Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvatska preokretom do slavlja nad Škotskom

Nogometna reprezentacija Hrvatske večeras je u okviru trećeg kola Lige nacija ugostila desetkovanu Škotsku te nakon preokreta upisala pobjedu 2:1. To je bila druga pobjeda u sedam međusobnih dvoboja.

Naši su već u treći uzastopni susret krenuli u formaciji 3-5-2, s četiri nova lica u prvom sastavu u odnosu na posljednji susret, onaj s Poljskom prije nešto više od mjesec dana. Prvi pokušaj prema suparničkim vratima imali su gosti, a s polovice terena je istrčalog Dominika Livakovića u 6. minuti pokušao prevariti Ben Doak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši reprezentativci nekoliko su puta u prvih 20-ak minuta stigli do škotskog šesnaesterca, ali bez udarca koji je išao dalje od bloka, pa je tako sljedeća prilika, 15 minuta nakon prve bila gostujuća, kada je udarac Billya Gilmoura s 20 metara obranio Livaković. Prvi hrvatski udarac vidjeli smo u 31. minuti, kada pokušaj Andreja Kramarića brani 41-godišnji Craig Gordon, najstariji reprezentativac u povijesti Škotske, a u nastavku akcije Borna Sosa glavom šalje loptu pored gola.

A samo minutu kasnije šok za naše, a veliko veselje za brojne škotske navijače smještene na maksimirskom jugu. Luka Sučić pogriješio je pri pokušaju izbacivanja Doakovog centaršuta, lopta dolazi do Ryana Christiea koji ju šalje prema mreži, a Duje Ćaleta-Car pri pokušaju čišćenja s crte šalje loptu u vlastitu mrežu za 1:0 gostiju.

Međutim, slavlje gostiju trajalo je samo četiri minute. Joško Gvardiol poslao je preciznu dugu loptu na desnu stranu škotskog šesnaesterca, Ivan Perišić iz prve spustio na Igora Matanovića koji lijepim prizemnim udarcem pogađa za 1:1. Bio je to njegov prvi pogodak u trećem nastupu za Hrvatsku.

S tim se rezultatom otišlo na odmor, a prvi pokušaj u nastavku djelo je Matanovića, čiji udarac s 20-ak metara u 53. minuti brani Gordon. Dvije minute kasnije škotski vratar lijepom paradom skida pokušaj Luke Modrića, dok u 59. minuti iskušni Gordon pravovremeno izlazi na jedan opasan centaršut Perišića. Naš kapetan u novoj se prilici našao u 65. minuti, ali njegov pokušaj završio je pored vrata, kao i pokušaj Martina Baturine minutu iza toga.

Sav taj trud naših reprezentativaca na naplatu je došao u 70. minuti. Perišić je centrirao s desne strane, Gordon upisao novu obranu na udarac glavom Sose, ali lopta se odbija do Kramarića koji također glavom pogađa bliži kut za 2:1 i njegov 30. pogodak u 99. nastupu za Vatrene.

Sjajnu priliku gosti su propustili u 78. minuti, kada je Christie na sjajno dodavanje Scotta McTominaya izbio sam pred Livakovića, ali je srećom poslao loptu pokraj gola. Naši su do kraja susreta strpljivo čuvali rezultat, a novu prigodu Škoti su promašili u 88. minuti, kada je McTominay s desetak metara iskosa poslao loptu preko gola. U puno bolju priliku gosti su ušli u 90. minuti, ali je Che Adams loptu s ruba peterca poslao pokraj gola.

I kada su svi očekivali posljednji sudački zvižduk dogodio nam se novi šok. Jedna duga lopta u naš šesnaesterac stigla je do Adamsa, od kojeg se odbija do Kristijana Jakića, a od njega pak u našu mrežu. Ipak, VAR provjerom ustanovljeno je zaleđe i tri boda ostaju kod nas.

S ovih 2:1 Hrvatska je stigla do šest osvojenih bodova i barem se privremeno izjednačila s Portugalom na vrhu tablice, dok Škotska ostaje na dnu Skupine 1 s nulom u rubrici bodovi.

Komentari

Povezano