Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvatska izgubila sve šanse za četvrtfinale

Hrvatska U21 reprezentacija je poražena od Španjolske U21 reprezentacije rezultatom 0:1 u utakmici 2. kola natjecanja po skupinama na U21 Europskom prvenstvu te je tako izgubila sve šanse da se plasira u četvrtfinale. Uoči zadnjeg kola u našoj skupini Španjolska i Ukrajina imaju po 6 bodova, a Hrvatska i Rumunjska su bez bodova te će u zadnjem kolu igrati međusobno samo za prestiž. To su jedine dvije reprezentacije na turniru koje ni nakon dvije utakmice nisu zabile gol.

Izbornik Dragan Skočić odlučio se za nekoliko promjena u početnoj postavi u odnosu na prvu utakmicu protiv Ukrajine. Tako su priliku od početka dobili Michele Šego i Krešimir Krizmanić, dok su na klupi ostali Lukas Kačavenda i David Čolina. Činilo se da je plan bio zaigrati s 3 stopera i 2 wing backa te tako anulirati prednost na bočnim pozicijama koju svojom čistom kvalitetom imaju Španjolci. Međutim, jako brzo je sve otišlo u krivom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica je katastrofalno počela za naše mlade nogometaše. Već nakon 20 sekundi Španjolska je zabila za vodstvo. Dubinsku loptu na lijevoj strani iza naše obrane je primio Sergio Gómez koji je iskoristio loše postavljanje Nike Sigura te uputio oštar prizeman centaršut na koji najbolje reagira Abel Ruiz i dovodi Španjolsku u vodstvo. To je najbrži gol u povijesti U21 Europskih prvenstava! Do sada je rekord držao Florian Wirtz koji je 2021. godine (zadnji U21 EURO) zabio za Njemačku protiv Nizozemske nakon 29 sekundi igre. Ruiz, inače napadač portugalske Brage, je bio najbolji strijelac kvalifikacija u kojima su mladi Španjolci upisali 8 pobjeda u isto toliko utakmica.

Frustrirani su bili igrači Hrvatske zbog potpune nemoći u otvaranju utakmice pa je tako u 13. minuti požutio Matija Frigan koji je nepotrebno grubo i zakašnjelo startao na centru te tako postao prvi igrač u bilježnici nizozemskog suca Allarda Lindhouta. U prvih 15 minuta Hrvatska niti jednom nije ozbiljno izašla na protivničku polovicu, a kamoli zaprijetila vratima Arnau Tenasa. Španjolska je u ovom razdoblju već uputila 6 udaraca na gol Hrvatske i imala 75% posjeda lopte. Potpuno su izludili naše igrače brzim dodavanjima i mora se reći da Španjolska igra sjajan nogomet.

Velika prilika za Španjolsku u 17. minuti. Lijevi bek Juan Miranda je dobro centrirao, Bartol Franjić je uspio dotaknuti loptu da ne dođe idealno na glavu Ruizu, ali je zato lopta došla do Rodria koji iz voleja šalje loptu malo preko gola. Prva poluozbiljna napadačka akcija za Hrvatsku se dogodila u 20. minuti kada je nakon malo dužeg posjeda loptu u kazneni prostor uputio Martin Baturina, ali je na nju prvi izašao vratar Tenas. Malo se tada probudila Hrvatska pa je u 22. minuti izboren prvi udarac iz kuta, a Marko Bulat je minutu kasnije uputio s vrha kaznenog prostora prvi udarac prema golu Španjolaca na utakmici, ali je pucao u blok španjolskog braniča pa je tako propala prva ozbiljnija situacija za Hrvatsku.

Igra se tako malo vratila u ravnotežu, ali sljedeće dvije prilike su ponovno stvorili Španjolci. Prvo je u 29. minuti Sergio Gómez prošao po lijevoj strani i uputio snažan centaršut, lopta mu je malo otišla preko noge i dobila neugodnu putanju prema golu Dominika Kotarskog koji sjajno reagira i izbacuje loptu u udarac iz kuta. Minutu kasnije ponovno se u dobroj prilici našao Ruiz koji je primio jednu dubinsku prizemnu loptu koja je prošla kroz obranu Hrvatske te je s desne strane snažno pucao, gađao suprotni kut, ali je lopta srećom otišla pored vrata.

