Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvatska nakon drame izbacila Poljsku te odlazi na Svjetsko prvenstvo

U Gvatemali 2000. godine je Hrvatska futsal reprezentacija posljednji put nastupila na Svjetskom prvenstvu. Skoro pune 24 godine Hrvati čekaju na nastup na najprestižnijem natjecanju na svijetu. To ne znači da nismo bili blizu plasmanu.

Prije 12 godina smo zapeli u drugoj fazi kvalifikacija kao trećeplasirani s jednakim brojem bodova kao Azerbajdžan i Ukrajina. Prije osam smo kiksom protiv Bjelorusije ostali još jednom bez treće faze, a najbliži smo bili 2020. Tada smo od Češke Republike ispali nakon izvođenja šesteraca. Crnoj priči je ipak morao doći kraj. Hrvatska se dvama pobjedama protiv Poljske plasirala na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica je krenula s dosta opreza. Hrvatska nije htjela riskirati budući da je došla s prednošću u Zagreb dok Poljaci nisu imali zašto letjeti u ranoj fazi susreta. Prošlo je nešto više od četiri minute do prvog uzbuđenja. Tada je zaprijetila Poljska preko Mikołaja Zastawnika čiji je udarac završio pored vrata. Hrvatska je potom preko Franca Jelovčića i Antonia Sekulića pokušala doći do vodstva, ali i njihovi udarci nisu pronašli ciljanu metu.

Osma minuta donijela je najviše zanimljivosti. Zoran Primić se morao istaknuti dvama obranama, a prije isteka osme minute skoro je došao i do asistencije. Njegova duga lopta pronašla je Davida Mataju čiji udarac glavom nije imao potrebnu silinu te mu je pokušaj ukrotio Michał Kałuża. Nakon tih prilika ubrzao se ritam te je Primić još jednom morao reagirati na dalekometni udarac.

Hrvatska je do vodstva došla nešto manje od pet minuta prije kraja poluvremena. Glavni akteri bili su Sekulić i Dario Marinović. Sekulić je zadržao igrača na leđima, lijepo podvalio za Marinovića koji špicom pogađa neobranjivo za 1:0. Vodstvo je Hrvatska mogla i povećati. Prvo je Jelovčić pokazao sve najbolje od sebe primivši loptu s igračem na leđima da bi potom pogodio gredu. Kasnije se Marinović mogao ponvno upisati u strijelce, ali njegov udarac je zaustavio Kałuża te se na poluvrijeme otišlo s ukupnim rezultatom 4:2.

Treća minuta drugog poluvremena donijela je nevjerojatne obrane Kałuże. Prvo je Marinoviću obranio udarac iskosa. Zatim je dva puta s dva metra udaljenosti zaustavio Mataju. Nakon toga je nakratko zbog ukazivanja pomoći trebao izaći iz igre. I na drugoj strani smo mogli vidjeti dobre reakcije golmana. Primić je dva udarca iz opasnih pozicija rutinski obranio.

Najbitniji trenutak na utakmici dogodio se nešto prije isteka desete minute drugog poluvremena. Marinović je još jednom pokazao svoju klasu te je prošao po lijevoj strani. Uputio je oštru loptu u sredinu koja se na kraju od Kałuże, Paweła Kaniewskog i vratnice odbila u gol.

Poljska je po primanju drugog gola krenula s golman-igračem što im se isplatilo šest minuta prije kraja. Primić je upisao dvije obrane, ali treći udarac nije uspio zaustaviti. Piotr Skiepko bio je najbrži na drugom odbijancu te se lopta uvukla u gol za smanjenje zaostatka na ukupnih 5:3. Poljska je nastavila s naletom te je Primić malo nakon pogotka trebao spašavati Hrvatsku. Primić je četiri minute do kraja došao do svoje 17., a potom pola minuta kasnije i do 18. obrane na utakmici.

Hrvatski problemi u obrani postali su veći dvije minute i deset sekudni prije kraja utakmice. Kristijan Postružin nagazio je Sebstiana Szadurskija te je zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton. Poljskog igrača se iz igre iznijelo na nosilima, a Hrvatska je ostala s trojicom na terenu iduće dvije minute ili do postizanja pogotka. Nakon minute s igračem manje Hrvatska je skoro došla do pogotka preko Duje Kusture čiji je udarac završio pored gola. Ipak, Poljaci su došli do rezultatskog izjednačenja na utakmici pogotkom Michała Kubika 49 sekundi prije kraja. Poljaci su do lopte došli 33 sekunde prije kraja te su krenuli u završni napad. Hrvatska se obranila i 16 sekundi prije kraja su došli do lopte s izborenim prekršajem.

Hrvatska je izdržala do kraja te se plasirala na Svjetsko prvenstvo nakon duge 24 godine. Ždrijeb će biti održan 26. svibnja u Samarkandu dok će otvaranje prvenstva biti 14. rujna.

Komentari

Povezano