Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hajduk slavio protiv Dinama i preuzeo vrh ljestvice

Na kišnom Maksimiru, Dinamo je u nakon više od 100 minuta nogometa izgubio od Hajduka rezultatom 1:0 zahvaljujući pogotku Marka Livaje, čime su Splićani preuzeli čelo HNL tablice i na, za sebe najbolji mogući način, okončali nevjerojatno intenzivnih nekoliko dana.

Bio je to turbulentan tjedan na strani Hajduka u kojem su umjesto igrača na travnjaku, naslovnice medija zauzimali ljudi iz ureda i konferencijskih dvorana, a sve je kao uzrok i posljedicu imalo smjenu Nikole Kalinića i te imenovanje Francoisa Vitalija kao novog sportskog direktora kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formacijski, Sergej Jakirović se odlučio za formaciju s četiri igrača u posljednjem redu, pri čemu je na lijevom beku započeo Ronael Pierre-Gabriel, ispred njega na lijevom krilu po prvi puta od povratka u Maksimir bio je Marko Pjaca, a na desnom krilu bilo je i kolumbijsko pojačanje Juan Cordoba. Veliki izostanak za Dinamo bila je ozljeda Josipa Mišića, zbog čega je u veznom redu od prve minute počeo kapetan Arijan Ademi.

Što se tiče Gennara Gattusa, i on je startao s uobičajenih 4-2-3-1, a u nedostaku drugih opcija, iznenađujuće je bilo postavljanje Darija Melnjaka na desnog beka, dok je od prve minute na desnom krilu startao i 16-godišnji Bruno Durdov.

Početnih deset minuta proteklo je u uobičajenom ispitivanju snaga pri čemu je Hajduk imao nešto veći posjed lopte, a prvi udarac u okvir gola, kojeg je bez problema ukrotio Ivan Lučić, uputio je Pierre-Gabriel u 12. minuti utakmice.

U 19. minuti uzvratio je Hajduk preko Marka Livaje koji si je sam stvorio prostor i opasnim udarcem s ruba šesnaesterca loptu poslao malo iznad gola Ivana Nevistića.

Osim ta dva sporadična pokušaja, s obzirom na to da se u prvih 45 minuta sudac Igor Pajač odlučio za poprilično neujednačen kriterij, na terenu su jedine tenzije bile prisutne oko različitih pogleda na prekršaje na sredini terena, dok nogometnih događaja i nije bilo previše.

Na poluvremenu je Sergej Jakirović reagirao i iz igre izvadio indisponiranog Cordobu, ubacio prvog topnika lige Sandra Kulenovića te prešao na sustav s trojicom igrača u zadnjoj liniji, a Dinamo je već od prve minute drugog dijela krenuo agresivnije.

Otvorilo je to brzo koridor za Hajdukov opasan napad kojeg je udarcem s 20 metara završio Filip Krovinović, a udarac Pukštasa nakon odbijene lopte u posljednji je trenutak blokirao Stefan Ristovski.

Bila je to najava nešto napadački produktivnijeg drugog dijela kojeg su napadima na samom početku obilježili igrači Dinama. Nisu im dužni ostajali niti igrači Hajduka, no rezultat se i dalje nije mijenjao, sve do 70. minute.

A tada je nakon jednog ubačaja iz kuta, stoper Dominik Prpić ostao sam na 30-ak metara od gola i fantastičnom loptom potražio Marka Livaju iza leđa zakašnjelog Kevina Theophilea-Catherinea. Uslijedio je udarac iz klizećeg poluvoleja i lopta se zakoprcala iza leđa nemoćnog Ivana Nevistića za 0:1 na semaforu, a kapetan Hajduka završio je u velikom slavlju s kompletnim igračkim i trenerskim kadrom.

Slavlje je moglo biti vrlo kratkog vijeka da je nakon fantastične akcije Dinama precizniji bio Marko Rog. Izbio je veznjak Dinama sam pred golmana Lučića, no iz izrazito izgledne pozicije uputio loš udarac i poslao loptu daleko iznad gola.

Nakon toga, utakmicu je ogromnom količinom pirotehnike prekinula gostujuća navijačka skupina, zbog čega se nije moglo igrati više od 10 minuta. Po tko zna koji puta baklje koje su padale gotovo do centra igrališta i topovski udari u režiji splitske navijačke skupine utjecali su na tijek igre, a postavlja se pitanje kako je moguće da su uopće unijeli toliku količinu nedozvoljenih sredstava.

Dugi prekid imao je za ishod sudačku nadoknadu od 13 minuta, a dok je Dinamo krenuo na sve ili ništa, Hajduk je vađenjem Livaje i Pukštasa iz igre jasno pokazao namjeru apsolutnog zatvaranja svih prilaza svojem golu. U tome im je uvelike odmogla nespretna reakcija Ismaela Dialla koji je zbog igranja rukom zaradio drugi žuti karton te morao izaći iz igre 10 minuta prije kraja sudačke nadoknade. Dojam je kako je njegovo isključenje ipak bilo prestrogo…

Novu sjajnu priliku za izjednačenje imao je u 98. minuti Marko Rog, no njegov je udarac od bloka Eleza završio pored gola. Idealnu priliku za 2:0 imao je Stipe Biuk koji je u kontranapadu nakon istrčanih pedesetak metara izgubio snagu i udarcem loptu poslao pored gola Nevistića.

Do kraja utakmice, Hajduk je uspio izdržati nalete Dinamovih napadača i upisati veliku pobjedu kojom je privremeno skočio na vrh HNL tablice.

Standings provided by Sofascore

Komentari

Povezano