Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

HNS u rujnu objavio jedan VAR razgovor, a sada je procurio kompletno drugačiji. Tko laže?

Dok se većina domaćih klubova, dionika SuperSport Hrvatske nogometne lige ograđuje od curenja snimki iz VAR soba, pojavila se još jedna koja bi, ako je autentična, potencijalno mogla pokrenuti i neka pravno zakonska pitanja.

U sedmom kolu SuperSport HNL-a početkom rujna prošle godine, Dinamo se na Opus Areni vratio iz ponora protiv Osijeka. Do 85. minute gubio je 2-0, a potom je s dva kaznena udarca i još jednim pogotkom senzacionalno preokrenuo utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva jedanaesterca u posljednjim minutama susreta izazvala su veliku priličnu nezadovoljstva u javnosti. Odmah idući dan uslijedila je prva ovosezonska novinarska konferencija tadašnjeg šefa Komisije nogometnih sudaca HNS-a Brune Marića koji je danas podnio ostavku zbog osobnih razloga.

I dok je posljednji jedanaesterac na utakmici, onaj nakon prekršaja nad nogometašem Dinama Dinom Perićem malo tko osporavao, sve je interesirao onaj prvi penal. Osijekov Darko Nejašmić igrao je rukom, ali na crti koja omeđuje kazneni prostor zbog čega su došla pitanja: Je li ruka bila unutra ili van? Slobodni udarac ili penal?

Dvije snimke, jedna odluka

Na poziv iz VAR sobe sudac Mario Zebec odlazi do monitora, procjenjuje kako je Nejašmić bio unutar 16 metara i dosuđuje kazneni udarac.

Pred novinare je tog vrućeg četvrtog dana rujna istupio Marić. “Prvi put Komisija će pustiti i zvuk i način na koji je donešena odluka o kaznenom udarcu“, poručio je, a potom je na zaslonu laptopa uslijedila snimka.

Glavni VAR sudac bio je Ivan Bebek, a njegov pomoćnik Hrvoje Radić. Čujemo koherentan, profesionalno vođen razgovor i prilično jasno rezoniranje situacije s terena. Sve to je tada relativno umirilo javnost, doimalo se kao da sudački par zna o čemu priča. Sve djeluje transparentno, a tu snimku možete poslušati na stranicama 24 sata.

Bruno Marić po završetku reprodukcije potvrđuje kako je snimka nastala direktno u VAR sobi: “Dakle, čuli ste snimku iz VAR sobe, iako znate koliko je to stresno, osobito u završnoj fazi utakmice kada se donosi najteža odluka za kazneni udarac.

Međutim, kada su ovih dana krenule curiti VAR snimke s drugih utakmica, sudci na njima ne rezoniraju toliko mirno. Većinom, pod naletom adrenalina, komunikacija se percipira kaotično, s puno psovanja i povišenih tonova. Komunikacija Bebeka i Radića iz rujna u ovom kontekstu djeluje kao snimljena u studiju.

S tim na umu, na Dalmatinskom portalu procurila je nova snimka. I to baš s te utakmice Osijeka i Dinama iz rujna prošle godine. Bebek, Radić, ali ovaj put i Zebec komuniciraju o istoj situaciji. Ali to nije ista snimka. Ova je kaotičnija, procedura je drugačija… I sam razgovor je drugačiji. Sve je na tragu svih drugih snimaka procurenih ovih dana, od kojih je najmanje jedna dokazano autentična (potvrdio ju sam Marić). Ali odluka, odnosno sugestija Zebecu je ista – Nejašmićeva ruka nalazila se u šesnaestercu.

Zašto?

Sasvim je jasno, jedna od ove dvije snimke je lažna. Odnosno, nije snimljena za vrijeme odvijanja utakmice i sporne situacije. Pritom i procurena snimka zvuči autentično. Glasovi dionika djeluju isto poput onih iz snimke koju je HNS servirao u rujnu. Teško je zamisliti da bi netko izvan sudačke komisije, bilo tko, uložio toliki trud u fabriciranje. Zapravo, postavlja se pitanje je li uopće moguće kreirati toliko autentičnu lažnu snimku, što je pitanje koje ćemo prepustiti nekom stručnijem.

Ako je sudačka komisija predvođena Marićem zaista snimala novi razgovor, postavlja se pitanje svih pitanja – zašto? Čemu uopće? Naposlijetku, i odluka je ista.

Za slučaj da je procurena snimka autentična, ako su Bebek i Radić zaista snimali nanovo u nekom studiju, posljedice bi trebale biti svima jasne, a sve to bi potvrdilo najveću sudački skandal dosad u povijesti najvišeg ranga hrvatskog nogometa.

Komentari

Povezano