kada je na suprotnoj stativi neobjašnjivo nečuvan ostao Luka Ivanušec, no na sreću gostiju, loše je zahvatio loptu koja odlazi pored vrata Lučića.

Samo minutu nakon, uslijed Dinamove defanzivne dekoncentracije, Hajduk dolazi do svojih šansi. U dva navrata su se u kratkom periodu pred vratima Dominika Livakovića sami našli Livaja i Jan Mlakar, no Livaković je dobro reagirao. Unatoč Dinamovoj dominaciji u početnom periodu utakmice, u prvih 20 minuta susreta najbolje šanse su pripale Hajduku.

U 21. minuti na desnoj strani kombiniraju Sadegh Moharrami i Dario Špikić, Iranac je sjajno loptom uposlio Špikića koji odličnim centaršutom pronalazi glavu Baturine, no njegov šut je blokirao Niko Sigur i tako spasio vratara Hajduka od opasnosti po njegov gol.

Nakon 27 minuta susreta, Dinamo ima 73%, a Hajduk 27% posjeda lopte što dodatno potvrđuje dominaciju Dinama na terenu. U 30. minuti nakon duge lopte, Ivanušec je pobjegao neopreznom Siguru koji se sjurio ka golu Hajduka, no ipak bez konkretne završnice.

I tada, u 35. minuti, zasluženo vodstvo domaćina. Josip Mišić je na sredini terena ukrao loptu Livaji, zatim je poslao loptu na desnu stranu ka Špikiću, i izgledalo je kako teško može doći do nje s obzirom na to da je stoper Hajduka Ferro bio praktički na njoj. Međutim, Portugalac neobjašnjivo i neoprezno gubi duel i loptu, Špikić je zadržava u terenu i prizemnom loptom pronalazi na drugoj strani samog Petkovića koji neometano posprema za vodstvo Dinama 1:0.

Samo par trenutaka nakon, Stefan Ristovski je testirao svoju desnu nogu i poslao fantastičan udarac koji je prošao jako blizu gola Hajduka, a to je bio i kraj poluvremena što se šansi tiče. Tako je prvo poluvrijeme u potpunosti pripalo domaćem sastavu: Modri su bolje stajali na terenu, te imali agresivniji i angažiraniji pristup. Hajduk je stigao do svojih šansi isključivo zbog Dinamovog problema s defanzivnim dijelom igre kada su Šutalo i Ristovski praktički sami nudili šanse gostujućem sastavu.

U drugo poluvrijeme smo ušli bez promjena u oba sastava, a prvi bitni detalj drugog poluvremena dolazi iz 58. minute kada strateg Hajduka Ivan Leko poseže za zamjenama. Ivan Dolček je ušao umjesto Emira Sahitija, Vadis Odjidja-Ofoe umjesto Yassinea Benrahoua i Fahd Moufi umjesto Nike Sigura, što se u konačnici pokazala kao ključni potez gostujućeg trenera.

Prvo uzbuđenje u drugom poluvremenu su nam omogućili duo Moharrami i Mlakar u 64. minuti, a ishod događaja je bio kazneni udarac za Dinamo nakon pomalo naivnog prekršaja Slovenca u svome šesnaestercu. Glavni sudac ove utakmice Igor Pajač nije imao težak zadatak pri ovoj odluci. Strijelac do sada jedinog pogotka na utakmici, Bruno Petković, je preuzeo odgovornost, međutim izuzetno loše izveo udarac. Lučić je pogodio stranu i lagano uhvatio loptu Dinamovog talismana, pa je rezultat ostao 1:0.

Minuta je 74., a Hajduk praktički iz ničega dolazi do izjednačenja. Zaslužan je kapetan Livaja uz veliku i ogromnu pomoć vratara Dinama Dominika Livakovića. Prvo je Mišić loše zahvatio loptu pri pokušaju izbijanja na suparničku polovicu, lopta je otišla unazad, a jedinica Dinama je izrazito loše reagirala u ovoj situaciji te poklonila loptu desetki Hajduka koja se fantastično snalazi i posprema za 1:1.

Strateg Dinama Igor Bišćan se u 79. minuti odlučio za osvježenje momčadi. Josip Drmić je ušao umjesto Brune Petkovića, a Petar Sučić umjesto Marka Bulata.

U 85. minuti je Hajduk imao sjajnu šansu preko Odjidje-Ofoea, no Livaković sjajno brani udarac i donekle se iskupljuje za grešku kod izjednačujućeg pogotka. Šanse se nastavljaju nizati s obje strane, a Dinamo odgovara 4 minute kasnije preko Ivanušeca, no obrana Hajduka je to uspjela izblokirati.

I kada smo očekivali kraj utakmice, Hajduk stiže do pobjede u 3. minuti sudačke nadoknade. Strijelac je bio Rokas Pukštas nakon ubačaja Odjidje-Ofoea iz kornera. Amerikanac je odlično trznuo glavom i uz malu pomoć Ivanušecove noge pospremio loptu u mrežu za preokret i pobjedu Hajduka na Maksimiru!

Nevjerojatan je to rasplet događaja s obzirom na ono viđeno na terenu, Dinamov propušteni kazneni udarac i nevjerojatnu grešku vratara Livakovića. Isto tako treba istaknuti kako je u drugom poluvremenu trener Hajduka Ivan Leko promjenama igrača i taktike okrenuo utakmicu u Hajdukovu korist, a na ruku mu je išlo i uobičajeno zatvaranje utakmice Igora Bišćana nakon vodstva. Također, zanimljiva je i činjenica kako je Dinamo po prvi puta nakon 235 utakmica u kojima je vodio u poluvremenu na Maksimiru, u konačnici izgubio utakmicu. Ima li bolje pozivnice za početak HNL-a?

Komentari

Povezano