Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvatska petarda u mreži Latvije

Na rasprodanoj Rujevici za koju se već tjednima tražila karta više, Hrvatska je igrala susret 5. kola skupine D kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Hrvatska je u susret, osokoljena dobrim igrama i rezultatom na Final 4 Lige nacije, ušla kao ogromni favorit. Zlatko Dalić medijima je otkrio kako će Hrvatska istrčati u najjačem sastavu, od protivnika očekujući igru dugim loptama na stasitog, 198 cm visokog napadača nizozemskog Cambuura, Robertsa Uldrikisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U početnom sastavu Hrvatske jedino je iznenađenje bilo neuvrštavanje Matea Kovačića zbog laganog zatezanja zadnje lože na posljednjem treningu, umjesto kojeg je na poziciji polušpice u formaciji 4-2-3-1 započeo Luka Ivanušec, dok je u vrhu napada osvanuo Bruno Petković, što je značilo da Andrej Kramarić, barem nominalno, ponovno seli na poziciju desnog krila. Kod Latvijaca je jedino iznenađenje bilo izostavljanje startnog stoper Marcisa Ošsa umjesto kojeg je utakmicu započeo Kaspars Dubra.

Susret za Hrvatsku nije mogao početi bolje. Semafor na rujevičkom stadionu pokazivao je 2 minute i 32 sekunde, loptu je na 20 metara od vrata za slobodni udarac namjestio Bruno Petković i savršeno odmjerenim udarcem savladao nemoćnog vratara gostiju Nilsa Purinsa za svoj deveti gol u reprezentaciji.

Nastavili su se napadi Hrvatske, pretežito preko lijevog boka na kojem Latvijci nisu mogli doći do daha, a nakon jednog Perišićevog ubačaja s boka u 13. minuti, latvijski je vratar loše reagirao u duelu s Petkovićem, a Luka Ivanušec na odbijenoj lopti reagirao najbrže i zabio gol za 2:0. Bio je to drugi gol Ivanušeca u dresu reprezentacije.

Nastavila je Hrvatska tokom idućih minuta s apsolutnom dominacijom i monopolom na protivničkoj polovici, uz 85% posjeda lopte i nebrojenom količinom dodavanja u posljednjoj trećini kroz koju su Modrić, Brozović i društvo lakoćom penetrirali, a Petković, Ivanušec i Kramarić težili atrakciji u situacijama u kojima su i jednostavnija rješenja bila bolja.

U jeku napada Hrvatske, Latvijci su iskoristili visoko postavljenu hrvatsku obranu, a Roberts Uldrikis se pored Gvardiola i Šutala sjurio prema Dominiku Livakoviću s centra, pokušao ga savladati lob udarcem, no novi ga je vratar Fenerbahcea pročitao i zadržao nulu u rubrici primljenih golova.

Nakon dvadesetak minuta zatišja tijekom kojih se nije događalo ništa vrijedno spomena, Ivan Perišić se driblingom riješio protivnika uz lijevu aut liniju, sjurio se okomito prema golu i školskim dodavanjem na drugoj stativi pronašao usamljenog Brunu Petkovića koji je zabio svoj drugi pogodak na utakmici te deseti za reprezentaciju.

Na poluvremenu je izbornik iz igre odlučio izvaditi Gvardiola, umjesto kojeg je u igru ušao veteran Vida, upisavši svoj 102. nastup za reprezentaciju. U 48. minuti Luka Modrić je imao veliku priliku za četvrti pogodak, no vratar Purins je uz pomoć prečke sačuvao svoju mrežu.

U 60. minuti Pašalić i Vlašić su ušli u igru umjesto Modrića i Brozovića, a Latvija koju minutu nakon stigla i do druge velike prigode na utakmici, no ponovno je na visini zadatka bio Dominik Livaković. U 67. minuti iz igre je izašao dvostruki strijelac Bruno Petković, umjesto kojeg je u igru ušao Petar Musa, a umjesto Borne Sose u igru je ušao njegov imenjak Barišić, i instantno iz slobodnog udarca pronašao na drugoj stativi usamljenog Andreja Kramarića koji je zabio svoj 25. pogodak u 86. nastupu te se plasirao na 4. mjesto najboljih strijelaca Hrvatske svih vremena.

U 78. minuti sjajnim dodavanjem Ivana Perišića na sredini terena Mario Pašalić je izbio pred vratara i mirno loptu plasirao u gol za 5:0.

Do kraja utakmice još je Juranović atraktivnim volejem loptu poslao za malo pored vratiju, a Hrvatska je mirno privela utakmicu kraju i počela razmišljati o gostovanju u Armeniji u ponedjeljak.

Komentari

Povezano