Prvi put je Hrvatska natjerala Tenasa na intervenciju u 34. minuti kada je Frigan pucao s 20 metara iz pozicije na desnoj strani, ali vratar Španjolske nije imao većih problema. U istoj minuti je žuti karton zaradio Michele Šego nakon još jednog nepotrebno grubog starta. Na samom kraju poluvremena, u 44. minuti, je Baturina uputio novi centaršut na Frigana koji je na 10 metara od vrata najviši u skoku, ali iz teške pozicije puca glavom pored gola Španjolaca.

Na poluvremenu se Dragan Skočić odlučio za dvije promjene. Iz igre su izašli Dion Drena Beljo i Michele Šego, a ušli su Luka Stojković i Lukas Kačavenda, duet Lokomotive. I bolje je Hrvatska krenula u drugo poluvrijeme, a prvu opasniju situaciju stvorili su u 48. minuti kada je na ubačaj Bulata najviši u skoku ponovno bio Frigan koji puca glavom, ali to lako brani Tenas. Minutu kasnije uzvraćaju Španjolci kada je nakon dobre akcije Oihan Sancet ostao sam na vrhu kaznenog prostora i pucao snažno ravno u Kotarskog.

U 56. minuti Hrvatska je skoro zabila gol. Nakon što je Krešimir Krizmanić izborio udarac iz kuta, naši igrači su se odlučili za kombinaciju umjesto direktnog ubačaja. Nakon nekoliko dodavanja, upućen je centaršut na drugu vratnicu gdje Mauro Perković iz jako teške situacije (gotovo na korner liniji) puca glavom, a lopta u čudnom luku pada prema golu te je Tenas krajnjim naporom izbija u novi udarac iz kuta. U 60. minuti se u bilježnicu suca upisao i Luka Stojković koji je dobio žuti karton nakon prigovora. Španjolski izbornik Santi Denia je prvu zamjenu izvršio u 62. minuti kada iz igre izlazi Sancet, a ulazi Gabri Veiga koji je ove sezone zabio 11 golova i podijelio 4 asistencije za Celtu Vigo u La Ligi. Nevjerojatnu širinu kadra imaju Španjolci.

Teško je Hrvatska živjela u 71. i 72. minuti. Španjolska je složila nekoliko vrlo opasnih situacija koje je obrana Hrvatske uz krajnje napore otklonila, a sve je kuliminiralo kada na jednu dugačku dijagonalu s desne na lijevu stranu odlično reagira Miranda i snažno iz dosta teške pozicije puca na vrata Kotarskog te trese vratnicu. Nakon te situacije vidjeli smo 4 zamjene. Kod Hrvatske su iz igre izašli Krizmanić i Jurica Pršir, a ušli su David Čolina i Ante Palaversa. Španjolci su pak iz igre izvadili Alejandra Baena i strijelca Ruiza, a ušli su Sergio Camello i Aimar Oroz.

Nije Hrvatska uspjevala nikako iz igre baš ozbiljno zaprijetiti prema golu, ali je u 78. minuti Baturina odlično izveo udarac iz kuta nakon čega je najviši u skoku ponovno Perković no njegov udarac je slab i odlazi preko gola. U 80. minuti posljednju izmjenu je izvršio Dragan Skočić te je u igru umjesto Franjića poslao Niku Galešića. Hrvatska se tu potpuno otvara, šalje i Perkovića u napad, a to je ostavilo ogroman prostor za kontranapade. Iz jedne takve situacije u 84. minuti, praktično je sam na Kotarskog izašao Rodri te snažno pucao s desne strane, ali je vratar Hrvatske odlično obranio udarac i ostavio nade Hrvatske na životu.

Nevjerojatna prilika za Hrvatsku u 88. minuti! Nakon centaršuta s desne strane, obrana Španjolske nije najbolje očistila loptu te se u petercu niotkuda stvorio Sigur koji glavom spušta loptu idealno na nogu Friganu. Napadač Rijeke puca snažno iz neposredne blizine, ali pogađa samo vratara Tenasa i tako propušta najveću priliku na utakmici. Do kraja utakmice Hrvatska nije uspjela zaprijetiti i tako se oprašta od svojih šansi da zaigra u četvrtfinalu, a samim time je i san o Hrvatskoj na Olimpijskim igrama brzo i bolno ugašen.

Komentari

Povezano