Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvati u akciji diljem Europske i Konferencijske lige, Šutalo zabio za Ajax

Večeras je odigrano mnoštvo utakmica u kvalifikacijama za Europsku i Konferencijsku ligu. Uzvratne dvoboje drugog pretkola igrali su i naši predstavnici Rijeka, Hajduk i Osijek.

Pošto smo o njihovim dvobojima i protivnicima u trećem pretkolu već pisali, u nastavku donosimo kratki rezime preostalih susreta s naglaskom na one najzanimljivije i na učinke hrvatskih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvomečima za Europsku ligu najzanimljiviji susret igrao se na JYSK Parku. U skandinavskom ogledu Silkeborg je ugostio Molde. Nakon 3:1 pobjede norveškog kluba u prvoj utakmici, do samog je kraja bilo napeto u uzvratu. Domaćini su golom u 88. minuti treći put poveli s 3:2 i zakuhali utakmicu pred sam kraj. Ipak, gol za produžetke nije postignut pa je Molde bez drame prošao dalje.

Ajax je u Bačkoj Topoli potvrdio minimalnu pobjedu od prošlog tjedna i slavljem 3:1 porazio Vojvodinu. Goste je u vodstvo doveo hrvatski reprezentativac Josip Šutalo koji je odigrao cijeli susret za Nizozemce, dok Jakov Medić nije ulazio. Borna Sosa početkom je tjedna izbačen iz momčadi.

U uvjerljivoj izvedbi Rapid Beča svoj je doprinos dao i Dion Drena Beljo koji je postigao drugi pogodak u tri utakmice za novi klub. Austrijanci su s 6:1 kući ispratili Wisłu Kraków, a Beljo je nastupio u prvih 45 minuta.

Još jedna nadmoćna partija pružena je od Panathinaikosa kod Botev Plovdiva. U pobjedi 4:0, Tin Jedvaj je za Grke odigrao prvo poluvrijeme, dok je Martin Sekulić kod poraženih ušao u 44. minuti.

U preostalim ogledima, prolaske dalje izborili su Braga kod Maccabi Petach Tikve i Cercle Brugge protiv Kilmarnocka.

U kvalifikacijama za Konferencijsku ligu valja izdvojiti dva dvoboja koji su odlučeni izvođenjem jedanaesteraca. Sjajan susret odigrali su nogometaši Ordabasyja i Differdangea. Luksemburžani su na uzvrat došli s jednim golom prednosti, a spas od ispadanja domaćini su pronašli u 82. minuti kada su pogotkom Usevalada Sadovskog poveli s 3:2 te izborili produžetke i produžili nadu. U 117. minuti Sagadat Tursynbayji povećao je prednost Kazahstanaca na 4:2 i sve se činilo da će proći dalje. Međutim, gosti se nisu predali i golom Jorge Gabriela Coste Monteira u 120. minuti poslali utakmicu u lutriju jedanaesteraca. Uspješnijima su se, nakon šest serija, pokazali domaći pa će tako treće pretkolo igrati Ordabasy. Lovro Cvek odigrao je cijeli susret za pobjednike i zabio prvi jedanaesterac u raspucavanju.

Nova uzbuđenja priredio je ogled Sabaha i Maccabi Haife. Nakon 3:0 pobjede u gostima, klub iz Azerbajdžana na domaćem je terenu samo trebao odraditi posao. No, pogotkom za 2:5 u 90. minuti, Maccabijev Frantzdy Pierott poslao je utakmicu u dodatnih 30 minuta u kojima je po gol postignut na obje strane. Rezultatom 3:6 (ukupno 6:6) pristupilo se jedanaestercima. Uz tri promašena penala gostiju, Sabah hrvatskog trenera Krunoslava Rendulića prošao je dalje. Ivan Lepinjica nastupio je cijelu utakmicu za Azerbajdžance i poentirao u posljednjoj seriji jedanaesteraca, a Lorenco Šimić također je upisao sve minute za Izraelce.

HŠK Zrinjski Maria Ivankovića preokretom je i slavljem 3:1 izborio prolazak dalje kod slovenskog Brava. Na listi strijelaca kod Zrinjskog našao se Frano Mlinar, a od naših još su nastupili Marko Marić, Mario Tičinović, Ivan Posavec, Antonio Ivančić, Mario Ćuže, Fran Topić i Matija Malekinušić. Za Slovence je branio Matija Orbanić.

Marin Tomasov odveo je Astanu u daljnju fazu natjecanja postigavši jedini gol na susretu protiv moldavskog Milsamija. Josip Čondrić i Karlo Bartolec odigrali su cijelu utakmicu za Kazahstance, a Branimir Kalaica ostao je na klupi.

U prolasku Brøndbyja protiv kosovskog Llapija, do 78. minute nastupio je Josip Radošević, dok Marko Divković nije bio u zapisniku.

Branič Jozo Stanić dao je doprinos u pobjedi St. Gallena protiv Tobola odigravši cijeli dvoboj. Pafos je pobjedom 3:0 u produžecima izbacio Žalgiris, a netaknutu mrežu kod Ciprana sačuvao je hrvatski reprezentativac Ivica Ivušić. Ivan Šunjić i Antonio Cikač nisu se našli među izabranima za uzvratni ogled. Nakon što je u prvoj utakmici primio sedam golova, Josip Bender ostao je na klupi malteške Slieme u uzvratu protiv Noaha.

Prolazak dalje izborila je i Olimpija nad Polissyom, a pogodak vrijedan pobjede postigao je Ivan Durdov u sudačkoj nadoknadi. Domagoj Vida i Robert Ljubičić igrali su čitav dvoboj za grčki AEK koji je uvjerljivim slavljem 4:0 na gostovanju kod andorskog Intera potvrdio teško izborenu domaću pobjedu prošlog tjedna.

Iako se dobro držala, Universitatea Craiova nije uspjela prirediti iznenađenje protiv Maribora. Juraj Badelj i Alen Dizdarević odgledali su susret s klupe rumunjskog, odnosno slovenskog kluba. U petardi Cluja na gostovanju kod bjeloruskog Nemana, svoj obol prvim pogotkom na utakmici dao je Karlo Muhar. Anton Krešić nije ulazio u igru za Rumunje, a ista je sudbina zadesila i Ivana Dolčeka koji nije sudjelovao u ispadanju svog DAC-a od Zirəe.

Usprkos minimalnoj domaćoj pobjedi Rige nad Śląskom, Poljaci su u uzvrat ušli ozbiljnije i s 3:1 osigurali prolazak. Hrvoje Babec zabio je jedini pogodak za Latvijce. Sigurnoj izvedbi Vitorie protiv Floriane kumovao je i hrvatski stoper Toni Borevković koji je za Portugalce igrao cijeli susret.

U ostalim dvomečima nije bilo prevelikih iznenađenja. Treće pretkolo na rasporedu je već idućeg tjedna, dok su uzvratni susreti tjedan kasnije.

Komentari

Povezano