Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvatska se ispromašivala, ali minimalno slavila protiv Armenije

Nakon uspješno odrađene utakmice protiv Latvije, koja se u konačnici pretvorila u nešto teži trening, Hrvatska je u Rijeci ostala još 1 dan, da bi se u subotu poslijepodne zaputila na više od 3.000 km udaljeno putovanje na Kavkaz.

Geografsko je to područje na kojem hrvatska reprezentacija do sada nije imala uspjeha – dva neriješena rezultata protiv Azerbajdžana, jedan poraz protiv Gruzije, pa su se ljubitelji trivije nadali kako će u četvrtom pokušaju Hrvatska ipak imati nešto više uspjeha i pobjedom okruniti dobar rujan te uhvatiti čelnu poziciju grupe uoči same završnice kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Dalić je na drugu utakmicu u 3 dana ušao s 9 istih igrača kao i u Rijeci, napravivši promjene na bekovskim pozicijama, gdje su umjesto Juranovića i Sose započeli Stanišić i Barišić. “Barišić je u natjecateljskom ritmu, dok Sosa baš i nije jer je tek promijenio klub. Normalne su ovakve rotacije u ovim utakmicama, kad imamo gust raspored. Također, računamo u ovoj utakmici i na svih pet zamjena”, rekao je uoči susreta Ivica Olić, pomoćnik Zlatka Dalića, za Novu TV. Uz njih, na terenu i dalje nije bilo Matea Kovačića zbog ozljede.

Hrvatska je od početka preuzela inicijativu, armenska je reprezentacija stala u dvostruki blok, tražeći priliku iz kontranapada preko vižljastog Zelarayana po lijevoj strani napada. Zanimljivo, i Hrvatska je većinu svojih napada u prvih 30 minuta gradila po svojoj desnoj strani napada, gdje je visoko stajao Josip Stanišić.

Usprkos tome, dvije najbolje prilike Hrvatske u prvom poluvremenu vidjeli smo akcijama s lijeve strane. Prvu takvu u 9. minuti na ubačaj Perišića nije uspio prema golu skrenuti Petković, a samo 5 minuta kasnije nakon kornera, Kramarić je iz kornera zabio za 1:0.

Po udarcu iz kuta loptu je loše zahvatio Osijekov stoper Styopa Mkrtchyan, a budno je čekao Hoffenheimov napadač i poslao je vrškom kopačke u mrežu. Pomoćni sudac je pokazao zaleđe, no nakon VAR provjere i intervencije, ustanovljeno je kako Kramarić nije bio u zaleđu te kako će se pogodak ipak priznati.

Nakon primljenog pogotka, Armenija je krenula ofenzivnije i po prvi puta zaprijetila Dominiku Livakoviću, natjeravši francuskog suca da čak dva puta i žutim kartonima kazni startove Gvardiola i Stanišića.

Nakon nekoliko minuta armenske inicijative, hrvatska je nanovo uspostavila kontrolu nad utakmicom, no više od nekoliko poluprilika nije stvorila, a najzanimljiviji dio do poluvremena bio je onaj nenogometni u 35. minuti, kad je dron sa zastavom Republike Artsakh ili Nagorno-Karabakh, enklavom koja je de facto armenska iako je međunarodno priznata kao azerbajdžanska, a oko koje se dvije države spore već više od 100 godina.

U drugo je poluvrijeme Hrvatska ipak ušla odlučnija zabiti drugi gol i prvih 10 minuta Armence držala u svojem šesnaestercu, a najveću priliku je u 55. minuti nakon dobrog proigravanja Perišića imao Kramarić, no vratar Čančarević skratio mu je kut.

Najraspoloženiji hrvatski napadač u 60. minuti sam si je stvorio prigodu no udarac lijevom nogom prošao je pored gola, a u 61. minuti je Ivan Perišić nakon nove greške Mkrtchyana u matnoj poziciji gađao Čančarevićev bliži kut, no nogom je sjajno reagirao naturalizirani vratar iz Užica.

Ni tu hrvatskim prilikama nije bio kraj, jer je u 63. minuti Luka Ivanušec nakon solo prodora zagrijao dlanove Čančarevića, a u 67. minuti je jubilarni dvadeseti udarac Hrvatske na gol uputio Andrej Kramarić. Koju minutu nakon toga je najraspoloženijeg hrvatskog igrača iz igre odlučio izvući Zlatko Dalić, a u igru ubaciti Marija Pašalića.

Pomalo je nevjerojatno što je u 73. minuti promašio Josip Stanišić. Još jedna duga akcija i napad Hrvatske završila je Perišićevim promašenim volejem koji je završio na drugoj vratnici kod potpuno usamljenog beka Bayer Leverkusena, no njegov je udarac završio tik uz vratnicu, a rezultat je i dalje ostao nepromijenjen.

Ponovno su nakon toga Armenci krenuli igrati nešto ofenzivnije, preuzimajući sve veći rizik u igri, što je Hrvatskoj otvaralo dosta prostora za kontranapade, za koje su pak poprilično umorni bili i Perišić i Petković, pa je poprilično velik broj tranzicija otišao u nepovrat zbog lošeg posljednjeg dodavanja ili pak dekoncentracije pri udarcima u samoj završnici.

Nakon 90 minuta igre, 26 udaraca na gol, 8 udaraca u okvir, 68% posjeda, pravo je čudo da je Hrvatska uspjela postići samo jedan pogodak. Dok su se pribojavali ponekog zalutalog metka, igrači Hrvatske ipak su Armence držali dovoljno daleko od svojeg gola, te s maksimalnih šest bodova završila rujanski kvalifikacijski ciklus lovljenjem prvog mjesta s utakmicom manje od Turske, protiv koje je i čeka susret za točno mjesec dana.

Komentari

Povezano