Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvatska doživjela rekordan poraz na otvaranju prvenstva protiv Španjolske

U prvoj utakmici grupe B Europskog prvenstva 2024. snage su odmjerili Hrvatska i Španjolska. U utakmicu je kao favorit ušla “Furija”, a taj status je i opravdala te je slavila rezultatom 3:0.

Utakmica je krenula kao i svaka u koju je uključena reprezentacija Španjolske. Lomili su Hrvatsku posjedom, ali izglednih prilika nije bilo. Tek je udarac Álvara Morate završio u naručju Dominika Livakovića dok je kasnije Lamine Yamal blokiran pri pokušaju udarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi Španjolac ujedno je postao i najmlađi igrač koji je nastupio u utakmici Europskog prvenstva.

Oko 15. minute Hrvatska se stabilizirala te je preuzela posjed, ali kao i Španjolska, nije stvarala prilike. Utakmica se naizgled primirila te se ušlo u fazu gdje se činilo kako bi obje ekipe bile zadovoljne s “nulom” na poluvremenu.

No, 29. minuta donijela je prvi pogodak na utakmici. Izgubljena lopta Hrvatske na sredini terena omogućila je Rodriju i Fabianu Ruizu da brzo odigraju posjed i uposle Moratu u situaciju jedan na jedan s Livakovićem. Morata je bio siguran u realizaciji te je favorite skupine B doveo u vodstvo.

Odmah po primljenom pogotku Hrvatska je zaprijetila preko Matea Kovačića, ali njegov udarac s distance sigurno je obranio Unai Simón. Tri minute kasnije, asistent prvog pogotka, Ruiz, priredio je minijaturu u hrvatskom šesnaestercu te je na malom prostoru oslobodio sebi prostor za udarac. Njegov pokušaj ljevicom bio je neobranjiv za Livakovića te su Španjolci u 32. minuti došli do dva pogotka prednosti.

Kao i nakon prvog gola, odmah po izvođenju centra Hrvatska prijeti. Ovaj put pucao je Marcelo Brozović, no još jednom bio je spreman Simon. Na odbijenoj lopti bio je Lovro Majer čiji udarac završava u vanjskom dijelu mreže.

Prijetila je Hrvatska i u 42. minuti. Majer je ubacio s desne strane za Joška Gvardiola koji je uputio nešto između centaršuta i udarca, a na drugoj stativi zamalo je kratak bio Ante Budimir te je rezultat na semaforu i dalje bio 2:0 za Španjolce.

Činilo se da će do kraja poluvremena mreže ostati netaknute, ali s tim se nije složio Daniel Carvajal. Desni bek Real Madrida reagirao je najbolje na ubačaj Yamala te je iz voleja zabio za 3:0 te je tako postao najstariji strijelac za Španjolsku u povijesti Europskih prvenstava. Ovo je Carvajalu ujedno bio i prvi nastup na EURO-u.

Drugo poluvrijeme krenulo je puno intenzivnije nego prvo. Prvo je Andreja Kramarića zaustavila obrana Španjolske da bi u nastavku akcije Španjolci izlaskom iz presinga sebi stvorili mat situaciju. Lopta je došla do najmlađeg na terenu, Yamala, čiji udarac na odličan način brani Livaković.

U desetoj minuti drugog poluvremena Hrvatska je imala najveću priliku na utakmici. Kovačić je dodao povratnu loptu za Budimira koji prosljeđuje za Josipa Stanišića. Desni bek Bayer Leverkusena je pucao, ali požrtvovna obrana Marca Cucurelle spriječila je pogodak. Akcija se nastavila te je lopta došla ponovno do Budimira koji još jednom prosljeđuje loptu, ovaj put za Kramarića kojemu loptu s glave skida Simon.

Pokušao je Zlatko Dalić u drugom poluvremenu promijeniti stanje igre s izmjenama, no nisu ni Ivan Perišić, Luka Sučić, a ni Mario Pašalić pomogli u tome. Tek je ulazak Brune Petkovića donio nešto više za Hrvatsku. Primio je Dinamov napadač loptu sam u situaciji jedan na jedan sa Simonom, a s leđa ga je srušio Rodri za čiji su start Hrvati tražili direktan crveni karton, ali Michael Oliver ostao je pri odluci da Rodriju da žuti karton.

Petkovićev jedanaesterac obranio je Simon, no na odbijenoj lopti najbrži je bio Perišić koji upošljava Petkovića, a on posprema loptu u praznu mrežu. Međutim, Perišić je u kazneni prostor ušao ranije od drugih te je Englez poništio pogodak. Do kraja utakmice pogodaka nije bilo te je konačan rezultat bio 3:0 za Španjolsku.

Poraz od 3:0 protiv Španjolske ujedno i je najveći poraz u povijesti za Hrvatsku na Europskim prvenstvima. Odnosno, dijeli prvo mjesto. Naime, na prvom EURO-u za hrvatsku reprezentaciju, 1996. Hrvatska je u trećem kolu protiv Portugala upisala identičan poraz od 0:3.

Hrvatska sljedeću utakmicu igra u srijedu, 19. lipnja protiv reprezentacije Albanije s početkom u 15 sati. Španjolci će utakmicu drugog kola protiv Italije igrati dan nakon Hrvatske, a njihov dvoboj započet će u 21 sat.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano