Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Hajduk teško preko Jadrana, Rudeš konačno pobijedio

Osminu finala Hrvatskog nogometnog kupa otvorili su istovremeno Jadran Luka Ploče i Hajduk na jugu Hrvatske, odnosno Rudeš i Slaven Belupo u našem glavnom gradu.

Dalmatinski dvoboj Jadrana i Hajduka prvi je službeni susret ovih dvaju momčadi u povijesti RH, kao i prvi uopće dvoboj Jadrana s nekim prvoligašem u Kupu. U svojoj su povijesti najteži izazov u ovom natjecanju imali u sezoni 2000./01. kada su tijesno ispali od drugoligaša Orijenta. Riječki je prvoligaš u pretkolu tada slavio 4:3, i to tek pogotkom legendarnog Brazilca Sergia de Oliveire u 113. minuti, nakon što je rezultat u regularnom vremenu bio 3:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduku pak ovo nije prvi susret s nekim od mnogih Jadrana u hrvatskom nogometu, u šesnaestini finala Kupa sezone 2011./12. gostovali su kod Jadrana iz Gunje i slavili 1:5. Strijelci za Bile tada su bili Ivan Lendrić (2), Nikola Sarić, Ivan Vuković i Srđan Andrić, a zanimljivo kako je među vratnicama i tada bio Lovre Kalinić.

Nekadašnji trener Hajduka Mišo Krstičević na teren u Pločama je od prve minute poslao sastav Kalac – Krešić, Raguž, Rodin, Manenica – Čepo, Martić – Galić, Kuqi, Glavina – Šujić. Hajduk je pak utakmicu započeo s nekoliko izmjena s obzirom na utakmicu protiv Slaven Belupa prethodnog petka, našao se na golu po prvi puta ove sezone Lovre Kalinić, a u obrani su bili Mikanović, Uremović, Šarlija i Diallo. Vezni red činili su Kalik, Krovinović i Lauš, dok su ofenzivni tercet činili Trajkovski, Benrahou i Livaja.

Prvo je poluvrijeme proteklo u očekivanoj dominaciji Hajduka koji je kreirao nekoliko velikih prilika za postizanje pogotka, no za svaku od njih se s bravurama istaknuo domaći vratar Oliver Kalac, inače sin legendarnog Australca i dugogodišnjeg trećeg vratara talijanskog Milana Željka.

Nastavila se utakmica u istom ritmu i odnosu snaga i u drugom poluvremenu uz nove bravure Kalca, ali i jednu dobru obranu Kalinića na drugoj strani. Ipak, Hajduk do pogotka stiže u 72. minuti autogolom Davida Martića, koji je nespretno intervenirao na ubačaj Rokasa Pukštasa.

Strepnje Hajdukovih navijača odagnao je u 92. minuti pogotkom Emir Sahiti koji je postavio konačnih 0:2. Prošao je po desnoj strani Fahd Moufi nakon izvrsnog proigravanja, te niskim ubačajem pronašao Hajdukova Kosovara koji mirno plasira loptu u mrežu za potvrdu pobjede.

Rudeš i Slaven Belupo se pak puno bolje međusobno poznaju s obzirom da se radi o dva prvoligaša. Ovo im je ukupno 13. međusobni susret, pri čemu su se dva puta već sučelili u Kupu. Slaven Belupo je sveukupno nešto uspješnija momčad sa šest pobjeda, dok je Rudeš slavio samo dva puta. Ipak, u Kupu je svaka momčad slavila po jednom, uz gol razliku 2:2!

Prvu kup-utakmicu odigrali su u osmini finala Kupa sezone 2017./18., kada je tada također prvoligaški Rudeš slavio s 2:0. Ipak, oba su pogotka tada pala u produžecima, jer momčadi nakon 90 minuta nisu pronašle put do mreže. Zatim je Rudeš u samo dvije minute zabio dva zgoditka, preko Tomislava Turčina u 107., te Juanana Entrene u 109. minuti. I ovdje jedino zajedničko ime nalazimo na vratarskoj poziciji, jer Antun Marković tada je čuvao vrata Farmaceuta.

