Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvat izabran na mjesto predsjednika velike europske sportske federacije

Bivši hrvatski reprezentativac koji je upisao 89 nastupa za najjaču državnu vrstu, igrao u redovima zagrebačke Mladosti te brojnih klubova u Italiji, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Turskoj i UAE-u, bit će osoba koja će sljedeće četiri godine diktirati tempo razvoja europske odbojke.

Riječ je o Roku Sikiriću, 43-godišnjaku koji je uz sportsku karijeru uspješno razvijao i onu akademsku te završio studij sportskog menadžmenta u Bostonu, a sada će biti na čelu CEV-a, Europske odbojkaške federacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savez koji broji 56 zemalja članica Sikirića je izabrao između četiri kandidata, a u svojoj prvoj izjavi za javnost novoizabrani predsjednik rekao je sljedeće:

Iznimna mi je čast i ponos da sam izabran za predsjednika CEV-a, u Napulju gdje su 53 člana glasala između četiri kandidata. Htio bih se zahvaliti Hrvatskom olimpijskom odboru, Hrvatskom odbojkaškom savezu te Vladi Republike Hrvatske, koja neizmjerno podržava hrvatski sport, na dosadašnjem povjerenju. Ovo je velika odgovornost, ne samo za nacionalne saveze, klubove i igrače koje CEV predstavlja, već i za mene. Odgovornost prema hrvatskoj državi koju ću prezentirati gdje god budem. Svima se zahvaljujem, ponosan sam, i idemo sada puno napraviti za odbojku i za našu državu.

Novi predsjednik CEV-a ujedno je u jednom od nedavnih javnih nastupa da mu je baš aktualni predsjednik UEFA, Slovenac Čeferin, bio jedan od uzora:

Mi se u Hrvatskoj često sami podcjenjujemo, jer i mi imamo jako kvalitetne ljude koji mogu puno toga pružiti. Vjerujem da sportu baš trebaju ljudi iz manjih saveza koji onda bolje vide probleme i ukupno stanje, jer oni iz većih država zbog komotnije financijske situacije i nisu svjesni realnog stanja u sportu. Ja sam kroz svoj dosadašnji rad u CEV-u, te kontakte s 56 saveza i ogromnim brojem klubova skupio puno iskustva i saznanja o tome s kakvim se problemima suočavaju i manji i veći savezi.

Bio je vrlo transparentan što se tiče njegove vizije europske odbojke, potrudio se da njegov program dođe do svih zainteresiranih. Ima šest vrlo egzaktnih glavnih točaka i pedesetak smjernica, ali tri stavke se tu ipak najviše ističu: popularizacija europske odbojke, rast prihoda te balans velikih i malih saveza. O tome je ukratko između ostaloga:

Važno je da CEV ne živi više isključivo od nacionalnih saveza, već za njih, da 57% godišnjeg budžeta CEV-a ne bude sufinancirano od nacionalnih saveza i klubova, već da postane samoodrživa institucija. CEV mora biti bogat onoliko koliko je bogat najsiromašniji europski nacionalni savez.

Komentari

Povezano