Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hokejaši Latvije ispisali povijest i izborili polufinale SP-a

Uz standardne sumnjivce, reprezentacije Kanade i SAD-a, u polufinalu Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu će igrati reprezentacije Njemačke te Latvije kojoj je to najveći uspjeh u povijesti natjecanja.

Iako su zadnji izborili plasman u polufinale, prve ćemo ih spomenuti. Hokejaši Latvije su na domaćem ledu u Rigi pred 9.200 navijača šokirali svijet svladavši Švedsku s 3-1. Poveli su domaći hokejaši pogotkom 19-godišnjeg Dansa Locmelisa u 13. minuti, ali je na 1-1 izjednačio Timothy Liljegren u 30. minuti susreta. Latvijci su do pobjede došli golovima Miksa Indrasisa i Janisa Jaksa u posljednjoj dionici, ali ključan igrač utakmice je bio senzacionalni vratar Arturs Silovs koji je utakmicu završio s čak 40 obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Latvijcima je dosad najbolji plasman na Svjetskom prvenstvu bilo 7. mjesto iz 2009. godine, a u njihovom prvom povijesnom polufinalu ih očekuje reprezentacija Kanade koja je s 4-1 svladala druge domaćine i branitelje naslova, reprezentaciju Finske. Kanađani su nakon 43 minute igre imali prednost od 3-0 golovima Jacka Quinna, Samuela Blaisa te Michaela Carconea. Finci su smanjili na 3-1 u 57. minuti pogotkom Teemu Hartikainena, ali samo 50 sekundi kasnije Tyler Toffoli na prazan gol postavlja konačnih 4-1. Baš je Toffoli jedini hokejaš u završnici aktualnog Svjetskog prvenstva koji je već podigao taj pehar.

U drugom polufinalu će igrati SAD i Njemačka. Amerikanci su s 3-0 svladali Čehe pogotcima Matta Coronata, Nicka Perbixa i Cuttera Gauthiera čime su im se osvetili za prošlogodišnji poraz u utakmici za broncu, dok su Nijemci svladali Švicarce s 3-1. Nisu uspjeli Švicarci kapitalizirati dobru igru iz grupne faze pa su još jednom razočarali u knockout fazi natjecanja.

Nijemci su poveli preko Maximilliana Kastnera u 7. minuti, a na samom početku druge četvrtine rezultat poravnava Jonas Siegenthaler. Ključnim razdobljem utakmice će se pokazati posljednje 3 minute te dionice u kojima Nijemci preko John-Jasona Peterke i Nice Sturma (s igračem manje) dolaze do pobjede od 3-1.

Nijemci su svoju posljednju medalju na Svjetskim prvenstvima osvojili 1953. godine te nikad nisu bili u finalu ovog natjecanja, dok Amerikanci nisu izborili finale još od 1934. godine. Polufinala su na rasporedu u subotu.

Komentari

Povezano