Drugi susret u Kupu ove su dvije momčadi odigrale prošle sezone, kada je u četvrtfinalu Slaven Belupo izbacio Rudeš s identičnih 2:0. I ovaj put je dugo stajala “nula” na semaforu, jer tek u 88. Luka Pavković zabija autogol, a u 90. Filip Hlevnjak postavlja konačni rezultat za kasno razrješenje utakmice. Zanimljivo kako su od startne postave utakmice koja je odigrana pred nešto više od pola godine, u Slavenu ostala samo četvorica igrača (Benedik Mioč, Marko Martinaga, Filip Hlevnjak, Ivan Čović).

Solidno je Toni Golem izrotirao početni sastav, pa se Karlo Kralj vratio na vrata, a ovosezonski debi na lijevom beku upisao Luka Pavković. Ostatak obrane čini su Tomečak, Campos i Pavlović. Vezni trokut bio je sačinjen od Srbljinovića, Vukmanovića i Bašića, dok su u napadu operirali Pešić, Kovačević i Petković. Inače, po prvi puta je ove sezone Rudeš dobio priliku zaigrati na svom stadionu, s obzirom da on nema prvoligašku licencu te inače domaće susrete igraju na Stadionu u Kranjčevićevoj. Nešto smo promjena vidjeli i u sastavu Farmaceuta, a prvih jedanaest činili su Čović – Bosec, Boras, Božić, Martinaga – Lepinjica, Claudemir – Šakota, Cascini, Hoxha – Kamberi. Od navedenih se prije svega ističe debi iskusnog Brazilca Claudemira te prvi start za Kamberija.

Rudeš bolje ulazi u utakmicu te u 13. minuti stiže u vodstvo. Jednu dugu izbačenu loptu izvrsno je iskoristio Krešimir Kovačević koji se ubacio ispred Marca Borasa te krenuo prema vratima Ivana Čovića. Dodao je po ulasku u kazneni prostor loptu za Jakova Bašića kojem udarac iz dobre pozicije brani Slavenova “jedinica”. Ipak, na odbijancu se prvi našao Ivan Pešić koji posprema u praznu mrežu za 1:0. Slaven Belupo je inače omiljena Pešićeva žrtva, u cijeloj karijeri zabio je po tri pogotka još Hajduku i Aqtöbeu, a ovo mu je bio četvrti protiv Farmaceuta.

Nastavio je Rudeš s dobrom igrom, no brzo je Slaven stigao do izjednačenja. Sjajno je Marko Martinaga u 19. minuti ubacio s lijeve strane, Mateo Pavlović nije dobro glavom zahvatio loptu u skoku, te ona stiže točno na nogu usamljenog Juana Batiste Cascinija koji iz blizine od prečke pogađa mrežu za 1:1. Bio je to Argentincu prvi pogodak za Farmaceute, a zanimljivo kako se radi o tek drugom igraču ove nacionalnosti u redovima koprivničkog kluba, a i njegov je prethodnik zabio za Slaven u Kupu. Radi se o Gonzalu Gamarri koji jeu šesnaestini finala natjecanja u sezoni 2020./21. zabio u 1:4 pobjedi nad GOŠK-Dubrovnikom.

U 57. minuti Rudeš kratko izvodi korner, Vinko Petković ubacuje u srce kaznenog prostora gdje se dignuo Luka Pavković i pucao glavom. Izgledalo je to prvo nespretno, jer loptu je poslao u tlo, no ona se u visokom luku odbila i preko ukopanog Čovića ušla u vrata za 2:1. Pavković je ovo ukupno drugi gol u dresu Rudeša, a zanimljivo kako je i prvi zabio u Kupu. Bila je to sezona 2020./21., a Pavković je tada zabio u 1:3 pobjedi nad Novigradom.

Utakmica je riješena u 79. minuti, kada smo vidjeli nesvakidašnji potez domaćeg kapetana! U maniri Davida Beckhama pred više od 25 godina, Tomislav Srbljinović je sa svoje polovice vidio da je gostujući vratar Ivan Čović izašao daleko sa svoje crte, te sa 60 metara fantastično pogodio vrata za 3:1.

Pokušao je do kraja utakmice Slaven Belupo stići do pogotka koji bi ih vratio u igru za prolaz, no nisu uspjeli te Rudeš zasluženo prolazi u četvrtinu finala Kupa. Ujedno im je to izjednačenje najboljeg rezultat u ovom natjecanju, jer tu su se već našli u sezoni 2017./18. kada ih je tamo zaustavila Lokomotiva, te prošle sezone kada su tamo izgubili baš od Slaven Belupa.

Komentari

Povezano