Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Hrvatska se pobjedom protiv Armenije plasirala na EURO 2024

Hrvatska je večeras protiv Armenije na Maksimiru od 20:45 sati igrala odlučujuću utakmicu za direktan plasman na predstojeće Europsko prvenstvo će se održati sljedeće godine u Njemačkoj. Nogometaši Hrvatske su slavili s minimalnih 1:0 i tako se plasirali na EURO 2024, a jedini strijelac na utakmici je bio Ante Budimir.

Izbornik Zlatko Dalić se odlučio na samo jednu promjenu protiv Armenije za razliku od prethodne utakmice protiv Latvije – na lijevom beku je od prve minute krenuo Borna Sosa, a s klupe Martin Erlić, dok se Joško Gvardiol vratio na svoju primarnu stopersku poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodnih deset minuta susreta je protekao u velikoj dominaciji Hrvatske barem što se tiče posjeda lopte koji je bio 83% na strani izabranika Dalića, no bez neke stvorene konkretnije šanse. Prvo veće uzbuđenje smo imali u 17. minuti susreta kada je Ante Budimir tukao glavom nakon ubačaja Andreja Kramarića, no njegov pokušaj je išao direktno u vratara gostiju Ognjena Čančarevića.

Hrvatska je dobila veliko upozorenje u 30. minuti kada je Armenija nakon kontranapada preko Kamoa Hovhannisyana izašla jedan na jedan s Dominikom Livakovićem, no hrvatski vratar je bio spreman.

Kroz praktički čitavo prvo poluvrijeme je Hrvatska gajila igru preko bokova i konstantne ubačaje, a meta ubačaja je bio Budimir. Jedan takav ubačaj je i prošao pred sam kraj prvog poluvremena, a strijelac je bio Budimir na asistenciju Borne Sose. Hrvatska je zasluženo povela 1:0, a s tim rezultatom se i otišlo na predah.

Na početku drugog poluvremena se Dalić odlučio za jednu zamjenu. Umjesto Luke Ivanušeca je ušao Mario Pašalić, a u 48. minuti je izbornik povukao još jednog igrača s klupe. Ušao je Josip Juranović, a izašao Josip Stanišić.

Nakon uspavanih uvodnih desetak minuta prvog poluvremena, Hrvatska je uspjela u kraćem razdoblju stvoriti dvije šanse. Najprije je u 57. minuti Čančarević dva puta sjajno reagirao na pokušaje Kramarića i Pašalića, a dvije minute kasnije je obrana Armenije uspjela izbiti loptu praktički s glave Budimira koji je čekao kao zapeta puška da pospremi za povećanje vodstva. Od 69. minute smo na terenu imali dvoje Pašalića. Marco Pašalić je u igru ušao umjesto Kramarića.

U 75. minuti nas je Luka Modrić podsjetio opet o kakvom je igraču riječ s obzirom s kakvom lakoćom se riješio svog čuvara, a zatim je njegov pokušaj prizemnog ubačaja nakon bloka skoro završio u golu Armenije, no Čančarević je još jednom bio spreman. Koji trenutak kasnije, nova šansa za Hrvatsku je došla nakon kornera kada je Brozovićev pokušaj večeras sjajni Čančarević obranio. U 84. minuti su u igru ušli Martin Baturina i Luka Sučić umjesto Majera i Budimira.

Hrvatska je uspješno kontrolirala čitavo drugo poluvrijeme, samo je nedostajao gol, no upisala se pobjeda koja je osigurala direktan plasman na Europsko prvenstvo.

U drugoj utakmici skupine Wales i Turska su remizirali rezultatom 1:1. Za Wales je zabio Neco Williams, a za Tursku Yusuf Yazici iz jedanaesterca. Tim su bodom Turci osigurali prvo mjesto na tablici.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano