Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hat-trick Franje Ivanovića za rekordnu europsku pobjedu Rijeke

HNK Rijeka je na svojoj Rujevici u drugoj domaćoj utakmici sezone 2023./2024. dočekala kosovskog predstavnika Dukagjini u uzvratu 2. pretkola UEFA-ine Konferencijske lige. Podsjetnika radi, Rijeka je prošli tjedan na gostovanju u Prištini slavila s 1:0.

Sergej Jakirović nakon nedjeljnog poraza od Hajduka napravio je čak šest izmjena u početnoj postavi Bijelih. Iz startne jedanaestorke ispali su Galešić, Mitrović, Čabraja, Hodža, Grgić i Obregón, dok su od prve minute zaigrali Veiga, Radeljić, Goda, Selahi, Pašalić i Ivanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam početak utakmice bio je nešto sporiji – prvi udarac utakmice uputili su gosti u 3. minuti kada Dren Feka puca iz daljine, ali samo u ruke Nediljka Labrovića. Uvodnu akciju Riječana vidjeli smo u 7. minuti. Janković je krenuo u solo prodor, odigrao povratnu do Bande koji je s 20 metara uputio loš udarac pored gola. Novu prijetnju gostiju vidjeli smo u 11. minuti kada je niski slobodnjak gostiju fijuknuo pored riječke stative.

Kako je utakmica odmicala, tako se Rijeka počela dizati i prijetiti prvenstveno udarcima s distance – Frukova minijatura i udaraca sa 16 metara kojeg je protivnički vratar vršcima prstiju izvukao iz male mrežice, a zatim je četiri minute kasnije i Marco Pašalić minijaturom slomio kičmu braniču, protegnuo vratara, a njegov je udarac prohujao milimetrima od gola.

Sredinom prvog poluvremena gosti su imali sve više poteškoća pratiti riječke napade, posebice one solo akcije Pašalića, Ivanovića i Fruka, no Rijeka je do prednosti došla iz – kornera. Ubačaj iz kuta izveo je Fruk, a lopta je nakon manje odbijanja završila na voleju Pašalića koji je fenomenalnim udarcem ljevicom rasparao mrežu iza kosovarskog vratara za 1:0.

Nastavila je Rijeka s napadima, prijetili su Selahi, Ivanović, Janković, Fruk i promašivali iz svih pozicija, Pašalić je u 39. minuti pogodio i prečku, no u 40. minuti gosti više nisu mogli ništa jer je Ivanović izbjegao ofsajd zamku i nakon proigravanja Jankovića loptu poslao iza leđa vratara za 2:0.

Pjesma se razlijegala dobro popunjenom Rujevicom, da bi u 42. minuti gosti kaznili jedno opuštanje riječke vezne linije i uz malo sreće stigli do smanjenja vodstva Rijeke. Iljasa Zulfi s desne je strane ljevicom opalio po lopti koja se odbila od Gode i u neobranjivom luku završila iza leđa Nediljka Labrovića za 2:1.

Da Kosovari na predah ne odu s lažnom nadom, pobrinuo se novi miljenik riječkih navijača, mladi Franjo Ivanović. On se s tri sjajna lažnjaka riješio svojeg protivnika i u maniri rasnog golgetera loptu poslao u mrežu za svoj drugi pogodak i 3:1.

U drugo poluvrijeme trener Rijeke Sergej Jakirović odlučio je ući s nešto svježih nogu i početi razmišljati o nedjeljnom HNL susretu protiv Istre 1961, pa su umjesto Jankovića i Fruka u igru ušli Liber i Djouahra.

Rijeka je u periodu od 45. do 60. minute nastavila opsjedati vrata Kenana Haxhihamze, učinivši 26-godišnjeg vratara pravim junakom zahvaljujući kojem je rezultat na semaforu i dalje glasio 3:1. Prvenstveno gledajući situaciju baš u 60. minuti kad je Naïs Djouahra iz velike blizine pucao, no kosovarski vratar loptu zadržao na rubu, a možda i preko crte. Situacija je to koja će do kraja ostati nerazjašnjena zbog nedostatka goal-line tehnologije, no sjevernoirski suci su presudili kako pogotka nije bilo.

Spasa nije bilo u 63. minuti kad je Bruno Goda još jednom pokazao koliko je opasan u skoku glavom nakon prekida, kad je bio najspretniji u gužvi i postigao pogodak za 4:1, pa je rujevička noćna fešta mogla krenuti.

Zapadna, istočna i sjeverna tribina nadopunjavale su se u pjesmi, a njen je ritam davao impuls riječkim napadima koji su završavali na najspominjanijem imenu večeri – vrataru Kenanu Haxhihamzi, koji je izluđivao riječke napadače koji su prema njegovim vratima uputili čak 32 udarca.

No, opjevani kosovarski vratar nije ništa mogao u 81. minuti kad je Naïs Djouahra iz sedmog udarca na vrata, konačno uspio loptu poslati u gol za velikih 5:1 i postići pet pogodaka u europskoj utakmici po prvi puta od 18.7.2017. kad je s 5:1 u gostima pobijeđen velški TNS, dok je Rijeka kod kuće posljednji put 5 pogodaka postigla na Kantridi i to također Velšanima, Prestatyn Townu, u pobjedi 5:0 18.7.2013.

Nakon postignutog petog pogotka, Rijeka je odlučila dići nogu s gasa, a trener gostiju u zanimljivom manevru odlučio svog vratara izvaditi iz igre, pa je puna Rujevica pljeskom ispratila sjajan nastup Kenana Haxhihamze koji je usprkos 5 primljenih pogodaka, bio daleko najbolji igrač svoje ekipe.

Do samog kraja, Rijeka je uspjela postići i šesti gol, a hat-trick je postigao sjajni Franjo Ivanović (drugi hat-trick karijere), koji je Rijeci omogućio postizanje šest pogodaka u utakmici pod okriljem UEFA-e po prvi puta u povijesti kluba te izjednačavanje rekordne europske pobjede od pet pogodaka razlike.

S obzirom da u ovom trenutku Haverfordwest vodi protiv farskog B36 Torshavna 1:0 i igra produžetke, a uzevši u obzir i prije spomenutu tradiciju pobjeda protiv velških i farskih klubova, Rijeka može sa zadovoljstvom čekati sljedeći europski dvomeč.

Komentari

Povezano