Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

HNL među najgorim ligama Europe po dugovječnosti trenera

UEFA nas je počastila velikim statističkim izvještajem za sezonu 2022./23. pod nazivom The European Club Talent and Competition Landscape. Izvještaj pokriva brojne teme od analize gledanosti do trendova u transferima igrača, a mi ćemo se ovaj put koncentrirati na trenere.

Ukupno 1209 trenera vodili su prvoligaške momčadi u Europi u nekoj fazi tijekom sezone 2022./23. u 736 klubova najviše razine. Privremeni treneri koji su svoju poziciju držali manje od 30 dana isključeni su iz ove analize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj promjena glavnih trenera po sezoni porastao je za 13% u zadnjih 10 sezona, a prošle sezone je srušen i rekord te smo imali najveći broj zabilježenih otkaza glavnog trenera (zanemarujući pandemijske godine) od kada se ova statistika prati. Među Ligama petice najveći broj otkaza je zabilježen u Engleskoj i Francuskoj (22), a slijede ih Italija (14), Španjolska (13) i Njemačka (12).

66% svih prvoligaških klubova u Europi je promijenilo trenera barem jednom prošle sezone, a apsolutni rekorderi sa čak šest različitih trenera na klupi su CS Mioveni (Rumunjska), Karmiotissa Pano Polemidia (Cipar) i FC Turan (Kazakhstan). Od ta tri kluba samo su Ciprani uspjeli ostati u najvišem rangu.

Situacija u Super Sport HNL u odnosu na druge europske lige

Ukratko, naša domaća liga je prema svim pokazateljima vezanim uz promjene trenera jednostavno katastrofalna. HNL je u vrhu Europe po apsolutnom broju smjena trenera prošle sezone sa 22 promjene na klupi, a ispred nas su samo Kazahstan (24), Bugarska (25), Rumunjska (29), Srbija (31) i Cipar (32).

Ako broj promjena trenera podijelimo s brojem klubova u najvišem rangu, Hrvatska je tu još gora. Sa 2,2 trenerske promjene po klubu nalazimo se na drugom mjestu u Europi iza Cipra (2,3), a iza nas se nalazi Albanija (2,1) i te tri lige su jedine u Europi koje su prošle sezone imale u prosjeku više od dvije trenerske promjene po klubu. HNL ima dvostruko više trenerskih promjena po klubu nego što je prosjek svih europskih prvih liga (1,1 po klubu).

Po prosječnom trajanju trenerskog mandata ako se uzmu u obzir prvi i drugi rang natjecanja smo isto jako loši. Treneri u HNL u prosjeku traju 8,4 mjeseca na klupi, a od nas su lošiji samo BiH i Cipar sa prosjekom od 7,2 mjeseci te Albanija i Srbija sa prosjekom od 6 mjeseci na klupi po treneru.

Hrvatski treneri su cijenjeni u inozemstvu

Španjolski i talijanski treneri bili su najtraženiji u inozemstvu tijekom prošle sezone, sa 49 trenera koji vode druge prvoligaške europske klubove ili seniorske reprezentacije. Međutim, razumijevanje gdje ti treneri rade pojačava demografske i lingvističke argumente oko mobilnosti glavnih trenera. Brojni poslovi koje su obnašali španjolski i talijanski glavni treneri bili su u manjim i geografski povezanim zemljama pa je tako 14 španjolskih trenera vodilo ekipe u Gibraltaru i Andori, a u San Marinu je radilo 16 talijanskih trenera.

U odnosu na broj stanovnika, ali i u apsolutnom broju može se zaključiti da su najcijenjeniji u ovoj kategoriji portugalski, srpski i hrvatski treneri. Možda bi i HNL klubovi trebali početi vjerovati im duže od 8 mjeseci.

UEFA.com
Komentari

Povezano