Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

HNS odbio Lokomotivi i Šibeniku zahtjeve za HNL licencu

Danas je HNS izašao s priopćenjem kako je završen središnji postupak licenciranja u prvom stupnju za iduću sezonu (2023./2024.). HNS je davatelj licence za UEFA klupska natjecanja, te natjecanja u SuperSport Prvoj NL (drugi rang nogometa u RH) i u SuperSport HNL-u (najviši rang nogometa u RH).

Za sudjelovanje u navedenim natjecanjima, tražitelj licence treba ispunjavati kriterije koji nose oznaku „A“ i „B“ iz šest skupina kriterija: Sportski, Kriteriji nogometno-društvene odgovornosti, Infrastrukturni, Administracije i stručnog osoblja, Pravnih i Financijskih kriterija, te za svako od prije spomenutih natjecanja dobiti odgovarajuću licencu. U slučaju neispunjenja  kriterija s oznakom „B“,  Tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu. Kriteriji s oznakom „C“ imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valja napomenuti da se u središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./2024. godinu primjenjuje novi Pravilnik o licenciranju i financijskoj održivosti klubova (objavljen u  prosincu 2022.). Rok za dostavu molbi za licence je bio 31. siječnja 2023. ,dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2023.

UEFA licencu je dobilo 9 klubova, 8 prvoligaša (Dinamo, Gorica, Hajduk, Istra, Osijek, Rijeka, Slaven i Varaždin) i jedan drugoligaš (Rudeš). Istih 9 klubova je dobilo i licencu za HNL što znači da su bez licence ostali trenutni prvoligaši Lokomotiva i Šibenik!

Lokomotiva je poslala molbu za tri licence (UEFA, HNL i Prva NL) te su sve tri odbijene. S druge strane, većini je poznat slučaj Šibenika koji uopće nije poslao molbu za UEFA licencu te zbog toga neće moći igrati europska natjecanja iduće sezone ako pobjede Hajduk u finalu kupa. Šibenčani su poslali molbe za HNL i Prvu NL te su one odbijene.

Lokomotiva i Šibenik mogu podnijeti žalbu u roku od 8 dana od primitka odluke, odnosno najkasnije do 5. svibnja 2023. U žalbenom postupku mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza. Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja – Žalbeno tijelo za licenciranje HNS. Rok za donošenje konačnih odluka je 27. svibnja 2023.

Vrijeme će pokazati kako će se situacija rasplesti. Lokomotiva se trenutno nalazi na 7. mjestu te je uključena u nikad napetiju borbu za mjesta koja vode u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Šibenik je trenutno na 9. mjestu, bod iznad posljednje Gorice koja pozitivnim rezultatom protiv Rijeke u nedjelju može preskočiti Šibenik na tablici. Puno priopčenje HNS-a možete pročitati OVDJE.

Komentari

Povezano